Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Π. Σκουρλέτης: Συνεργασία ΔΕΗ-CMEC κόντρα στις επιδιώξεις ιδιωτικοποίησης - Τι απάντησε στα «εύλογα» περιβαλλοντικά ερωτήματα

 
Π. Σκουρλέτης: Συνεργασία ΔΕΗ-CMEC κόντρα στις επιδιώξεις ιδιωτικοποίησης - Τι απάντησε στα «εύλογα» περιβαλλοντικά ερωτήματα Για το περιεχόμενο και τη σημασία της νέας ενεργειακής συμφωνίας με τους Κινέζους, αλλά και τα περιβαλλοντικά της χαρακτηριστικά, μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης στην Οικονομία Στο Κόκκινο του Στ.Σχινά. Στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές «αυτά που απαιτούνται για την εκταμίευση της
υποδόσης από ότι φαίνεται όλα θα κλείσουν με θετικό τρόπο». 

Η υπογραφή της συμφωνίας ΔΕΗ - CMEC, εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική της ΔΕΗ για συμπράξεις, σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, αποτελεί μία πρόταση στον αντίποδα των προσπαθειών για την μερική ή και ευρύτερη ιδιωτικοποίησή της.
Η ΔΕΗ θα συμπράξει στη νεά ηλεκτροπαραγωγική επιχείρηση με την υπάρχουσα μονάδα της Μελίτη 1, στην Φλώρινα, ενώ οι Κινέζοι θα δημιουργήσουν την δεύτερη, Μελίτη 2. Στο σχήμα θα ενταχθούν και τα ορυχεία της περιοχής, τόσο της ΔΕΗ όσο και ιδιωτικά.
«Ουσιαστικά μιλάμε για ένα νέο σχήμα, διακριτό και αυτόνομο, στο οποίο η ΔΕΗ θα συμμετέχει ανάλογα με την αξία των παραγωγικών της στοιχείων και του έργου τους», διευκρίνισε.
Στα «εύλογα ερωτήματα» όπως είπε για τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, σε σχέση με την γενικότερη τάση και δέσμευση για απεξάρτηση από αυτά και την μείωση των ρύπων, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι η δημιουργία αυτών των μονάδων δεν έρχεται να προσθέσει μονάδες, αλλά να αντικαταστήσει παλαιότερες και μη αποδοτικές, περισσότερο ρυπογόνες. Η νέα τεχνολογία είναι πολύ λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον και η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της μείωσης των ρύπων.

Ο κ.Σκουρλέτης απέφυγε να αναφέρει αριθμό νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή από αυτή την επένδυση, αλλά τόνισε ότι θα είναι διπλάσιος από την σημερινή μονάδα της ΔΕΗ Μελίτη 1, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι νέες θέσεις εργασίας στα ορυχεία, όπως ανέφερε.

Τέλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι στα θέματα δικής του αρμοδιότητας αναμένεται να υπάρξουν κάποιες ακόμη συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο και την Παρασκευή, αλλά εκτίμησε ότι σε κάθε περίπτωση «αυτά που απαιτούνται για την εκταμίευση της υποδόσης από ότι φαίνεται όλα θα κλείσουν με θετικό τρόπο». 

Ξεκαθάρισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση, τα θέματα στρατηγικής στην ενέργεια «θα μας απασχολήσουν στην επόμενη φάση».

Το project
Όπως γράφει σήμερα η Αυγή, «με την υπογραφή του ΜοU στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας στη Μελίτη Φλώρινας, με τη σύσταση κοινής εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχουν η CMEC, η ΔΕΗ και οι μέτοχοι των ιδιωτικών ορυχείων της περιοχής (για την τροφοδοσία). 
 
Σημειώνεται ότι στην τελετή υπογραφής παρέστησαν και οι Δ. Κούτρας της ΑΚΤΩΡ και Γ. Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκ μέρους των μετόχων των λιγνιτωρυχείων.
 
Η ΔΕΗ θα εισφέρει την υφιστάμενη, εν λειτουργία, μονάδα (Μελίτη Ι) ισχύος 330 MW, την υποδομή, την άδεια κατασκευής της δεύτερης μονάδας, το ορυχείο Κλειδιού και τη συμμετοχή της (40%) στο ορυχείο Βεύης. 
 
Η CMEC θα εισφέρει σε κεφάλαια για την κατασκευή της μονάδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες, ενώ οι ιδιώτες μέτοχοι των λιγνιτωρυχείων θα εισφέρουν ως προς τα κοιτάσματα λιγνίτη.
 
Το μερίδιο συμμετοχής κάθε πλευράς θα προσδιοριστεί αναλογικά, κατόπιν αποτίμησης από ανεξάρτητο εκτιμητή. 
 
Η ΔΕΗ αναμένεται να έχει μειοψηφική συμμετοχή στο νέο σχήμα, ικανοποιώντας και την επιταγή της Ε.Ε. για μη αποκλειστικότητά της στους λιγνίτες.
 
Το ύψος της επένδυσης για την κατασκευή της μονάδας ισχύος 450 MW υπολογίζεται σε περίπου 750 εκατ. ευρώ, ενώ αν υπολογιστούν και οι απαιτούμενες επενδύσεις για την ανάπτυξη των ορυχείων, η συνολική επένδυση ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
 
Αναμένεται να δημιουργηθεί υπερσύγχρονη μονάδα υψηλού βαθμού απόδοσης (πάνω από 41,5%), με ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που θα αξιοποιεί την υψηλή ποιότητα του λιγνίτη της περιοχής. 
 
Η εταιρεία μπορεί να συσταθεί το 2017, ενώ η κατασκευαστική περίοδος απαιτεί περί τα 4-5 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου