Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Προσωρινό “pause” στην ενεργειακή διαπραγμάτευση – Παραμένουν στην κορυφή των εκκρεμοτήτων τα ενεργειακά.

 
Χρήστος Στεφάνου
Σύμφωνα με την περιγραφή που έδιναν χθες κοινοτικοί αξιωματούχοι, οι διαφωνίες και οι εκκρεμότητες στα ενεργειακά βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων που θα πρέπει να επιλυθούν για να κλείσει η διαπραγμάτευση. «Χωρίς συμφωνία στα ενεργειακά, οι θεσμοί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα» ανέφεραν σχετικά με
το θέμα πηγές στις Βρυξέλλες.
Χθες ωστόσο είχαμε μια ανατροπή, υπό την έννοια ότι ο υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος μαζί με τον Γ. Χουλιαράκη και την Ε. Αχτσιόγλου, παρέμειναν στις Βρυξέλλες με στόχο να κλείσουν μέχρι την Πέμπτη κάποιες τρύπες της διαπραγμάτευσης και να ανοίξει ο δρόμος για τη συμφωνία.
Την ίδια στιγμή ο Γ. Σταθάκης βρισκόταν στο Βερολίνο για να συμμετάσχει σε ενεργειακό συνέδριο και στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί να μεταβεί στην Ιταλία προσκεκλημένος της ENI με θέμα τους υδρογονάνθρακες.
Η εξήγηση που δίνεται αρμοδίως είναι ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά να υπάρξει συμφωνία στο μέτωπο των εργασιακών , καθώς στις Βρυξέλλες βρίσκονται εκπρόσωποι του ΔΝΤ. Ειδικά για το κομμάτι των εργασιακών, είναι σαφές ότι χωρίς το πράσινο φως του Ταμείου, συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει.
Δεν ισχύει το ίδιο για τα ενεργειακά, όπου όπως εκτιμάται η συμφωνία για τον οδικό χάρτη της πώλησης των μοναδων της ΔΕΗ και το τελικό χρονοδιάγραμμα, μπορούν να συμφωνηθούν σε τεχνικό επίπεδο με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, ακόμη και χωρίς να παρίσταται το ΔΝΤ.
Υπό την έννοια αυτή τα ενεργειακά φαίνεται για τα επόμενα 24ωρα να έχουν μπει σε δεύτερο πλάνο, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγηση, χωρίς συμφωνία και για το μέλλον της αγοράς ηλεκτρισμού και για τη ΔΕΗ.
Από τις μέχρι τώρα επαφές αλλά και διαρροές, έχει γίνει σαφές και στην ελληνική πλευρά ότι για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού έχει εξαντληθεί και ο τελευταίος κόκκος στην κλεψύδρα και δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για άλλους ελιγμούς που θα καθυστερήσουν τα αναπόφευκτα δομικά μέτρα.
Κάποιες πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι ήδη και εντός της ΔΕΗ έχουν αρχίσει οι διεργασίες και οι προετοιμασίες για το χαρτοφυλάκιο που θα διατεθεί προς πώληση, με στόχο η επόμενη μέρα να βρει την εταιρεία μικρότερη μεν αλλά πιο ισχυρή δε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου