Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Σε πρώτη προτεραιότητα η ενέργεια. Ο ανασχηματισμός αλλάζει τα δεδομένα


 

 του Χρήστου Κολώνα

Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας δημιουργείται αυτόνομο υπουργείο Ενέργειας, το οποίο καλείται να ασκήσει πολιτική και να εποπτεύσει νέες αγορές αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. 
Η απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με την είσοδο νέων "παικτών" πέραν των
παραδοσιακών μονοπωλίων της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, αντίστοιχα, η διείσδυση των ΑΠΕ, η μελλοντική διασύνδεση των ευρωπαϊκών δικτύων και αγορών είναι καινούρια δεδομένα στην χώρα μας και απαιτούν ενεργειακό σχεδιασμό. 
Επιπλέον, η αυτονόμηση του υπουργείου Ενέργειας, σηματοδοτεί όπως και σε άλλα κράτη με αντίστοιχα χαρτοφυλάκια και τη βαρύτητα που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Ο "φάκελος" παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, μετά τις τελευταίες αποφάσεις όπως η ανακήρυξη προσωρινού αιτούντος στο "οικόπεδο 2" του Ιονίου Πελάγους αλλά και τις επερχόμενες αναθέσεις δικαιωμάτων στις τρεις χερσαίες περιοχές της δυτικής Ελλάδας, ανοίγει για τα καλά και πια μπαίνει στη φάση της πράξης, δηλαδή των γεωτρύπανων...
Σημαντικό τμήμα του νέου χαρτοφυλακίου θα αποτελέσουν και τα σχεδιαζόμενα μεγάλα έργα μεταφοράς φυσικού αερίου, οι αγωγοί που θα κάνουν την Ελλάδα κόμβο διαμετακόμισης ενεργειακών πόρων από την Ανατολή προς την Ε.Ε. 
Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην εγχώρια αγορά δικαιολογεί την αυτονόμηση του υπουργείου Ενέργειας, αν και ωστόσο κρύβει έναν κίνδυνο η αποκοπή του από εκείνο του υπουργείου Περιβάλλοντος: Για μία μεγάλη στρατηγική ενεργειακή επένδυση το μεν πρώτο υπουργείο να την προωθεί και το δεύτερο να την μπλοκάρει... Κάτι που μέχρι τώρα βρισκόταν σε σχετική ισορροπία αφού η "ενέργεια" και το "περιβάλλον" συγκατοικούσαν... υπό τον ίδιο τον υπουργό. 
Εν κατακλείδι το υπουργείο Ενέργειας λόγω των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς και της ανάγκης χάραξης εθνικής ενεργειακής στρατηγικής δικαιολογεί την ξεχωριστή ύπαρξη του.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν τη δικαιολογεί αν δημιουργείται μόνο και μόνο για το βόλεμα ενός πολιτικού προσώπου που θα πρέπει να αναβαθμιστεί στον επικείμενο ανασχηματισμό....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου