Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Στα 460 MW η ετήσια ποσότητα ρεύματος που θα βγεί σε δημοπρασία από τη ΔΕΗ στις 25 Οκτωβρίου

 Θοδωρής Παναγούλης
Στην τελική ευθεία μπήκε πλέον η διενέργεια της πρώτης δημοπρασίας προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (τύπου NOME όπως καθιερώθηκε να λέγεται) μετά την απόφαση που έλαβε χθες η Ολομέλεια της ΡΑΕ.
Η (μοναδική για το 2016) δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου και οι εναλλακτικοί προμηθευτές έχουν περιθώριο να υποβάλλουν Αίτηση Εγγραφής στο Μητρώο
Συμμετεχόντων του Συστήματος Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας, το αργότερο μέχρι και την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016.
Η ΡΑΕ με την απόφασή της έλυσε τη διένεξη που υπήρχε σχετικά με το ύψος των Μεγαβάτ που θα βγούν στην πρώτη αυτή και «ιστορική» δημοπρασία. Αποφάσισε ότι η ετήσια ποσότητα προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας για το έτος 2016 καθορίζεται στα  460 MWh/h. 

Η συγκεκριμένη ποσότητα μάλιστα θα βγει σε ένα προϊόν και όχι δύο (200+260) όπως είχε εισηγηθεί ο ΛΑΓΗΕ, καθώς, όπως σημειώνει η ΡΑΕ δεν είναι εφικτή η διενέργεια πλέον της μιας δημοπρασίας εντός του έτους 2016 για προθεσμιακά προϊόντα φυσικής παράδοσης όμοιων τεχνικών χαρακτηριστικών (χρονικός ορίζοντας φυσικής παράδοσης Δεκέμβριος 2016 - Νοέμβριος 2017).
Ως γνωστόν η ημερομηνία διεξαγωγής της είναι η Τρίτη 25 Οκτωβρίου, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα αναβολής αν υπάρξει σχετική εισήγηση του ΛΑΓΗΕ.
Σε προηγούμενο ρεπορτάζ το energypress έγραφε:
Στον αντίποδα όσων υποστηρίζουν οι εναλλακτικοί προμηθευτές, οι ενεργοβόροι βιομηχανίες που φιλοδοξούν να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες τύπου NOME (μέσω των εταιρειών τους που έχουν λάβει άδεια προμηθευτή) και να εξασφαλίσουν έτσι φθηνότερο ρεύμα, τάσσονται υπέρ της δημοπράτησης μικρής ποσότητας ρεύματος στην πρώτη δημοπρασία της 25ης Οκτωβρίου.
Το σκεπτικό της ΕΒΙΚΕΝ, σύμφωνα με όσα λένε στο energypress στελέχη της, είναι ότι πιθανή δημοπράτηση 460 MW για τη χρονική περίοδο από 01/12/2016 έως 30/11/2017 θα λειτουργήσει υπέρ των ήδη τοποθετημένων προμηθευτών καθώς δεν δίνεται επαρκής χρόνος στους νεοεισερχόμενους. Πρακτικά, επειδή μια εταιρεία για να συμμετάσχει στη δημοπρασία θα πρέπει να δηλώσει τους καταναλωτές που εκπροσωπεί ως πελάτες, θεωρούν ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για να φύγουν οι (δικές τους) εταιρείες από τη ΔΕΗ, με την οποία έχουν φυσικά συμβάσεις, να συνάψουν νέες κ.λπ.
Με δεδομένο ότι στην πρόταση του ΛΑΓΗΕ υπάρχουν δύο σενάρια, ένα με 460 MW και ένα με 48 MW, η ΕΒΙΚΕΝ τάσσεται σαφώς υπέρ της πρότασης, οι προς δημοπράτηση ποσότητες για την περίοδο 01/12/2016- 30/11/2017 να είναι 48 ΜW με βάση τους σχετικούς υπολογισμούς του ΛΑΓΗΕ.    
Υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να υπολογιστούν οι προς δημοπράτηση ποσότητες χωρίς να ληφθεί υπόψη η ήδη επιτευχθείσα μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, όπως καταγράφεται έως και τον Σεπτέμβριο 2016. «Οι δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων λειτουργούν από τη φύση τους επικουρικά και συμπληρωματικά για το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς. Θεωρούμε επομένως αυτονόητο η διαδικασία υπολογισμού των προς δημοπράτηση ποσοτήτων να λαμβάνει υπόψη την όποια πρόοδο της αγοράς» λένε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΛΑΓΗΕ υποστηρίζει ότι στο νομοθετημένο σχεδιασμό υπάρχει ασάφεια μεταξύ των ποσοτήτων μείωσης από συγκεκριμένο μήνα αναφοράς (ετήσια δημοπρατούμενη ποσότητα) και του μεριδίου στόχου για τη λιανική της ΔΕΗ στο τέλος κάθε έτους και για αυτό το λόγο τόσο στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, όσο και στην πρότασή του στη διαβούλευση, έθεσε και τις δύο προσεγγίσεις (460 και 48 MW).
Από την πλευρά τους οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αντίθετα,  υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη νομοθεσία αναφέρει ρητά πως η ετήσια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας προς δημοπράτηση για την πρώτη δημοπρασία το 2016 πρέπει να ισούται με ποσοστό 8% της κατανάλωσης του διασυνδεδεμένου συστήματοςενώ τυχόν αναπροσαρμογή των νομοθετημένων ποσοτήτων με βάση την πορεία μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ προβλέπεται για τις επόμενες δημοπρασίες, από το 2017 και μετά. 
Γεγονός είναι πάντως ότι εκείνο που φοβούνται οι εναλλακτικοί προμηθευτές είναι ότι, εάν «βγούν» μικρές ποσότητες για δημοπράτηση, θα «χτυπηθούν» οι προμηθευτές μεταξύ τους και θα ανέβουν οι τιμές απόκτησης του ρεύματος, πράγμα που θα οδηγήσει σε ακύρωση του ίδιου του «εργαλείου» των NOME. Και τούτο διότι βασικός σκοπός των δημοπρασιώνNOME είναι να αποκτήσουν οι προμηθευτές ρεύμα σε χαμηλές τιμές ώστε να βγούν ανταγωνιστικά στην αγορά, να κερδίσουν μερίδια και να επιτευχθεί, εν τέλει, η μετακίνηση πελατών της ΔΕΗ, δηλαδή μια βασική μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

πηγή  http://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου