Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Συρρίκνωση του λιγνίτη με 35% στο μείγμα καυσίμου

Στο νέο ενεργειακό τοπίο το ισοζύγιο του λιγνίτη ως ποσοστό στο μείγμα καυσίμου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προσδιορίζεται στο 35%.
Αυτό τόνισαν τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ που παραβρέθηκαν σήμερα σε πολύωρη σύσκεψη για το μέλλον της επιχείρησης σε σχέση με τα προβλήματα της ΔΕΗ και την επίλυσή τους, η οποία πραγματοποιήθηκε
στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη και τη συμμετοχή πλήθους φορέων, όπως της αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων, βουλευτών, εργοληπτριών εταιριών κ.λ.π..

Εκ μέρους της ΔΕΗ παραβρέθηκαν οι γενικοί διευθυντές Παραγωγής και ορυχείων, Ιωάννης Κοπανάκης και Όλγα Κουρίδου αντιστοίχως, καθώς και τα μέλη του δ.σ. της επιχείρησης Χρήστος Παπαγεωργίου και Άρης Βατάλης. Ο περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης με την εισαγωγική του παρέμβαση έθεσε το πλαίσιο των θεμάτων που αφορούν την περιοχή, τονίζοντας ότι υπάρχει κινητικότητα και πρόοδος σε ζητήματα που εξαρτώνται από πρωτοβουλίες των τοπικών φορέων, αντιθέτως παρατήρησε στασιμότητα σε θέματα που έγκεινται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της κεντρικής διοίκησης της ΔΕΗ και της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ότι, τόσο τα συμπεράσματα της σύσκεψης, τα οποία θα τεθούν αύριο στην ημερίδα που διοργανώνει ο «Σπάρτακος» με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όσο και η απόφαση της ημερίδας θα συμπεριληφθούν σε μία επιστολή, η οποία θα αποσταλεί στον πρωθυπουργό και στον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη. Αναφερόμενος περιληπτικά σε όλο των φάσμα των θεμάτων που απασχολούν την περιοχή, υπογράμμισε το θέμα του ειδικού τιμολογίου της ΔΕΗ για την περιοχή, για το οποίο ανακοίνωσε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε» για το ζήτημα αυτό, το οποίο ήταν και βασική προεκλογική θέση του κ. Καρυπίδη. Εστίασε και στο θέμα των οφειλών της ΔΕΗ προς τους εργολάβους, που έχει ως αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και οι εταιρίες να προβαίνουν σε απολύσεις αυξάνοντας την ανεργία, στην οποία ούτως ή άλλως η Δυτική Μακεδονίας είναι …πρωτοπόρος.
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος των εργολάβων κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι «αν δεν πληρωθούν τα οφειλόμενα που είναι πλέον πάρα πολλά, οδηγούμαστε στην καταστροφή. Αυτό συμπαρασύρει και τους εργαζόμενους, καθώς είμαστε αναγκασμένοι να απολύουμε συνεργάτες που πορευόμαστε μαζί εδώ και δεκαετίες».
Η θέση του λιγνίτη στα νέα ενεργειακά δεδομένα απασχόλησε τα στελέχη της ΔΕΗ Ιωάννη Κοπανάκη, Χρήστο Παπαγεωργίου και Όλγα Κουρίδου στις παρεμβάσεις τους. Κοινή συνισταμένη των τριών ήταν αυτό που προαναφέρθηκε, ότι δηλαδή σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ, ο λιγνίτης θα συμμετέχει στο ενεργειακό μείγμα σε ποσοστό 35%. Σύμφωνα με στοιχεία του 2015 που παρέθεσαν το ποσοστό ήταν 33%, ενώ ελαφρώς αυξημένο ήταν το 2014. Ο Ι. Κοπανάκης σημείωσε ότι «οι βίοι ΔΕΗ και Δυτικής Μακεδονίας είναι παράλληλοι εδώ και πολλές δεκαετίες, όπως άμεση είναι η συσχέτιση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των λιγνιτών της περιοχής». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «ο λιγνίτης δέχεται σημαντική πίεση, λόγω των ΑΠΕ. Δέχεται επίσης και μεγάλη κοστολογική πίεση εξ’ αιτίας του φόρου του διοξειδίου του άνθρακα. Πάντως, η ΔΕΗ χωρίς λιγνίτη δεν έχει μέλλον, αλλά πάντως ο ρόλος του λιγνίτη διαφοροποιείται. Άλλωστε και η ύφεση στα χρόνια της κρίσης, που έφερε μείωση της ζήτησης επηρέασε αρνητικά».
Κατά την Ο. Κουρίδου «το 35% ως ποσοστό του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα ταυτίζεται με το στόχο της απεξάρτησης από τα ορυκτά. Η απεξάρτηση πρέπει να γίνει σταδιακά, αλλιώς η περιοχή θα υποστεί σοκ. Ο λιγνίτης θα συνεχίσει να συνεισφέρει μέσα από ένα στοχευμένο πλάνο της ΔΕΗ για τα επόμενα 30-50 χρόνια».
Σύμφωνα με τα στελέχη της ΔΕΗ, το κόστος του λιγνίτη δεν είναι άσχετο και με την καθυστέρηση υλοποίησης ή και εγκατάλειψης αποφάσεων προηγούμενων διοικήσεων και κυβερνήσεων. Ο Χ. Παπαγεωργίου υπενθύμισε την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ στις 12/11/2007. «Αν είχε εφαρμοστεί εκείνη η απόφαση τώρα θα είχαμε και τη μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» και την «Μελίτη 2 και στο επόμενο διάστημα θα είχαμε τον «Άγιο Δημήτριο 6» και το «Αμύνταιο 3». Οι νέες αυτές μονάδες σύμφωνα με τα στελέχη της ΔΕΗ θα έκαναν τον λιγνίτη πολύ πιο οικονομικό και ανταγωνιστικό, καθώς θα ήταν πιο αποδοτικές, ενώ οι εκπομπές SO2 θα ήταν πολύ λιγότερες.
Σφοδρή κριτική σε ΔΕΗ και στις μέχρι τώρα κυβερνήσεις άσκησαν οι δήμαρχοι Κοζάνης και Εορδαίας Λευτέρης Ιωαννίδης και Σάββας Ζαμανίδης, με τον δεύτερο να καταγγέλλει ότι «δεν υπάρχει κανένα ενεργειακό πλάνο και ότι δεν υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων». Το δρομολογούμενο «ξεπούλημα» της ΔΕΗ κατήγγειλε ο πρόεδρος του σωματείου «Λυγκηστίς» Θεόδωρος Γκάτσης», ενώ οι πρόεδροι των σωματείων “Σπάρτακος” και της “Ένωση” Μόσχος Μόσχου και Κώστας Θεοχάρης υπερασπίστηκαν  το μέλλον του λιγνίτη, με το οποίο είναι συνυφασμένο και το μέλλον της περιοχής».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου