Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας σε Φυσικό Αέριο ή χρήση ντίζελ για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του Ιανουαρίου, δύο μονάδες της ΔΕΗ πέρασαν σε χρήση ντίζελ, με την επιχείρηση να διεκδικεί αποζημείωση 30 εκατ. ευρώ.

 
της Μανταλένας Πίου
Στη χρήση ντίζελ ή στη τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας φυσικού αερίου 5 ημερών στον ΔΕΣΦΑ θα υποχρεωθούν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, σύμφωνα με
πρόταση της ΡΑΕ για την ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος της χώρας και  την αποφυγή κρίσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε μπλακάουτ
Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ για τα αίτια της ενεργειακής κρίσης του Ιανουαρίου και ουσιαστικά αφορά στην ενεργοποίηση σχετικής πρόβλεψης των υφιστάμενων  αδειών ηλεκτροπαραγωγής, που όμως δεν εφαρμόζεται -εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις- λόγω του υψηλού κόστους, αλλά και άλλων προβλημάτων. 
Κατά τη διάρκεια της κρίσης του Ιανουαρίου, τρεις μονάδες ήταν αυτές που πέρασαν σε χρήση ντίζελ, δύο της ΔΕΗ στο Λαύριο και την Κομοτηνή και μία του Ηρωνα. 
Η ΔΕΗ διεκδικεί αποζημίωση της τάξης των 30 εκατ. ευρώ για το έξτρα κόστος που είχε από τη χρήση ντίζελ στις μονάδες της, ενώ έχει ήδη δημιουργηθεί θέμα για τον τρόπο υπολογισμού του κόστους αυτού, αν δηλαδή θα ληφθούν υπόψη οι τιμές του ντίζελ όταν το αγόρασε η ΔΕΗ ή οι τιμές που πρέπει να πληρώσει για την αναπλήρωσή του. 
Η εμπειρία του Ιανουαρίου έφερε στην επιφάνεια και ένα πρόσθετο πρόβλημα. Τη δυσκολία αναπλήρωσης των αποθεμάτων σε ντίζελ στη μονάδα της Κομοτηνής, όπου το πετρέλαιο έπρεπε να μεταφερθεί οδικώς με κονβόι βυτιοφόρων για να γεμίσουν οι αποθηκευτικοί χώροι και μάλιστα σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα για να είναι η μονάδα σε ετοιμότητα.
Η άλλη λύση αφορά στη τήρηση αποθεμάτων αερίου ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.  
Η σχετική  υποχρέωση, η οποία περιλαμβάνεται στις άδειες λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, δεν έχει εφαρμοστεί  καθώς ο ΔΕΣΦΑ δεν παρέχει τον αναγκαίο χώρο τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας στη Ρεβυθούσα, τουλάχιστον μέχρι να  ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της τρίτης δεξαμενής. Πρόκεται για το έργο που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015 με αρχές του 2016 αλλά  δεν θα είναι έτοιμο ούτε την επόμενη χειμερινή περίοδο 2017-18. 
Πέρα από το τεχνικό πρόβλημα της έλλειψης αποθηκευτικού χώρου για την τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας, τίθεται και το ζήτημα του επιπλέον κόστους, το οποίο ο πρόεδρος της ΡΑΕ είπε ότι θα πρέπει να επωμισθούν οι προμηθευτές ρεύματος. 
Σήμερα, για τις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται  ένα  τέλος ασφάλειας εφοδιασμού, με διαχειριστή του σχετικού λογαριασμού,  ο οποίος έχει 9 εκατ. ευρώ,  τον ΔΕΣΦΑ. Τα κονδύλια προορίζονται για την παροχή  αποζημιώσεων σε μονάδες που λειτουργούν  με εναλλακτικό καύσιμο αλλά σύμβαση με τον ΔΕΣΦΑ έχει μόνον μια μονάδα του Ήρωνα για αποζημίωση 1 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου