Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Ανησυχία στην ενεργοβόρο βιομηχανία για τη μείωση των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων – Τι προβλέπει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία

Ανησυχία στην ενεργοβόρο βιομηχανία για τη μείωση των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων – Τι προβλέπει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία 
Υπό αναθεώρηση τα κριτήρια βάσει των οποίων οι επιχειρήσεις λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα ρύπων, ώστε να εξορθολογιστεί η λειτουργία του συστήματος εμπορίας τους
Σε αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων άνθρακα αναμένεται να οδηγήσει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την ταχύτερη μείωση των εκπομπών CO2 που ενέκρινε η ολομέλεια της Ευρωβουλής.
Την ίδια ώρα και εν όψει της τελικής έγκρισης της οδηγίας και από το Συμβούλιο Υπουργών η ευρωπαϊκή βιομηχανία και κυρίως οι ενεργοβόροι κλάδοι κάνουν lobbying στις Βρυξέλλες, με στόχο να περιορίσουν τις επιπτώσεις της νέας οδηγίας στο κόστος παραγωγής και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαίων επιχειρήσεων.
Το ζήτημα αφορά 54 κλάδους παραγωγής προϊόντων μεταξύ των οποίων η τσιμεντοβιομηχανία, η παραγωγή και επεξεργασία χάλυβα, που ανησυχούν για το φαινόμενο του carbon leakage (διαρροή άνθρακα) και αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τη μείωση της παροχής δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων.
Από την πλευρά της η Κομισιόν επιδιώκει να διορθώσει τα παράδοξα φαινόμενα και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές του CO2 να παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στο χρηματιστήριο ρύπων.
Αντικείμενο των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η αναθεώρηση των κριτηρίων βάσει των οποίων οι επιχειρήσεις λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα ρύπων ώστε να εξορθολογιστεί η λειτουργία του συστήματος εμπορίας ρύπων και παράλληλα να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκό επιχειρήσεων.  
Στο πλαίσιο αυτό η οδηγία θα προστατεύσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία από τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα (περιπτώσεις κατά τις οποίες οι επιχειρήσεις με υψηλές εκπομπές ρύπων μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε τρίτες χώρες οι οποίες εφαρμόζουν λιγότερο αυστηρά όρια εκπομπών).  
Οι τομείς που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο θα λάβουν δωρεάν τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων της Ε.Ε.
Οι λιγότερο εκτεθειμένοι τομείς θα λάβουν δωρεάν το 30% των δικαιωμάτων τους.

Τα βασικά σημεία της οδηγίας

Η νέα οδηγία που έχει συμφωνηθεί ήδη μεταξύ του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής και θα εγκριθεί από το Συμβούλιο προβλέπει μεταξύ άλλων και τα εξής:
•    Αύξηση του λεγόμενου συντελεστή γραμμικής μείωσης (η ετήσια μείωση των διαθέσιμων δικαιωμάτων στην αγορά) κατά 2,2% από το 2021 σε αντίθεση με το 1,74% που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Ο γραμμικός συντελεστής θα τελεί υπό επανεξέταση με στόχο να αυξηθεί στο 2,4 το 2024.
•    Διπλασιασμό της ικανότητας του αποθεματικού για τη σταθερότητα της αγοράς (ETS Market Stability Reserve), δηλαδή διπλασιασμός της δυνατότητας να απορροφάται η περίσσεια δικαιωμάτων από την αγορά. Όταν αυτό συμβεί το αποθεματικό θα μπορεί να απορροφά έως και το 24% των πλεοναζόντων δικαιωμάτων ετησίως για τα πρώτα τέσσερα χρόνια. Αυτό με τη σειρά του θα αυξήσει την τιμή των δικαιωμάτων οδηγώντας έτσι τις βιομηχανίες στο να μειώσουν περαιτέρω τις εκπομπές τους.  
•    Προβλέπεται επίσης η σύσταση δύο νέων ταμείων: το Ταμείο Εκσυγχρονισμού και το Ταμείο Καινοτομίας.
 Το Ταμείο Εκσυγχρονισμού θα έχει στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών συστημάτων των κρατών - μελών με κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Οι ευρωβουλευτές κατέστησαν αυστηρότερους τους κανόνες χρηματοδότησης, έτσι ώστε το ταμείο να μη χρησιμοποιηθεί για έργα με καύση άνθρακα εκτός από τις περιπτώσεις των έργων τηλεθέρμανσης στα φτωχότερα κράτη - μέλη.
Το Ταμείο Καινοτομίας θα παρέχει οικονομική στήριξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, καθώς και στα έργα καινοτομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου