Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Σκουρλέτης: Η σύμπραξη με την CMEC είναι στον αντίποδα των προσπαθειών ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για δεη cmec 
Για τη σημασία της συμφωνίας με ΔΕΗ-CMEC και τα περιβαλλοντικά της χαρακτηριστικά, αλλά και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο» και το δημοσιογράφο Στ. Σχινά.
Όπως ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, η υπογραφή της συμφωνίας ΔΕΗ - CMEC, εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική της
ΔΕΗ για συμπράξεις και αποτελεί μία πρόταση στον αντίποδα των προσπαθειών για την μερική ή και ευρύτερη ιδιωτικοποίησή της.
«Ουσιαστικά μιλάμε για ένα νέο σχήμα, διακριτό και αυτόνομο, στο οποίο η ΔΕΗ θα συμμετέχει ανάλογα με την αξία των παραγωγικών της στοιχείων και του έργου τους», τόνισε.
Σε σχέση με κάποια «εύλογα ερωτήματα», όπως είπε, τα οποία τίθενται από διάφορες μεριές κι έχουν να κάνουν με τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, σε σχέση με την γενικότερη τάση και δέσμευση για απεξάρτηση από αυτά και την μείωση των ρύπων, ο ΥΠΕΝ επισήμανε ότι η δημιουργία των μονάδων που προβλέπονται στη συμφωνία δεν έρχεται να προσθέσει μονάδες, αλλά να αντικαταστήσει παλαιότερες και μη αποδοτικές, περισσότερο ρυπογόνες. Σημείωσε, δε, ότι η νέα τεχνολογία είναι πολύ λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον και η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της μείωσης των ρύπων.
Όσον αφορά της προσδοκώμενες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά την υλοποίηση των συμφωνηθέντων έργων, ο κ. Σκουρλέτης απέφυγε να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή, αλλά τόνισε ότι θα είναι διπλάσιος από την σημερινή μονάδα της ΔΕΗ Μελίτη 1, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι νέες θέσεις εργασίας στα ορυχεία.
Τέλος, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα θέματα δικής του αρμοδιότητας, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «αυτά που απαιτούνται για την εκταμίευση της υποδόσης από ότι φαίνεται όλα θα κλείσουν με θετικό τρόπο», ενώ αναμένεται να υπάρξουν κάποιες ακόμη συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο την Παρασκευή. Ο υπουργός κατέστησε σαφές, πάντως, ότι τα θέματα στρατηγικής στην ενέργεια «θα μας απασχολήσουν στην επόμενη φάση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου