Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Επαγγελματικοί πελάτες σε τουριστικές περιοχές οι «πρωταθλητές» στα φέσια προς τη ΔΕΗ

 
Απειλητικές διαστάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ έχει λάβει η υπόθεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες σύμφωνα με την διοίκηση της επιχείρησης ανέρχονται σε 2,4 δις ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΓΕΝΟΠ ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ.
Το πρόβλημα καθίσταται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς μεγάλη μερίδα εμπορικών καταναλωτών, όπως ξενοδοχεία, σε τουριστικές περιοχές, αντιμετωπίζει τις οφειλές προς τη ΔΕΗ ως ελαστική δαπάνη, αφού μπαίνοντας σε ρύθμιση πληρώνει
την πρώτη δόση, χωρίς να πληρώσει τον τρέχοντα λογαριασμό και παίρνει έτσι παράταση στο χρόνο ομαλής ηλεκτροδότησης.
Παράγοντες της ΔΕΗ μιλούν για ένα νέο κίνημα «Δεν Πληρώνω» που απειλεί τα θεμέλια της επιχείρησης.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου το τελευταίο διάστημα στελέχη της ΔΕΗ πραγματοποιούν επισκέψεις σε περιοχές με μεγάλες οφειλές και επιχειρούν μέσω της επικοινωνίας με τους τοπικούς φορείς, να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους οφειλέτες να μπουν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει η επιχείρηση, αλλά και να τις τηρήσουν επωφελούνοι από την έκπτωση 15% στους συνεπείς πελάτες. Η πρώτη τέτοιου είδους συνάντηση έγινε πριν από λίγες ημέρεςστο Ηράκλειο της Κρήτης και χθες στη Ρόδο, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε Πάτρα, Κέρκυρα, Χανιά και Καβάλα.
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία που έδωσε η ΔΕΗ στη δημοσιότητα για τον  Νομό Δωδεκανήσου, όπου την 1η Απριλίου είχε υπαχθεί σε ρύθμιση μόνο το 16,7%  των 113,5 εκατ. ευρώ που ήταν το σύνολο των οφειλών.
Αναλυτικότερα η συνολική εικόνα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Νομού Δωδεκανήσων στις 30 Απριλίου έχει ως εξής:
  • Οι συνολικές οφειλές ανέρχονται στα € 113,5 εκατ., ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 42,6% του συνόλου των πελατών του Νομού Δωδεκανήσου, ποσοστό πολύ υψηλό συγκριτικά με τους υπόλοιπους Νομούς.
  • Οι οφειλές των οικιακών πελατών αγγίζουν το 37,8 %, εκ των οποίων το 28,2 % αφορά οφειλές λογαριασμών άνω των 1.000 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν μόνο στο 24% των οικιακών οφειλετών.
  • Το ποσοστό των επαγγελματικών πελατών που οφείλουν ανέρχεται στο 61,8 %, εκ του οποίου το 52 % αφορά οφειλές λογαριασμών άνω των 3.000 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 24% των επαγγελματικών οφειλετών. Ενδεικτικά, 150 επαγγελματικοί πελάτες συγκεντρώνουν το 26 % των αντίστοιχων οφειλών.
Οι οφειλές των ξενοδοχειακών μονάδων αποτελούν το 22% του συνολικού ποσού των οφειλών των επαγγελματικών πελατών, 200 ξενοδοχειακές μονάδες με οφειλές άνω των 10.000 ευρώ, συγκεντρώνουν το 92% των οφειλών των ξενοδοχειακών μονάδων.
  • Οι οφειλές των αγροτικών πελατών ανέρχονται στο 0,4 %.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ έως την 30η Απριλίου, παρά το ιδιαίτερα ευνοϊκό μέτρο της ρύθμισης των οφειλών, με 36 δόσεις από 01.04.2016, μόνο το 16,7 % από αυτές έχουν ρυθμιστεί.
Επισημαίνεται ότι από το σύνολο των 113,5 εκατ. ευρώ, τα 19,7 εκατ. ευρώ (ποσοστό 17,4%) αφορούν οφειλές υπέρ τρίτων (Δημοτικά Τέλη, Δημοτικό Φόρο, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και Τέλος ΕΡΤ), ποσά τα οποία δεν έχουν αποδοθεί στους τρίτους δικαιούχους φορείς, εφόσον δεν εισπράχθηκαν. Κατά συνέπεια, η μη είσπραξη των ληξιπροθέσμων επηρεάζει τόσο τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, όσο και εκείνα των Οργανισμών Τοπικής αυτοδιοίκησης και της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου