Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί οι βιομηχανίες ανησυχούν και τι λέει η ΔΕΗ για τα νέα τιμολόγια

 
Δέκα με 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα πιο πάνω απ’ ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κοστίζει το βιομηχανικό ρεύμα ακόμη και μετά τις εκπτώσεις όγκου που ανακοίνωσε χθες το Ελληνικό Δημόσιο στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ.
Αυτό υποστηρίζουν πηγές της βιομηχανίας τονίζοντας πως
προκειμένου να αναπληρωθούν οι απώλειες από τη κατάργηση της έκπτωσης του 20%, θα πρέπει οπωσδήποτε να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, όπως η διακοψιμότητα, η μείωση του τέλους ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και η απαλλαγή από τον ΕΦΚ στο ρεύμα.
«Ενώ το συνολικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία είναι 39 ευρώ/MWH, στην Ολλανδία και στη Γαλλία (χωρίς ΝΟΜΕ) κάτω από 50 ευρώ/Mwh, στην Ελλάδα η τιμή που θα πληρώνει στο εξής μια βιομηχανία με κατανάλωση 250 GWH (αφορά 4 όλες κι όλες μεγάλες επιχειρήσεις), με έκπτωση όγκου 8% και αντισταθμιση ρύπων, προκύπτει στα 68 ευρώ/Mwh, έναντι 58 ευρώ/MWh που κατέβαλε τη διετία 2014-2015», λέει παράγοντας της αγοράς.
Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν πως ένα μικρό πρώτο βήμα έχει γίνει, ωστόσο εκτιμούν ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να δοθεί ενεργειακή ανάσα στις χειμαζόμενες βιομηχανίες είναι πολύπλοκος, και ακροβατεί και πάλι στα ορια της κρατικής ενίσχυσης.
Χθες, η γενική συνέλευση της ΔΕΗ ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης για 7 διαφορετικά νέα τιμολόγια -διαμορφώνουν μια γκάμα 56 εναλλακτικών τιμοκαταλόγων- βάσει των οποίων η ΔΕΗ καλεί κάθε επιχείρηση υψηλής τάσης σε ξεχωριστή διαπραγμάτευση, προκειμένου να υπογράψουν νέα σύμβαση. Τα νέα τιμολόγια πρόκειται να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016, καθώς τα ισχύοντα λήγουν στο τέλος του 2015.
Στο περιθώριο της συνέλευσης, κορυφαία πηγή της ΔΕΗ ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει κατά πόσο οι εκπτώσεις αυτές οδηγούν σε τιμολόγηση κάτω από το οριακό κόστος, προσθέτοντας ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση η επιχείρηση δεν πρόκειται να αποκαλύψει τα κόστη της.
Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που η Κομισιόν παρενέβη και ανακλήθηκε η έκπτωση 20% στα βιομηχανικά τιμολόγια η οποία είχε ληφθεί το 2014, με αποφάσεις δύο γενικών συνελεύσεων μετά από ανακοίνωση του Δημοσίου με την ιδιότητα του βασικού μετόχου. Τότε η Κομισιόν, δια μέσω του Κάρλο Βιβιάνι που συμμετέχει και στα τεχνικά κλιμάκια με τα οποία συζητά η κυβέρνηση, είχε κάνει σαφές πως η παρέμβαση αποτελεί κρατική ενίσχυση, και πως αν δεν αποσυρθεί, θα ξεκινήσει τη διαδικασία παραβίασης των ευρωπαϊκών κανονισμών.
Αυτό ακριβώς όμως φοβάται και η βιομηχανία. Το γεγονός ότι τις εκπτώσεις δεν τις ανακοίνωσε η ΔΕΗ, παρά το ελληνικό Δημόσιο δια του ΓΓ του υπ. Ενέργειας Μ. Βερροιόπουλου, κάνει τη βιομηχανία να ανησυχεί για το κίνδυνο να θεωρηθούν και πάλι από τη Κομισιόν ως κρατικές ενισχύσεις.
Πάντως η βιομηχανία έχει κάνει σαφές πως μόνο με την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων, καθίσταται βιώσιμη απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό. Από την εφαρμογή της διακοψιμότητα; ελπίζει να προέλθει μείωση 5 ευρώ/ MWh, από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ 2 ευρώ/ MWh και από την απαλλαγή του ΕΦΚ επιπλέον 2,5 ευρώ/ MWh.
«Εφόσον ισχύσουν όλα αυτά, τότε μόνο θα μπορούμε  ότι πληρώνουμε τιμή ίδια με εκείνη που πληρώναμε τη διετία 2014-2015, η οποία αν και υψηλότερη του μέσου ευρωπαϊκού όρου, εντούτοις μας καθιστά βιώσιμους», εξηγεί στέλεχος της αγοράς.
Από την πλευρά της η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι τα 7 τιμολόγια είναι διαμορφωμένα με βάση τα όσα ισχύουν σε αγορές του εξωτερικού για τις βιομηχανίες και δεν δημιουργούν έδαφος για κρατική ενίσχυση. Τα τιμολόγια αυτά εξειδικεύονται κατόπιν διαπραγματεύσεων με βιομηχανίες - έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες οι εταιρείες του ομίλου Βιοχάλκο, δηλαδή η Σιδενόρ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου και η Χαλκόρ- που σχετίζονται με το καταναλωτικό προφίλ κάθε πελάτη, τη παροχή  χαμηλότερων τιμών για όσες επιχειρήσεις λειτουργούν νύχτα, Σαββατοκύριακα και αργίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου