Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Εντός των ημερών η δημοσίευση του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ

Εντός των ημερών η δημοσίευση του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ  

Θέμα λίγων 24ώρων είναι η δημοσίευση του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εύρεση επενδυτή που θα αποκτήσει το 24% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Το συμφωνημένο σχέδιο της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την πώληση του προαναφερόμενου πακέτου μετοχών του
Διαχειριστή πήρε χθες και επίσημα τον δρόμο προς υλοποίηση μετά την επεισοδιακή γενική συνέλευση των μετόχων της μητρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ, τη ΔΕΗ. Είχε προηγηθεί το πρωί και νέα απόπειρα παρεμπόδισης λήψης των σχετικών αποφάσεων από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ και στελέχη της ΛΑΕ, με αποτέλεσμα η συνέλευση να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι σε «ασφαλέστερο» χώρο στο υπουργείο Οικονομικών.
Η πρόταση
Σύμφωνα με την πρόταση του Δημοσίου, η οποία εγκρίθηκε από τους μετόχους, ο διεθνής διαγωνισμός, που θα προκηρύξει η ΔΕΗ για την πώληση ποσοστού 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.
Από το υπόλοιπο 76% (η ΔΕΗ κατέχει σήμερα το 100% των μετοχών του Διαχειριστή), ποσοστό 25% των μετοχών θα μεταβιβαστεί στην υπό σύσταση εταιρεία ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, ιδιοκτησίας του Δημοσίου. Το 51% των μετοχών θα εισφερθεί σε εταιρεία συμμετοχών, η οποία θα ανήκει κατά 51% στο Δημόσιο και το υπόλοιπο στους άλλους σημερινούς μετόχους της ΔΕΗ. Στο τέλος της διαδικασίας οι μετοχές της εταιρείας θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο.
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογραμμίζει ότι «εξασφαλίστηκε η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, η αποζημίωση της ΔΕΗ, οι θέσεις εργασίας αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου