Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

ΡΑΕ Οι εγγυήσεις για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενἐργειας

Η διαβούλευση της ΡΑΕ ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

της Μανταλένας Πίου
 
Εγγυήσεις θα πρέπει να καταβάλουν όσοι θα συμμετάσχουν στις δημοπρασίες ηλεκτρισμού, ενώ θεσπίζονται και οικονομικές κυρώσεις για όσους δεν δηλώνουν, στο σύνολο ή εν μέρει, τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, που αγόρασαν στις δημοπρασίες. Πρόκειται για τα βασικά στοιχεία της εισήγησης του Λειτουργού της Αγοράς, ΛΑΓΗΕ, προς την
ΡΑΕ για τον προσδιορισμό του ύψους των εγγυήσεων και των penalty, η οποία τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, εν όψει της ολοκλήρωσης όλων των ρυθμιστικών παραμέτρων για την πρώτη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Οκτωβρίου. 
Η διαβούλευση της ΡΑΕ ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016
Από την εισήγηση του ΛΑΓΗΕ προκύπτει ότι ο Λειτουργός επιδιώκει να διεκδικήσει ως εγγύηση το 1% της προκαταβολής, καθώς προτείνει ο σχετικός συντελεστής ( η Διοικητικά Οριζόμενη Μέση Τιμή Διασποράς Προθεσμιακού Προϊόντος) να τεθεί στην κλίμακα του 0,1 ως 0,5  και ειδικά για το πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου, που περιλαμβάνει τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο του 2016 ως τον Σεπτέμβριο του 2017 να οριστεί στο  0,1. 
 Με βάση την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, τα 37,37 ευρώ/MWh και την ποσότητα που θα δημοπρατηθεί, τα 460 ΜWh/h, ο ΛΑΓΗΕ εκτιμά ότι η ελάχιστη αξία του δημοπρατούμενου προϊόντος ανέρχεται στα 150.586.152 ευρώ,  η προκαταβολή στα 4.517.584 ευρώ και το ελάχιστο ύψος εγγύησης στα 451.758,40  ευρώ. σύμφωνα με τον μαθηματικό τύπο που χρησιμοποιεί.
Η εισήγηση του ΛΑΓΗΕ προβλέπει επίσης χρηματικές ποινές για τους συμμετέχοντες που δεν θα συμμορφωθούν με τους κανονισμούς, το ύψος των οποίων θα διαμορφώνεται με βάση  μαθηματικό τύπο και συγκεκριμένες παραμέτρους.
Σκοπός των ποινών είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δημοπρασιών και τα   “penalty” με συμμόρφωσης  θα επιβάλλονται σε κατόχους προθεσμιακών μηνιαίων υποπροϊόντων σε περιπτώσεις μη υποβολής ή υποβολής μη νόμιμης δήλωσης χρήσης των προϊόντων (δηλαδή της ηλεκτρικής ενέργειας). ’Οταν δεν δηλώνεται μερικώς ή ολικώς η χρήση τους για φυσική παράδοση, ο ΛΑΓΗΕ θεωρεί ότι αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο διακράτησης  ποσοτήτων ηλεκτρισμού από άλλους επιλέξιμους προμηθευτές ή εμπόρους.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι η σταθερή κάθε μήνα δήλωση χρήσης της ποσότητας είναι δυνατή αφού συναρτάται άμεσα από τις σχετικές προβλέψεις κατανάλωσης βάσης για τον συγκεκριμένο μήνα ή από τα αντίστοιχα μεσομακροπρόθεσμα προγράμματα εξαγωγών. Ως εύλογο ποσοστό απόκλισης από τις προβλέψεις ο ΛΑΓΗΕ εισηγείται το 10%.

ΑΠΟ www.businessenergy.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου