Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Παναγιωτάκης: Δεν πήγε κάτι λάθος στο Αμύνταιο, επικοινωνιακό το πρόβλημα

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Επιμένει η διοίκηση της ΔΕΗ ότι για την καταστροφή που προκλήθηκε στο ορυχείο του Αμύνταιου που οδηγεί σε απαξίωση όχι μόνο τα κοιτάσματα λιγνίτη αλλά και τις δύο μονάδες της περιοχής, δεν έγινε κανένα λάθος.

Στις απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ προς το σταθμό Σκάι, που διένημε η εταιρεία, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ αναφέρει χαρακτηριστικά:


"Θα έλεγα ότι δεν πήγε κάτι λάθος, ενδεχομένως για να είμαι απόλυτα πλήρης για να μην αφήνουμε να πέσει τίποτα κάτω ίσως μπορεί να υπήρχαν κάποια επικοινωνιακά θέματα, αυτό το αναγνωρίζω, τεχνικά όμως δεν πήγε κάτι λάθος από τα στοιχεία που έχουμε".

Την ίδια στιγμή βεβαίως το θέμα αποδεικνύεται πολύ πιο περίπλοκο με σημαντικές οικονομικές αλλά και πολιτικές προεκτάσεις, ιδιαίτερα όσο αποκαλύπτονται διάφορες πτυχές των παραλείψεων και των ολιγωριών που έθεσαν σε κίνδυνο τους κατοίκους του οικισμού Ανάργυροι και προκάλεσαν σημαντική οικονομική ζημιά στη ΔΕΗ.

Όπως ανέφερε χθες ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Γ. Αντωνιάδης, η διοίκηση της ΔΕΗ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενέργειας, αδιαφορούσαν στις οχλήσεις που δέχονταν για το θέμα και κατά την πρόσφατη περιοδεία τους στην Κοζάνη (προ κατολίσθησης) "απαξιούσαν να έλθουν στη Φλώρινα να συζητήσουν.

Δεν υπάρχει θέμα μας έλεγαν. Υπάρχουν σαφείς πολιτικές και διοικητικές ευθύνες τόσο από το ΥΠΕΝ όσο και από τον πρόεδρο της ΔΕΗ" δήλωσε ο κ. Αντωνιάδης. Σημειώνεται ότι η ΝΔ κρατά ψηλά στην ατζέντα της την υπόθεση του Αμύνταιου, η οποία αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμη απτό παράδειγμα διοικητικής ανεπάρκειας και λανθασμένων πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή πάντως παραμένουν σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τους χειρισμούς που έγιναν από την εταιρεία. Μάλιστα οι απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη έρχονται εγείρουν ακόμη περισσότερα ζητήματα σε σχέση με τους χειρισμούς της υπόθεσης.

Καταρχάς η ΔΕΗ δεν απαντά για ποιο λόγο μέχρι μια μέρα πριν την καταστροφική κατολίσθηση διαβεβαιώσεις δίνονταν επίσημες ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο οι κάτοικοι του οικισμού. Και όχι μόνον αυτό αλλά ο τεχνικός σύμβουλος που έδωσε ακριβώς τις διαβεβαιώσεις αυτές "επιβραβεύτηκε" τοποθετούμενος ως μέλος της επιτροπής διερεύνησης που σύστησε η ΔΕΗ.

Δεύτερον για το θέμα των μηχανημάτων που καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς. Εδώ αποκαλύπτεται επισήμως ότι τα μηχανήματα αξίας πολλών εκατομμυρίων δεν ήταν ασφαλισμένα, με τη διοίκηση να επικαλείται ότι είναι αποσβεσμένα και ότι η ασφάλισή τους θα ήταν ακριβή.
Επιπρόσθετα, αποκαλύπτεται ότι καθώς υπήρχε συναγερμός, τα μηχανήματα μετακινήθηκαν, ωστόσο οι υπεύθυνοι τα τοποθέτησαν σε σημεία που τελικά αποδείχθηκαν μη ασφαλή και καταπλακώθηκαν από την κατολίσθηση.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της μετεγκατάστασης ακόμη δεν έχει δοθεί επαρκής απάντηση για ποιο λόγο ενώ με την ακύρωση του νόμου για τη Μικρή ΔΕΗ, δεν υπήρχαν πλέον εκκρεμότητες, δεν προχώρησε η διαδικασία. Θυμίζεται ότι από το 2014 υπάρχει έτοιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη μετεγκατάσταση των οικισμών Ακρινή και Ανάργυροι, το οποίο δεν είχε υπογραφεί καθώς η ΔΕΗ ζήτησε να διευκρινιστεί ποιος θα καλύψει το 50% του κόστους (η ίδια η ΔΕΗ ή ο επενδυτής που επρόκειτο να αγοράσει τη μικρή ΔΕΗ). Ωστόσο η κατάργηση του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ ακύρωσε το ερώτημα και άνοιξε το δρόμο για την ενεργοποίηση του ΠΔ, κάτι που δεν έγινε. 

Τέλος είναι σαφές σε ό,τι αφορά το κόστος για τη ΔΕΗ ότι η εταιρεία μετρά σημαντικές απώλειες.

Πέρα από το οικονομικό κόστος, για το οποίο ακούστηκαν πολλά και είναι σαφές ότι οι μεν συνδικαλιστές φούσκωσαν τα νούμερα ενώ η διοίκηση επιχείρησε να τα υποβαθμίσει, δημιουργείται στρατηγικό πρόβλημα για την εταιρεία: ένα εργοστάσιο που βρισκόταν ψηλά στη λίστα των υποψήφιων λιγνιτικών μονάδων, προκειμένου να περιληφθεί στο προς πώληση 40%, ουσιαστικά αποσύρεται. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει το δρόμο ώστε να χαθούν άλλα παραγωγικά assets με μεγαλύτερη αξία και σημασία για την εταιρεία.  Και αυτό είναι ίσως το κρισιμότερο ζήτημα  αυτή τη στιγμή για τη ΔΕΗ... 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου