Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Εμπλοκή με τα ΑΔΙ του 2015, σε καλό δρόμο NOME, διακοψιμότητα και λοιπά προαπαιτούμενα

 
Οι ελληνικές προτάσεις αναφορικά με τα ενεργειακά προαπαιτούμενα, (κατά κύριο λόγο ρυθμιστικά θέματα στον τομέα του ηλεκτρισμού) έχουν κατατεθεί στους δανειστές και στις αρμόδιες διευθύνσεις της Κομισιόν και αναμένονται οι παρατηρήσεις τους. Δεν φαίνεται να υπάρχουν μείζονα προβλήματα για το NOME, το μόνιμο μηχανισμό ΑΔΙ, τη διακοψιμότητα, το ΜΑΜΚ και τα βιομηχανικά τιμολόγια. Πρόβλημα όμως
υπάρχει στον προσωρινό μηχανισμό για τα ΑΔΙ του 2015 που δεν μπορούν να δοθούν αναδρομικά.
Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η εικόνα που έδωσε χθες, σε άτυπη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.
Το πρόβλημα με τον προσωρινό μηχανισμό ΑΔΙ (που αφορά το 2015), όπως είχε αποκαλύψει αποκλειστικά το energypress,  είναι ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν θεωρεί ότι η πιθανή αναδρομική καταβολή τους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.
Είχε προηγηθεί επιστολή στο υπουργείο από τη DG Com, στην οποία ο προσωρινός μηχανισμός χαρακτηρίζεται ως κρατική ενίσχυση με το επιχείρημα ότι πρέπει κανονικά να καταβάλλεται προκαταβολικά, πριν δηλαδή την έναρξη της χρονιάς, και όχι αναδρομικά όπως πάει να γίνει.
Το αντεπιχείρημα της ελληνικής πλευράς ήταν ότι το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί στη Κομισιόν ήδη από τις αρχές του 2015, πως η ικανοποίηση του εκκρεμούσε εδώ και πάρα πολλούς μήνες, αλλά η έγκρισή του καθυστέρησε με αποκλειστική ευθύνη των Βρυξελλών.
Αναφορικά με το μόνιμο μηχανισμό ισχύος, η συζήτηση συνεχίζεται, και δείχνει να είναι σε καλό δρόμο. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία και για να κλείσει το θέμα θα χρειασθεί και ο Νοέμβριος. Άλλωστε, η απάντηση της Κομισιόν πάνω στο ελληνικό κείμενο για το μόνιμο μηχανισμό, εστάλη στο υπουργείο μόλις στις 20 Οκτωβρίου.
Στο φλέγον θέμα της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, μέσω του μοντέλου δημοπρασιών ΝΟΜΕ, οι θεσμοί φέρονται να αποδέχονται το σκεπτικό της ελληνικής πρότασης ότι η ενδιάμεση υποχρέωση για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% δεν είναι δεσμευτική και ότι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ πρέπει να γίνει με "μικρά βήματα" στα πρώτα χρόνια και με επιτάχυνση, όσο θα πλησιάζει το 2020. Τότε άλλωστε σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα πρέπει να έχει πέσει το ποσοστό της ΔΕΗ στην αγορά κάτω του 50% (από 94% σήμερα). Υπενθυμίζουμε ότι για να τεθεί σε εφαρμογή το ΝΟΜΕ απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.
Αναφορικά με την αποζημίωση των μονάδων όταν καλούνται να λειτουργήσουν με τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, γνωστό και ως μηχανισμό ανάκτησης κόστους (ΜΑΜΚ), το σχέδιο της ΡΑΕ που περιγράφει το πότε και πως θα αποζημιώνονται οι μονάδες, τέθηκε ήδη την περασμένη Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση.
Σχετικά με τις συμβάσεις διακοψιμότητας, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, η οποία είναι έτοιμη, με το κόστος ως γνωστόν να επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ΑΠΕ, αλλά πιθανότατα θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης (ίσως και μηδενικής επιβάρυνσης) τα οικιακά και τα μικρά φωτοβολταϊκά.

 http://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου