Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Έτσι θα γίνει η "κρατικοποίηση" του ΑΔΜΗΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για δεη 

Του Χάρη Φλουδόπουλου  www.capital.gr

Με ανταλλαγή παγίων καθώς και με μετοχές από άλλες εταιρείες του Δημοσίου θα αποζημιωθεί τελικώς η ΔΕΗ για την "απόσχιση" της θυγατρικής της των δικτύων ΑΔΜΗΕ, όπως αποκάλυψε χθες στο περιθώριο της υπογραφής των συμβάσεων για τη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων από την ΕΤΕΠ ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με τους θεσμούς για τη μη πώληση του ΑΔΜΗΕ, σημειώνοντας ότι η μόνη εκκρεμότητα αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος θυμίζουμε ότι είχε αποτιμηθεί στο 1,2 δισ. ευρώ.

Στο θέμα πάντως η πλευρά της ΔΕΗ έχει συγκεκριμένη άποψη και θεωρεί ότι θα πρέπει να αποζημιωθεί όχι απλώς με κάποια πάγια ίσης αξίας αλλά με συμμετοχές οι οποίες θα της αποφέρουν αντίστοιχα έσοδα όπως και ο ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, ο ΑΔΜΗΕ συνεισφέρει ετησίως 200 εκ. ευρώ EBITDA και θα πρέπει τα ανταλλάγματα που θα λάβει η ΔΕΗ για την μεταβίβαση της θυγατρικής της στο Δημόσιο να φέρνουν αντίστοιχα έσοδα.

Η πολιτική διαπραγμάτευση γίνεται από το υπουργείο, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Π. Σκουρλέτης όταν του επισημάνθηκαν οι "ενστάσεις" της ΔΕΗ.
ΔΕΣΦΑ

Για την πώληση του ΔΕΣΦΑ ο κ. Σκουρλέτης αποκάλυψε ότι θα προχωρήσει κανονικά με βάση τις προβλέψεις του διαγωνισμού του 2013 και δε θα υπάρξει καμία αλλαγή. Η όποια διαφοροποίηση του σχήματος θα γίνει με βάση τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού ενώ το μάνατζμεντ της εταιρείας θα παραχωρηθεί κανονικά στους Αζέρους της Socar. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που θα κληθούν να υλοποιήσουν θα χρειαστεί να παραχωρήσουν το 17% σε τρίτη εταιρεία ωστόσο το μάνατζμεντ θα παραχωρηθεί πλέον στην εταιρεία από το Αζερμπαϊτζάν, με τις γνωστές προβλέψεις για την καταστατική μειοψηφία που θα διατηρεί το Δημόσιο (33%) αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ρυθμιζόμενες υποχρεώσεις του διαχειριστή (για τα τιμολόγια αλλά και τις επενδύσεις) που θα καθορίζονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη εκτός από τις ξένες εταιρείες, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το 17% και από ελληνική κοινοπραξία εταιρειών.
Φέσια ΔΕΗ – Διαπραγματεύσεις με βιομηχανία

Νέο πρόγραμμα αποκοπών μετρητών σε οφειλέτες που δεν είναι συνεπείς ξεκινά η ΔΕΗ, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο επικεφαλής της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα διακανονισμών δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα αφού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν. Πάντως ο κ. Παναγιωτάκης αμφισβήτησε τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ τονίζοντας ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 200 εκ. ευρώ από τα 2 δισ. στα 2,2 δισ. ευρώ και όχι στα 2,5 δισ. ευρώ όπως είχαν υποστηρίξει οι συνδικαλιστές. Εκείνο που πέτυχαν οι μέχρι στιγμής κινήσεις της ΔΕΗ ήταν να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των ληξιπρόθεσμων οφειλετών από τα 2,5 εκατ. συνδέσεις στα 2,1 εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή όπως αποκάλυψε ο κ. Παναγιωτάκης έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τους βιομηχανικούς πελάτες της υψηλής τάσης και βρίσκονται σε καλό δρόμο ώστε να υπάρξει νέα συμφωνία που θα αντικαταστήσει τα προσωρινά τιμολόγια που καθορίστηκαν με απόφαση του βασικού μετόχου στην έκτακτη γενική συνέλευση. Σε εκκρεμότητα παραμένει η υπόθεση της Αλουμίνιον, με την οποία θα γίνουν 3μηνες διαπραγματεύσεις. Εκεί που δεν υπάρχει ακόμη εικόνα είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τις – πολυάριθμες – ενεργοβόρες βιομηχανίες της μέσης τάσης.
Προαπαιτούμενα

Βεβαίως η βιομηχανία αναμένει να υπάρξει εξέλιξη και με το θέμα της διακοψιμότητας το οποίο έχει παγώσει όπως και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με τα ενεργειακά προαπαιτούμενα της πρόσφατης συμφωνίας. Εδώ σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει τις προτάσεις της και αναμένει την πλευρά των δανειστών. Ειδικά για το θέμα της διακοψιμότητας ο  χρόνος είναι εξαιρετικά πιεστικός με δεδομένες τις εξελίξεις στο μέτωπο των βιομηχανικών τιμολογίων, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά για τη στάση των τεχνικών κλιμακίων.

Για τα ΑΔΙ, όπως αποκάλυψε ο κ. Σκουρλέτης έχει γίνει σαφές από την πλευρά των δανειστών ότι δε θα είναι αναδρομικά και ότι θα ισχύσουν από τη στιγμή της υπογραφής τους ενώ τέλος για το θέμα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί οι τιμές των δημοπρασιών να γίνουν κάτω από το κόστος της ΔΕΗ. Εάν αυτό αρκεί ώστε οι δημοπρασίες να έχουν επιτυχία και να προχωρήσει το άνοιγμα της αγοράς είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου