Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Παναγιωτάκης: Ανεπανόρθωτη Ζημιά για τη ΔΕΗ Μπορεί να Προκαλέσουν τα ΝΟΜΕ

Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν ήταν αναγκαίος μηχανισμός και ενδεχομένως μπορεί να αποβεί και επικίνδυνος, οδηγώντας σε ανεπανόρθωτη ζημιά για τη ΔΕΗ και στην αποσταθεροποίηση συνολικά του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, τόνισε ο κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, μιλώντας στη σημερινή ειδική ημερίδα
της ΡΑΕ για τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού.


Επίσης, υπογράμμισε ότι το «άνοιγμα» της αγοράς πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο, ώστε να είναι προς όφελος των καταναλωτών, ενώ πρόσθεσε ότι απαιτείται υπευθυνότητα και να μην επικρατήσουν οι λογικές του εύκολου κέρδους. 
Μιλώντας από το βήμα της ημερίδας της ΡΑΕ, που διεξήχθη στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τον νέο Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι «εφαρμόζουμε τα ΝΟΜΕ σε μία αγορά στρεβλή τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική» .
Αναφορικά με την τιμή εκκίνησης, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι, αν είναι αισθητά κάτω από την ΟΤΣ (η οποία, όπως είπε, δεν αντανακλά το πλήρες κόστος ηλεκτρικής ενέργειας) και η ΔΕΗ αναγκαστεί να διαθέτει μεγάλο μέρος της παραγωγής της κάτω του κόστους, θα κινδυνεύσει να οδηγηθεί σε κατάρρευση, συμπαρασύροντας μαζί της το σύνολο της αγοράς. Απαντώντας στα λεγόμενα κατά καιρούς για το χαμηλό κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, ανέφερε ότι η παραγωγή λιγνίτη, αυτή την περίοδο τουλάχιστον, δεν είναι ανταγωνιστική, δηλαδή φθηνότερη συγκριτικά με τις μονάδες φυσικού αερίου.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ χαιρέτισε, εξάλλου, τις συνεργασίες των εναλλακτικών παρόχων με δίκτυα λιανικής, επισημαίνοντας την ανάγκη για επενδύσεις ώστε αυτοί να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν κρατιούνται οι πελάτες με ένα call center».

Τέλος, ο κ. Παναγιωτάκης απηύθυνε πρόσκληση προς τους εναλλακτικούς προμηθευτές να συνεργαστούν με τη ΔΕΗ ώστε να ανοίξει η αγορά με ομαλό τρόπο, ενώ, αναφέρθηκε, για μια ακόμα φορά, στο σχέδιο για δημιουργία θυγατρικών εταιρειών στη λιανική, που θα αποτελούνται από όλο το φάσμα των πελατών της Επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου