Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Ξεσπά κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για αδμηε 

Σήμερα το πρωί η ΔΕΗ εξέδωσε μια ανακοίνωση η οποία σχολιάζει αναφορές δημοσιευμάτων περί "δανείων που έχουν δοθεί με υποθήκη και περιουσιακά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ” σχολιάζοντας ότι οι σχετικές αναφορές είναι παντελώς ανακριβείς. Η χρηματιστηριακή ανακοίνωση θα ήταν άνευ ιδιαίτερης σημασίας, εάν η διαρροή της είδησης για τα δάνεια με υποθήκη περιουσιακά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ δεν είχε γίνει από ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίες διαπραγματεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες τη λύση για μη αποκρατικοποίηση της θυγατρικής της ΔΕΗ, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτρισμού. (Διαβάστε εδώ όλα τα νεότερα για την ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ)

Πίσω από την πρώτη αυτή τροχιοδεικτική βολή, κρύβεται ένας ακήρυχτος πόλεμος που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η εξέλιξη και έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα για το θέμα του ΑΔΜΗΕ, αφήνει έκθετη τη ΔΕΗ, η οποία κινδυνεύει να απωλέσει ένα σημαντικό κομμάτι της περιουσίας της, με αβέβαιη τη διαδικασία αποζημίωσης και ορατό τον κίνδυνο απώλειας της θυγατρικής της με μικρό ή ακόμη και ανύπαρκτο αντίτιμο. 
Αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ολοένα και διογκούμενο κύμα ανησυχίας αλλά και αντιδράσεων στους κόλπους της ΔΕΗ, τόσο σε επίπεδο στελεχών όσο και σε επίπεδο προσωπικού για τους χειρισμούς που έγιναν αλλά και για το αποτέλεσμα του "πολιτικού συμβιβασμού” που επιτεύχθηκε με τους δανειστές ώστε να διατηρηθεί το 51% του ΑΔΜΗΕ υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και να ακυρωθεί η διαδικασία πώλησης του 66% που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση. 
Θυμίζουμε ότι  η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ θα γίνει με μεταφορά του 100% της θυγατρικής της εταιρείας υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, με αβέβαιη ακόμη τη διαδικασία με την οποία θα αποτιμηθεί η αξία της εταιρείας, ενώ παραμένει ομιχλώδης η διαδικασία αποζημίωσης του σημερινού ο ιδιοκτήτη δηλαδή της ΔΕΗ. 
Το παρασκήνιο πίσω από αυτήν την κόντρα ωστόσο είναι έντονο: το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση της ΔΕΗ είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους προς όλες τις πλευρές και προς το υπουργείο ότι θα πρέπει να αποζημιωθεί επαρκώς εφόσον απωλέσει τον έλεγχο της θυγατρικής της. Η διοίκηση της εταιρείας μάλιστα είχε προσδιορίσει ότι ο ΑΔΜΗΕ εισφέρει ετησίως περί τα 200 εκ. κέρδη EBITDA τα οποία θα πρέπει να υποκατασταθούν. 
Προχθές ωστόσο ανώτατη πηγή του ΥΠΕΝ απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αποζημιωθεί η ΔΕΗ ως εταιρεία και σε αυτήν την κατεύθυνση οι όποιες κινήσεις γίνονται θα αφορούν στην αποζημίωση των μετόχων της. 
Στο πλαίσιο αυτό ήρθε και η χθεσινή συμφωνία με τους δανειστές για την "κρατικοποίηση” του ΑΔΜΗΕ, που με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά αφήνει ανοιχτό και με πολλά ερωτηματικά το τι θα αποκομίσει η ίδια η ΔΕΗ από την διαδικασία.
"Στην πραγματικότητα έχουμε μια συμφωνία που σύντομα θα οδηγήσει στην καταστροφή της ΔΕΗ και θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την αγορά του ηλεκτρισμού” αναφέρει στο Capital.gr πηγή των εργαζομένων της ΔΕΗ, οι οποίοι επίσης παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.
Επιπτώσεις
Πάντως η συμφωνία για την πλήρη απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και τη μεταφορά του σε εταιρεία του Δημοσίου, το οποίο στη συνέχει θα πουλήσει το 49% διαθέτοντας το υπόλοιπο ποσό στο χρηματιστήριο αλλά και στρατηγικό επενδυτή (πιστοποιημένο με βάση την ΕΕ ΙΤΟ, δηλαδή ανεξάρτητου διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού) δημιουργεί μια σειρά από επιπλοκές:
Πρώτον απομειώνεται η αξία της μετοχής της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να πρέπει να αποζημιωθούν οι μέτοχοι, προφανώς με διανομή μερίσματος, που σημαίνει ότι τα χρήματα δεν θα πάνε όλα στη ΔΕΗ αλλά στους μετόχους. 
Δεύτερον η ανεξάρτητη αποτίμηση από διεθνή οίκο εκ των πραγμάτων και δεδομένων των τωρινών συνθηκών στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού οδηγεί σε μειωμένη αξία, γεγονός που ευνοεί τον αγοραστή (Δημόσιο) και όχι τον πωλητή (ΔΕΗ). 
Τρίτον θα πρέπει να γίνει εκκαθάριση των ενδοομιλικών συναλλαγών, με τη ΔΕΗ να οφείλει περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ στον ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για χρήματα που δεν ανήκουν στο διαχειριστή αλλά στην αγορά αφού πρόκειται για αποπληρωμές παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.  Πρόκειται για χρήματα που μόλις εισπαρχθούν από τον ΑΔΜΗΕ θα πληρωθούν στο λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ και από εκεί θα πληρωθούν οι ΑΠΕ. Έχουμε δηλαδή ένα ζήτημα που απειλεί να τινάξει στον αέρα συνολικά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αφού εάν προχωρήσει ένας συμψηφισμός τότε ο ΑΔΜΗΕ δε θα μπορεί να πληρώσει. Εδώ έχουμε στην κυριολεξία μια ωρολογιακή βόμβα όχι μόνο για την ΔΕΗ αλλά συνολικά για την αγορά του ηλεκτρισμού. 
Τρίτον η πρόβλεψη για Ευρωπαίο ΙΤΟ, εφόσον ισχύει είναι φωτογραφική, καθώς η μοναδική εταιρεία που διαθέτει τη σχετική πιστοποίηση είνα η γαλλική EdF. 
Τέταρτον ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και το ΤΑΙΠΕΔ που διαθέτει ως γνωστόν το 17% της ΔΕΗ
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας, τις λεπτομέρειες της διαδικασίας αλλά και το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να εκδηλωθούν και να κορυφωθούν οι αντιδράσεις απέναντι στη συμφωνία της κυβέρνησης.
Χάρης Φλουδόπουλος στο Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου