Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις για τους ρύπους στην ΕΕ – Στο Λουξεμβούργο ο Φάμελλος

 
Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος, προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες του Συµβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.
Σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίασης, οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ θα συζητήσουν δυο νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, από τους τομείς εκείνους που δεν εντάσσονται
στο ETS: τον Κανονισμό Επιμερισμού των Προσπαθειών (Effort Sharing Regulation) και τον κανονισμό για τη χρήση γης και την αλλαγή της (LULUCF).
Από κύκλους που έχουν παρακολουθήσει από κοντά τις σχετικές προεργασίες, διαρρέεται ότι οι υπουργοί βρίσκονται κοντά στο να καταλήξουν στις οριστικές τους αποφάσεις για τα θέματα αυτά.
Πάντως, η διαπραγμάτευση, ιδίως για το πρώτο θέμα, δεν είναι καθόλου εύκολη.
Στην ουσία, η απόφαση για τον Κανονισμό Επιμερισμού των Προσπαθειών αφορά όλους τους υπόλοιπους τομείς όπου η οικονομική δραστηριότητα παράγει εκπομπές CO2, πέραν της ηλεκτροπαραγωγής και των πλέον ενεργοβόρων βιομηχανιών, όπως οι χαλυβουργίες, οι τσιμεντοποιίες κ.α.
Το ουσιαστικό διακύβευμα, λοιπόν, είναι το πώς θα διαμεριστούν οι περιορισμοί στις εκπομπές, μεταξύ των διαφόρων κλάδων της βιομηχανίας. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι οι κλάδοι που υπάγονται στο ETS διαμαρτύρονται ότι για τη βιώσιμη επίτευξη του στόχου για την απανθρακοποίηση της οικονομίας, μεγάλο βάρος θα πρέπει να πέσει και σε τομείς όπως οι μεταφορές κ.α.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχεται τα πυράπεριβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι τα προτεινόμενα μέτρα δε θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν υιοθετηθεί από τη Συνθήκη του Παρισιού και ουσιαστικά συνιστούν βήμα πίσω στην προσπάθεια απανθρακοποίησης της οικονομίας.
Μεταξύ άλλων, στην πρόταση της Κομισιόν προβλέπεται ένα «αποθεματικό ασφαλείας» 100 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου CO2, το οποίο θα επιτρέπει στις χώρες να έχουν πρόσβαση σε πρόσθετες πιστώσεις για εκπομπές, όταν δεν είναι σε θέση να επιτύχουν το στόχο τους.
Ορισμένες χώρες, με προεξάρχουσες την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία, υποστηρίζουν ότι το προβλεπόμενο αποθεματικό θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο, ενώ η πλειοψηφία των υπολοίπων τάσσονται υπέρ της πρότασης ως έχει.
Αν και η συζήτηση δεν έχει άμεση σχέση με το θέμα της αναμόρφωσης του ETS, είναι λογικό ότι στο πολιτικό ζύγι, οι τοποθετήσεις των διαφόρων κρατών διέπονται υπό ενιαίο πρίσμα, ανάλογα με τις προτεραιότητες που τίθενται στην κάθε περίπτωση.
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου