Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Παρέμβαση της ΔΕΗ για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας

Oρίζοντα για τη λήξη των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) ζητά η ΔΕΗ και παράλληλα καλεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. να παρέμβει προκειμένου να αξιολογήσει αν η τιμολόγηση των δημοπρασιών, έτσι όπως προδιαγράφεται, είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η επιχείρηση, αποκαλύπτει δύο συναντήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη στις Βρυξέλλες, με τους επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και του σχετικού τμήματος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με αντικείμενο όλα τα «προαπαιτούμενα» που σχετίζονται με την επιχείρηση. Ειδικά για το θέμα των ΝΟΜΕ, για τα οποία οι θέσεις της ΔΕΗ όπως διατυπώνονται στην ανακοίνωση αποκτούν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση, η διοίκηση της επιχείρησης επιμένει ότι αν η τιμολόγησή τους απέχει σημαντικά από την οριακή τιμή, τότε θα οδηγήσει σε υπέρμετρες απώλειες παραγωγής.
Χαρακτηρίζει την κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί «σταυροειδή επιδότηση» των εναλλακτικών παρόχων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ελεύθερο ανταγωνισμό και καλεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. να παρέμβει.
Υπογραμμίζει ότι οι δημοπρασίες δεν μπορεί να αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν ως εργαλεία για το άνοιγμα της αγοράς και στο πλαίσιο αυτό ζητά να υπάρξει συγκεκριμένος ορίζοντας για τον τερματισμό των ΝΟΜΕ (sunset clause), ο οποίος να συνδέεται με τη γρήγορη εφαρμογή του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (target model). Οι δημοπρασίες αφορούν σε ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από τα λιγνιτικά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, που θα πωλούνται στους ανταγωνιστές της επιχείρησης, προκειμένου να ανοίξει η αγορά.
Aς σημειωθεί ότι ο κ. Παναγιωτάκης έχει χαρακτηρίσει τις δημοπρασίες καταστροφικές για τη ΔΕΗ και έχει αντιπροτείνει τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών προμήθειας με μεγάλες ομάδες καταναλωτών από όλες τις κατηγορίες πελατών, που θα διατεθούν στον ανταγωνισμό. Επισημαίνει μάλιστα η διοίκηση της ΔΕΗ ότι τα στελέχη της Ε.Ε. άκουσαν με ενδιαφέρον την πρόταση.
Εξάλλου στις Βρυξέλλες ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ επανέφερε και το αίτημα να εξαιρεθούν οι πελάτες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και οι καταναλωτές της Υψηλής Τάσης από τον υπολογισμό στο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ. Ως γνωστόν, η συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50% της αγοράς ως το 2020, από λίγο πάνω από το 90% σήμερα.

Οσον αφορά στα υπόλοιπα από τα προαπαιτούμενα, ο κ. Παναγιωτάκης ενημέρωσε τα στελέχη της Επιτροπής ότι το πρότζεκτ του ΑΔΜΗΕ προχωρεί όπως έχει συμφωνηθεί, παρά τις οικονομικές επιπτώσεις για τη ΔΕΗ. Επίσης υποστήριξε ότι ο προσωρινός μηχανισμός των ΑΔΙ (μηχανισμός στη χονδρική αγορά) είναι μονομερής και συνεπάγεται μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για την επιχείρηση, δηλώνοντας πάντως ότι συμφωνεί με το νέο κοινοτικό μοντέλο της ελεύθερης αγοράς για τα νέα ΑΔΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου