Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας ξεκινά το 2017


Η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας ξεκινά το 2017

Το EuroAsia Interconnector θα φέρει το τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρο.
  
Λευκωσία: Ολοκληρώθηκαν οι πολύπλοκες και εξειδικευμένες τεχνικές και οικονομικές μελέτες για την κατασκευή του EuroAsia Interconnector και προχωρά σταθερά ο προγραμματισμός που εγκρίθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την υλοποίηση του ιδιαίτερα σημαντικού για την Κύπρο έργου που θα ενώσει τα ηλεκτρικά
δίκτυα Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Ηπειρωτικής Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης.
 
Έτσι, τα έργα ετοιμασίας των χερσαίων υποδομών και πόντισης του καλωδίου, προβλέπεται να ξεκινήσουν το 2017, όπως ήταν και ο προγραμματισμός που εγκρίθηκε από την ΕΕ, με βάση και χθεσινή ανακοίνωση του επίσημου φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης, που έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έρευνα βυθού και οι λοιπές βυθομετρικές εργασίες κατά μήκος ολόκληρης της διαδρομής της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Αττικής, συνολικού μήκους 1.520 χλμ., οι οποίες κατέδειξαν τη βέλτιστη διαδρομή για την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου EuroAsia Interconnector. H συγκεκριμένη έρευνα εκπονήθηκε από το ιταλικό ερευνητικό σκάφος Odin Finder, το οποίο χαρτογράφησε και έδωσε στοιχεία για την ακριβή όδευση του καλωδίου, από το Βασιλικό μέχρι και την Κρήτη και από εκεί μέσω Κάσου προς στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, σε περιοχή μεταξύ Μακρόνησου και Λαγουσάκι κοντά στην Αίγινα. Επίσης, η έρευνα έδωσε λύσεις για την ιδιαίτερα δύσκολη ζώνη νότια του Βασιλικού – σε απόσταση 20 έως και 40 χιλιομέτρων από τις ακτές. Πρόκειται για περιοχή όπου καταγράφονται μεγάλες βυθομετρικές διαφορές. Μεταξύ άλλων, μια από τις δύσκολες τεχνικές μελέτες για την όδευση του καλωδίου, αφορούσε στην επιλογή του σημείου, που το καλώδιο θα περάσει από το «κυπριακό τόξο».
 
Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές και τεχνολογικές μελέτες, οι οποίες εκπονήθηκαν από τον οργανισμό CESI και κατέδειξαν την επιλογή της βέλτιστης τεχνολογίας. Η λεπτομερής τεχνική μελέτη, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, στα στάδια του καλωδίου που περνούν από πολύ μεγάλα βάθη –μεγαλύτερα των 2.000 μέτρων σε ορισμένες περιοχές– όπου ένα από τα σοβαρά ζητήματα, ήταν να καθοριστούν και οι τεχνικές πόντισης.
 
Οι μελέτες συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, αφού ο EuroAsia Interconnector έχει ενταχθεί στην ενεργειακή πολιτική των Βρυξελλών, ως διασυνοριακό έργο υψηλής προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Φορέας Υλοποίησης έχει εκπονήσει τις οικονομικές μελέτες Ανάλυσης Κόστους Οφέλους (Cost Benefit Analysis –CBA) οι οποίες έχουν αναδείξει σημαντικά κοινωνικο-οικονομικά οφέλη της τάξης των €10 δισ.
 
Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες αδειοδότησης που απαιτούνται, όπως και οι Περιβαλλοντικές Μελέτες οι οποίες εκπονούνται στα χερσαία και θαλάσσια τμήματα όπου θα εγκατασταθούν οι σταθμοί μετατροπής και γενικότερα οι υποδομές της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
 
Τα έργα για την έναρξη κατασκευής της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Αττικής δυναμικότητας 1.000 MW ξεκινούν το 2017 με ολοκλήρωση για Κύπρο – Ισραήλ το 2019, Κρήτη – Αττική το 2020 και Κύπρο - Κρήτη το 2022. Το μήκος του καλωδίου υπολογίζεται στα 1.520 χλμ εκ των οποίων τα 330 χλμ αφορούν το τμήμα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.
 
Το καλώδιο, υπολογίζεται ότι θα λειτουργεί μέχρι και το 2070.
 
Μεγάλο ενδιαφέρον από την ΕΕ
 
Η Ηλεκτρική Διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης-Αττικής EuroAsia Interconnector είναι κορυφαίο Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Project of Common Interest) και περιλαμβάνεται στα πιο σημαντικά έργα των Ηλεκτρικών Διαδρόμων (Electricity Highways) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ήδη το ενδιαφέρον για αξιοποίησή των πλεονεκτημάτων που προσφέρει σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο και την εξέλιξη του έργου παρακολουθούν τόσο μεγάλες ενεργειακές εταιρείεςόσο και χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα των Βαλκανίων. Κι αυτό επειδή ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει σημαντική ηλεκτρική ενέργεια όχι μόνο μεταξύ Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδας, αλλά και από και προς τις ηπειρωτικές ευρωπαϊκές χώρες.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», αφενός γίνονται προβλέψεις για διπλασιασμό του δυναμικού μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το καλώδιο, αφετέρου υπάρχει και σοβαρό ενδιαφέρον επέκτασης του. Η Βουλγαρία, που διαθέτει περίσσευμα δυνατοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να μεταφερθεί σε νέες αγορές μέσω του EuroAsia Interconnector, έχει ήδη επιδείξει σοβαρό ενδιαφέρον τόσο στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βούλγαρο ομόλογο του στη Σόφια όσο και κατά την πρόσφατη συνάντηση της υπουργού Ενέργειας της χώρας με τον ομόλογό της στην Λευκωσία.
«Ο Φορέας Υλοποίησης, έχοντας τη στήριξη των τριών κυβερνήσεων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, συνεχίζει με αφοσίωση τις προσπάθειες του για την υλοποίηση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης EuroAsia Interconnector εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων», υπογραμμίζεται στην σχετική ανακοίνωση.
 
Η Ηλεκτρική Διασύνδεση EuroAsia Interconnector δημιουργεί τον ηλεκτρικό διάδρομο μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση Κύπρου σαν το τελευταίο κράτος μέλος της ΕΕ που είναι ενεργειακά απομονωμένο, αλλά και της Κρήτης και του Ισραήλ, και συνεισφέρει στην ενεργειακή τους ασφάλεια.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/335618/i-ilektriki-diasyndesi-israil-kyprou-kai-elladas-xekina-to-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου