Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Αιχμές Σκουρλέτη στο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν δέχομαι να φύγει το 17% της ΔΕΗ – Νεοφιλελεύθερο το πρόγραμμα

Σκουρλέτης: Αρνητικός στην πρόταση για γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ 
Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον είχε η ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, κ. Πάνου Σκουρλέτη, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήταν γεμάτη αιχμές προς πολλές κατευθύνσεις, με τα βέλη να μην αφήνουν στο απυρόβλητο το Μαξίμου.
Η ομιλία του υπουργού ενώπιον του κομματικού ακροατηρίου αποτέλεσε στην ουσία μια ανοικτή, δημόσια διαφοροποίηση που εκδηλώνεται στο εσωτερικό της
κυβέρνησης, την ώρα που η συζήτηση για επερχόμενο ανασχηματισμό παραμένει ανοιχτή.
Ο κ. Σκουρλέτης έδωσε ξεκάθαρο στίγμα για το που τοποθετεί τη διαχωριστική γραμμή εν όψει των επικείμενων εξελίξεων, στη βάση των όσων έχουν προηγηθεί: «Αν δεν απαντηθούν όλα αυτά, το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Είναι ένα πρόγραμμα ξένο με εμάς, ακραίο νεοφιλελεύθερο, δεν το υιοθετούμε», ενώ, συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους, τόνισε ότι «αυτό που μας δεσμεύει στους πολίτες είναι ό,τι του είπαμε τον περσινό Σεπτέμβριο». 
Ο υπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να δηλώσει δημόσια ότι αντιτάσσεται σε πλευρές του προγράμματος, κάνοντας λόγο για «ιδιωτικοποιήσεις», ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία του περσινού καλοκαιριού με τους δανειστές σημείωσε ότι «έχει πολλές αναγνώσεις».
Αναφερόμενος σε θέματα ευθύνης του, ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορώ να δεχτώ ότι πρέπει να φύγει το 17% της ΔΕΗ», για να συνεχίσει διερωτώμενος αν «μία συρρικνωμένη ΔΕΗ θα είχε ασκήσει κοινωνική πολιτική σ’ αυτές τις συνθήκες». 
Η διαφοροποίηση που προσπάθησε να σηματοδοτήσει δια της ομιλίας του ο κ. Σκουρλέτης γίνεται ξεκάθαρη από τη δήλωσή του ότι «Δεν είναι μάχες οπισθοφυλακών αυτές, είναι μάχες βαθιά πολιτικές».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Σκουρλέτης έσπευσε να διευκρινίσει ότι «η αξιοποίηση του 17% της επιχείρησης μέσω του Υπερταμείου είναι διαφορετικό από την πώλησή του μέσω του ΤΑΙΠΕΔ».
Από την ομιλία του κ. Σκουρλέτη δεν έλειψαν και αναφορές για αντιπαραθέσεις που εκφράστηκαν εντός της κυβέρνησης στην μέχρι τώρα πορεία, αφήνοντας ενδεχομένως και υπονοούμενα για την πολιτική στήριξη προς τον ίδιο, αλλά και για έλλειψη συντονισμού σε επίπεδο κυβερνητικού επιτελείου: «πολλές μάχες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ως σήμερα, τις έδωσε ο καθένας μόνος του».
Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης ενώ διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή Μαξίμου και σε ότι αφορά την τακτική που ακολουθείται στη συζήτηση για το χρέος, αναφέροντας επί του θέματος ότι «η συζήτηση γίνεται με αντιφατικό τρόπο. Αν η απόφαση συνοδευτεί από νέο μνημόνιο πρέπει να απαντηθεί πού πάμε».
Κλείνοντας, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «θα ήθελα στο μέλλον οι νέοι άνθρωποι να νοιώθουν υπερήφανοι για μας».
Αξίζει βέβαια, να σημειωθεί ότι δε λείπουν εκτιμήσεις που αποδίδουν τον τόνο και το περιεχόμενο της ομιλίας Σκουρλέτη σε μια προσπάθεια συσπείρωσης γύρω από το πρόσωπό του, του μέρους εκείνου του κομματικού ακροατηρίου και ενδεχομένως κι ενός μέρους των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δημοσκοπικά φαίνεται να απομακρύνονται από αυτόν, οι οποίοι δυσφορούν από την υιοθέτηση και εφαρμογή από την κυβέρνηση του μνημονιακού προγράμματος.
'Αλλωστε, αρκετοί δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι το Μαξίμου δεν πιάστηκε εξαπίνης από την ομιλία Σκουρλέτη, σημειώνοντας με σημασία ότι η σειρά των ομιλητών στο συνέδριο είχε διαμορφωθεί έτσι ώστε της ομιλίας Σκουρλέτη να έπονται αυτές κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, όπως των κ.κ. Τσακαλώτου, Παππά και Δραγασάκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου