Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Καφαντάρη: Σύντομα η δημοσίευση του νέου ενεργειακού σχεδιασμού από το ΥΠΕΝ

νησιά. 
Όπως αναφέρει η κα Καφαντάρη στην απάντησή της:
1.- Από την ΔΕΗ και τις εταιρείες ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ προωθείται η διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα των νησιών όπως η Κρήτη, η Άνδρος , σε πρώτη φάση, ενώ σε δεύτερη φάση σχεδιάζεται η διασύνδεση των νησιών των Κυκλάδων όπως Πάρου, Νάξου και Σαντορίνης κλπ, με αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση της εξάρτησης των νησιών από τους ντόπιους σταθμούς με ορυκτά καύσιμα (και στην συγκεκριμένη περίπτωση από το diesel και το μαζούτ).
2.- Όμως σε γενικές γραμμές η διασύνδεση των νησιών αυτών δεν λύνει το σημαντικό πρόβλημα της εξάρτησης των νησιών του Αιγαίου Πελάγους από τα Ορυκτά καύσιμα. Πρέπει να μελετηθεί και να υλοποιηθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για την διαχείριση της ενεργειακής αυτονομίας των υπόλοιπων νησιών ανάλογα με τις διαθέσιμες εγχώριες ενεργειακές πηγές:
Για παράδειγμα: Στην Λέσβο η ενεργειακή αυτάρκεια μπορεί να καλυφθεί από την συνέργεια ΑΠΕ, αιολικής και φωτοβολταϊκής με την γεωθερμική σαν ενέργεια βάσης (εδώ υπενθυμίζω ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει την άδεια για την έρευνα και την εγκατάσταση ενός γεωθερμικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής (ΓΥΗΕ) 8 MW). Εάν χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος είναι δυνατή η εγκατάσταση υβριδικού υδροηλεκτρικού σταθμού αντλησιοταμίευσης.
Το ίδιο είναι δυνατό να γίνει σε περιοχές όπου το γεωθερμικό πεδίο είναι ισχυρό όπως για παράδειγμα στην Μήλο, στην Νίσυρο κλπ.
3.- Για την επιτυχία ενός τέτοιου ενεργειακού σχεδιασμού χρειάζεται η μελέτη όλων των παραμέτρων των διαθέσιμων ενεργειακών πηγών και η αξιοποίηση του ανά νησί και ανά περιοχή. Σημαντικό επίσης είναι η τοπική διασύνδεση των νησιών (ανά νομό ή ανά ομάδα γειτονικών νομών) ώστε π.χ. η Σάμος να επωφεληθεί από το σχεδιαζόμενο υβριδικό της Ικαρίας ή τα Δωδεκάνησα από γεωθερμικό της Νισύρου, τα άνυδρα νησιά από την βιομάζα των νησιών με φυτοκάλυψη κλπ.
Τέλος το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται σχέδιο ενεργειακού σχεδιασμού για την χώρα μας το οποίο θα δοθεί στην δημοσιότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου