Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Φωτοβολταϊκή «κομμούνα» απειλεί τις «ΔΕΗ» με ηλιακή αποθήκευση και δικτύωση

 

Στις 25 Νοεμβρίου 2015 η γερμανική εταιρεία κατασκευής μπαταριών Sonnenbatterie εγκαινίασε ένα πρόγραμμα σύνδεσης νοικοκυριών που έχουν φωτοβολταϊκά εγκατεστημένα στη στέγη τους με άλλους καταναλωτές, ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη κατανομή των πλεονασμάτων ηλιακής ενέργειας με απώτερο σκοπό τα μέλη του προγράμματος να αυτονομηθούν από τις μεγάλες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής.

Η νεοφυής εταιρεία ελπίζει ότι το
πρόγραμμα «sonnenCommunity» θα εκτοξεύσει τη ζήτηση για τις μπαταρίες της που αποθηκεύουν ηλιακή ενέργεια, επιτρέποντας την κατανάλωσή της μετά τη δύση του ηλίου ή όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές (δηλαδή όταν επικρατεί συννεφιά).
Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια φάση όπου το κόστος των τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες μειώνεται στο όριο της οικονομικής βιωσιμότητας.
Η αποθήκευση ηλιακής ενέργειας και η χρήση της κατά το δοκούν σημαίνει ότι τα νοικοκυριά δεν θα χρειάζεται να αγοράζουν ακριβότερη ενέργεια από τις εταιρείες για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Οι μπαταρίες θα μπορούσαν επίσης να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τις -σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αναδρομικές- περικοπές στις επιδοτήσεις προς τα οικιακά φωτοβολταϊκά που πωλούν την ενέργειά τους στον κεντρικό πάροχο ενέργειας.
Η Sonnenbatterie μετρά ήδη πωλήσεις 8.500 μπαταριών λιθίου και υποστηρίζει ότι είναι ηγέτης στην ευρωπαϊκή αγορά.
Στη Γερμανία ήδη λειτουργούν περίπου 25.000 μπαταρίες που μπορούν να αποθηκεύσουν ηλιακή ενέργεια, αριθμός ακόμα μικρός εάν λάβουμε υπόψη ότι τα οικιακά φωτοβολταϊκά στη βορειοευρωπαϊκή χώρα ανέρχονται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο.
Στη γερμανική αγορά αποκεντρωμένης ενέργειας θέλει να διεισδύσει από το 2016 και η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla που έχει αναπτύξει το οικιακό σύστημα αποθήκευσης Powerwall.
Ωστόσο, η SonnenCommunity πάει την ιδέα της αποθήκευσης ένα βήμα παρακάτω επιτρέποντας τη διανομή της μεταξύ των μελών του προγράμματος.
Πρωταρχικός στόχος της Sonnenbatterie είναι οι 1,5 εκατομμύριο οικιακοί παραγωγοί ηλιακής ενέργειας, οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν μια μπαταρία καταβάλλοντας 3.600 Ευρώ.
Η τάση προς την αποκεντρωμένη παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελέσει τεράστια πρόκληση για τις γερμανικές «ΔΕΗ», όπως είναι η RWE και η E.ON που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους από σταθμούς ορυκτών καυσίμων.
—Πώς λειτουργεί το σύστημα
Το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας που δεν μπορεί να καταναλωθεί ή να αποθηκευθεί μοιράζεται μέσω διαδικτύου στην ενεργειακή κοινότητα sonnenCommunity και έτσι διατίθεται στα μέλη που το έχουν ανάγκη σε προσιτή τιμή.
Εκτός από τη χαμηλή τιμή της συσκευής αποθήκευσης ενέργειας, τα μέλη του προγράμματος απολαμβάνουν και άλλα πλεονεκτήματα: μπορούν να κατευθύνουν τα πλεονάσματά τους στην αγορά αποκομίζοντας επιπρόσθετο κέρδος από αυτό της εγγυημένης τιμής (feed-in-tariff) και να αγοράσουν ηλεκτρική ενέργεια που δεν παράγουν οι ίδιοι σε τιμή κάτω από τον μέσο όρο που πωλούν οι συμβατικοί πάροχοι.
Η sonnenCommunity συνδυάζει τρεις τεχνολογίες: την αποκεντρωμένη ηλεκτροπαραγωγή, τα προηγμένα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και την ψηφιακή δικτύωση μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. Τον έλεγχο αναλαμβάνει ένα «έξυπνο» λογισμικό που συνδέει τα μέλη της κοινότητας.
Το λογισμικό λειτουργεί πάνω στη βάση της «αυτομάθησης» με βάση τα δεδομένα παραγωγής και κατανάλωσης που συλλέγει σε πραγματικό χρόνο ώστε να εξισορροπήσει την προσφορά με τη ζήτηση.
Ο συνδυασμός μετεωρολογικών δεδομένων και των μεμονωμένων προφίλ της κατανάλωσης των μελών δημιουργεί μια βάση ακριβούς πρόγνωσης της αναμενόμενης παραγωγής και ζήτησης εντός της κοινότητας.
Έτσι, η διαλείπουσα φύση της ηλεκτροπαραγωγής των φωτοβολταϊκών εξομαλύνεται, αφού η παραγωγή καθίσταται προβλέψιμη και μετρήσιμη και μπορεί να ενταχθεί ομαλά στο δίκτυο.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου