Οριστικοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες η ελληνική θέση για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί ο νέος μηχανισμός αποζημίωσης επάρκειας – ευελιξίας, που είναι πιο γνωστός και ως νέα ΑΔΙ. Ως γνωστόν πρόκειται στην ουσία για δύο μηχανισμούς, τον μεταβατικό και το μόνιμο, με το δεύτερο (μόνιμο) να ξεκινά να ισχύει μόλις ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες
ενέργειες για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση αυτό μπορεί να γίνει μέχρι τα τέλη του 2016.
Μέχρι τότε τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει αν έχουν εφαρμοστεί ώστε η αγορά να γίνει ανταγωνιστική και να εφαρμοστούν τα νέα ΑΔΙ με τη μορφή των δημοπρασιών, είναι:
- Απελευθέρωση της μέγιστης τιμής εκκαθάρισης (CAP 150 ευρώ/MWh)
- Αύξηση της τιμής των υπηρεσιών εφεδρείας
- Υποβολή προσφορών από Υδροηλεκτρικά που να μη στρεβλώνουν την αγορά αλλά να αντανακλούν την πραγματική ικανότητα των ταμιευτήρων
- Εξορθολογισμός του κόστους των εξαγωγών
Τώρα ως προς τη μορφή του νέου μηχανισμού, ο μεταβατικός προβλέπεται να ισχύει μόνο για τις ευέλικτες μονάδες, δηλαδή για τις μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά, όπως είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη διοίκηση της ΡΑΕ. Όσο για το μόνιμο αυτός θα γίνει με δημοπρασίες (auction capacity) κατά το βρετανικό μοντέλο και χωρίς να υπάρχει διοικητικά καθοριζόμενη τιμή. Αυτό διασφαλίζει ότι καθώς οι ανάγκες του συστήματος δεν είναι ίδιες κάθε χρονιά, μπορεί να υπάρξει μια βέλτιστη ισορροπία.
Στόχος είναι μέσα σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα να υπάρχει μια πλήρης εικόνα για το πώς θα λειτουργήσει η αγορά τα επόμενα 2-3 χρόνια χωρίς νέες αλλαγές ή παρεμβάσεις αλλά και χωρίς στρεβλώσεις που να οδηγούν στην επί ζημία λειτουργία των μονάδων ή και αντίστροφα στην υπεραμοιβή κάποιων παραγωγών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου