Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Τέως Πρόεδρος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Σχολιάζει την Στάση των Οικολόγων στην Ελλάδα Απέναντι στα Αιολικά

 
Τις αντιδράσεις των οικολόγων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που τάσσονται υπέρ της απεξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τους ορυκτούς υδρογονάνθρακες, καυτηριάζει ο κ. Παναγιώτης Ευσταθίου,τέως πρόεδρος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. σε επιστολή του προς την εφημερίδα «Καθημερινή».
Ακολουθεί η επιστολή του κ. Ευσταθίου,με τίτλο «Τα αιολικά πάρκα και οι οικολόγοι»:

Κύριε διευθυντά,
Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του (οικολόγου) αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Τσιρώνη, σχετικά με το ναυάγιο της 10.9.2017 στον Σαρωνικό, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής: Ο κ. Τσιρώνης αναζητώντας υπευθύνους για το εν λόγω ατύχημα, κατέληξε ότι ευθύνονται «η κοινωνία και τα συμφέροντα που προωθούν την αλόγιστη χρήση υγρών καυσίμων». Δεν θα διαφωνήσω καθόλου για την πράγματι αλόγιστη χρήση αυτών των καυσίμων, που διαπιστωμένα προκαλούν τεράστια ζημιά στο περιβάλλον. Θα ήταν όμως ενδιαφέρον να μας παραθέσει ο κ. υπουργός, τι προσπάθειες κάνουν οι οικολόγοι για την προώθηση εναλλακτικών μορφών παραγωγής καθαρής ενέργειας που θα υποκαταστήσει αντίστοιχη ρυπογόνο παραγωγή ενέργειας από ορυκτούς υδρογονάνθρακες. 
Πολύ φοβάμαι ότι οι οικολόγοι στη χώρα μας όχι μόνο δεν υποστηρίζουν, σθεναρώς ως θα έπρεπε, αλλά πολύ συχνά αντιδρούν στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων (Α/Π) που παράγουν καθαρή ενέργεια. 
Συχνά, συντάσσονται και άκριτα υποστηρίζουν προσφυγές πολιτών στο ΣτΕ, μπλοκάροντας τέτοιες εγκαταστάσεις. Τι έκαναν οι οικολόγοι για να υποστηρίξουν π.χ. την εγκατάσταση από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.» ενός μεγάλου Α/Π 50 MW στο αδρανές ορυχείο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη;  Το εξαιρετικό αυτό έργο πολεμήθηκε έντονα από τοπικούς παράγοντες με πολιτικές αντιπαραθέσεις και προσφυγές στο ΣτΕ και τελικά πέτυχαν τη ματαίωσή του, αφού στο μεταξύ λόγω των χρονοτριβών έληξε και η ισχύς της άδειας παραγωγής που είχε χορηγήσει η πολιτεία. 
Γνωρίζει, άραγε, ο κ. Τσιρώνης ότι από τη ματαίωση του έργου θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον με εκπομπές 48.000 τόνων CO2 και 200 τόνων SO2 ετησίως λόγω καύσης λιγνίτη; Επίσης, τελευταία πληροφορηθήκαμε για ένα μεγάλο Α/Π 185 MW στην Εύβοια, που η κατασκευή του μπλόκαρε με προσφυγή στο ΣτΕ, με αιτιολογία την παρενόχληση των μπούφων. 
Και τελικά τι κάνουν οι οικολόγοι για να ενημερώσουν υπεύθυνα τους πολίτες για τα φαιδρά επιχειρήματα που διαδίδονται εναντίον των ανεμογεννητριών (ότι αυτές δήθεν εκπέμπουν ραδιενέργεια, ανακόπτουν τη γαλακτοπαραγωγή των θηλαστικών, παράγουν ηχορρύπανση, παρενοχλούν τους μπούφους, καταστρέφουν το περιβάλλον και άλλες φαιδρότητες); 
Είναι μεγάλο κρίμα που παραμένει στη χώρα μας ανεκμετάλλευτο το τεράστιο αιολικό δυναμικό που διαθέτει, του οποίου η αξιοποίηση θα έφερνε και επενδύσεις και καθαρή ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου