Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Από την Κρήτη θα ξεκινήσει η συνεργασία ΔΕΠΑ-ΔΕΗ

 
Η Κρήτη αναμένεται να είναι το πρώτο από τα τέσσερα νησιά στα οποία σχεδιάζουν να ιδρύσουν από κοινού εταιρίες εμπορίας φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ, ενώ σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των δύο εταιριών θα ακολουθήσει η Πάτρα.
Όπως είναι γνωστό οι δύο εταιρίες προχώρησαν πρόσφατα στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την από κοινού δραστηριοποίηση τους σε περιοχές και νησιά της χώρας
όπου δεν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου και όπου η ΔΕΗ μέσω των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτει μπορεί να στηρίξει τη βιωσιμότητα των επενδύσεων που απαιτούνται για τη διακίνηση LNG και CNG.
Τα τέσσερα νησιά όπου έχουν ενταχθεί ήδη στο σχεδιασμό των δυο εταιριών είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος και η Λέσβος. Επίσης στους σχεδιασμούς τους είναι ενταγμένη η Πάτρα λόγω του μεγάλου πληθυσμού της πόλης, αλλά και του γεγονότος ότι στην Πελοπόννησο υπάρχουν τρεις βιομηχανικές περιοχές (Πάτρα, Τρίπολη και Καλαμάτα) και μεγάλα ξενοδοχεία όπως το Costa Navarino που θα μπορούσαν να στηρίξουν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων.
Το ίδιο ισχύει και για την Κρήτη η οποία όπως προαναφέρθηκε αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, καθώς η κατανάλωση φυσικού αερίου μπορεί να στηριχθεί αρχικά στις μονάδες της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα και τον Αθερινόλακο. Υπολογίζεται ότι το ύψος της επένδυσης για τη δημιουργία σταθμού επαναεριοποίησης του LNG που θα μεταφέρεται με καράβια προς τα νησιά και με βυτιοφόρα προς την Πάτρα για τις περιπτώσεις της Κρήτης και της Πάτρας ανέρχεται σε 8-12 εκατ ευρώ, ενώ για την Σάμο είναι της τάξης των 3-5 εκατ ευρώ.
Για την υλοποίηση του σχεδίου η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ θα προχωρήσουν στην εκπόνηση ξεχωριστών business plan για κάθε ένα από τα τέσσερα νησιά και για την Πάτρα, καθώς στόχος είναι να ιδρυθούν ξεχωριστές εταιρίες προμήθειας αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου