Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

ΔΕΗ. Θα την αφήσουν οι πολιτικές παρεμβάσεις να σωθεί;

Μανταλένα Πίου
Μανταλένα Πίου
 
Μπορούν τα  δεκαετή προγράμματα να σώσουν τη ΔΕΗ; Το ερώτημα επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά την απόφαση της διοίκησης της επιχείρησης να αναθέσει στην MacKinseyπέρα από την κατάρτιση της λίστας με τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες να εκπονήσει και ένα δεκαετές
πλάνο για την ανάπτυξη της εταιρίας.
Δεν είναι το πρώτο πολυετές businessplanπου καταρτίζεται για λογαριασμό της ΔΕΗ. Και άλλες διοικήσεις στο  παρελθόν είχαν ανάλογα προγράμματα, με τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων. Τα προγράμματα έγιναν,  αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν στην πλήρη τους μορφή. Και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε στην πράξη το χειρότερο σενάριο, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης και της τεράστιας επιδείνωσης όλων των παραμέτρων.
Από τα βασικά εμπόδια στην εφαρμογή ανάλογων προγραμμάτων είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις στον τρόπο  διοίκησης της εταιρίας. Όσο η ΔΕΗ δεν αφήνεται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που την εποπτεύει,  να δράσει ως ανεξάρτητη εταιρία, ικανή να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό, τα διάφορα επιχειρησιακά σχέδια δεν θα έχουν καμία τύχη.
Σήμερα  τα  περιθώρια για τη ΔΕΗ έχουν στενέψει  απελπιστικά. Αν και τούτη τη φορά,  το πολιτικό σύστημα δεν  επιτρέψει στην εταιρία να λειτουργήσει με βασικό γνώμονα το συμφέρον της, όπως πράττουν οι ανταγωνιστές της τότε κανένα  business plan δεν θα μπορέσει να την σώσει.

 http://www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου