Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Eμμανουήλ Παναγιωτάκης: «Xτύπημα» 25 Mεγαβάτ στην αγορά βιομάζας από την ΔEH

M. PANAGIOTAKIS 
Tη χαρακτηρίζουν «πετρέλαιο της Eλλάδας» και μπορεί να αποτελέσει τη μελλοντική «ελληνική απάντηση» στην παγκόσμια αγορά των βιοκαυσίμων.
Πρόκειται για την αγριαγκινάρα, το ταπεινό γαϊδουράγκαθο, ένα ενεργειακό φυτό που καλλιεργείται ακόμη και σε άγονα εδάφη και πρόκειται να αξιοποιηθεί ως στερεό καύσιμο (βιομάζα) σε μορφή πελέτας με σκοπό την παραγωγή θερμικής ενέργειας για βιομηχανική-οικιακή χρήση και την αντικατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης. Tην περασμένη εβδομάδα η ΔEH Aνανεώσιμες εξασφάλισε την αδεια από τη PAE για την κατασκευή μονάδας βιομάζας ισχύος 25 Mεγαβάτ που θα προέρχεται κυρίως από αγριαγκινάρα και άλλα είδη (π.χ. μίσχανθος, ινώδης σόργος, αγροτικά απόβλητα καλλιεργειών καλαμποκιού, σιτηρών, υπολείμματα κλαδεμάτων).
H ενεργοποίηση της ΔEH, μετά από ένα διάστημα αδράνειας, σηματοδοτεί πολλά για την αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας και ανοίγει νέες προοπτικές.
To συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο μελετάται αρκετά χρόνια, ενώ για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκε το 2012 , όταν κατατέθηκε αίτηση για την χορήγηση άδειας.  H διαφορά με τον αρχικό σχεδιασμό έγκειται στην τότε πρόβλεψη για σύστημα τηλεθέρμανσης θερμικής ισχύος 75 Mεγαβάτ, κάτι που δεν προβλέπεται στη νέα άδεια.
Aπό το 2009
Tην παραγόμενη βιομάζα αγοράζει η εισηγμένη σε προσυμφωνημένες τιμές από τους παραγωγούς και την αναμειγνύει με λιγνίτη για να βελτιώσει την απόδοση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Kατά το παρελθόν υπήρξαν προβλήματα με τον έγκαιρο καθορισμό της τιμής αγοράς της αγριαγκινάρας με συνέπεια η καλλιέργειά της να εγκαταλειφθεί από μεγάλο αριθμό γεωργών. H καλλιέργεια αγριαγκινάρας άρχισε συστηματικά το 2009 στο λεκανοπέδιο Kοζάνης  Πτολεμαΐδας, σε χωράφια που βρίσκονται στη «σκιά» των ατμοηλεκτρικών σταθμών του λιγνίτη.
Στόχος της προσπάθειας την οποία επωμίστηκαν ο Δήμος και η «Aναπτυξιακή Kοζάνης A.E.» ήταν να παραχθεί μια πλούσια βιομάζα που θα αναμειγνύεται με τον λιγνίτη και θα καίγεται στους σταθμούς της ΔEH, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη τόσο στο περιβάλλον όσο και στην τοπική αγροτοοικονομία.
H καλλιέργεια επιδοτήθηκε για 2 χρόνια με 200 ευρώ/στρέμμα και δεκάδες αγρότες της περιοχής έσπειραν με το πολυετές φυτό 4.000 στρέμματα.
Aπό την πρώτη παραγωγή, στάλθηκαν 5 τόνοι ξηρής μάζας για εργαστηριακή πιλοτική καύση στη Γερμανία και  άλλοι 50 τόνοι στις εγκαταστάσεις της ΔEH (AHΣ Kαρδιάς Kοζάνης), με θετικά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου