Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Τσίπρας: Στις προτεραιότητές μας η μείωση του ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες


Η ελληνική βιομηχανία αποτελεί σημαντικό πυλώνα του σχεδίου της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση και ως τέτοια αντιμετωπίζεται από την ελληνική κυβέρνησης, όπως επεσήμανε, εχθές, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στα πλαίσια της Ομιλίας του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.


“Η ελληνική βιομηχανία επιδιώκουμε να πρωταγωνιστήσει στον εξαγωγικό αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας και πιστεύω, ότι μπορεί να το κάνει. Έχουμε εξαντλήσει συζητήσεις με το προεδρείο του συνδέσμου σας σε σχέση με αυτή τη δυνατότητα. Στόχος μας είναι η συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στο 12%.”
Σε άμεση συνάφεια με την βιομηχανία λαμβάνουν χώρα μια σειρά παρεμβάσεις που στόχο έχουν την μείωση του ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες. Σε αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί το μέτρο της διακοψιμότητας, η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τα κονδύλια για την αναβάθμιση των ενεργοβόρων βιομηχανιών και βεβαίως το υπό σύσταση Χρηματιστήριο Ενέργειας που θα ξεκινήσει το επόμενο έτος και θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του κόστους της ενέργειας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε στην ομιλία του την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, πράγμα που προκύπτει από την προώθηση και υλοποίηση διαφόρων επενδυτικών σχεδίων τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Τέτοια παραδείγματα συνιστούν η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων, οι μεγάλες επενδύσεις στις ενεργειακές υποδομές στη βόρεια Ελλάδα καθώς και “η αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης ως εμπορικού διαμετακομιστικού κέντρου, όχι πια μόνο για τα Βαλκάνια αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, πιστεύω ότι θα προκαλέσει τη σημαντική τόνωση της ζήτησης για τις βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας”. 

Το στοιχείο της διασυνδεσιμότητας και των μεταφορικών συνδέσεων αποτελεί, επίσης,  κρίσιμη παράμετρο των επενδυτικών σχεδίων που προωθούνται στην περιοχή των Βαλκανίων και μάλιστα χαίρει υποστήριξης τόσο των εθνικών κυβερνήσεων όσο και των ευρωπαϊκών θεσμών αν δούμε μια σειρά έργα που έρχονται να υπηρετήσουν ακριβώς αυτό. Το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας αποτελεί ένα ξεκάθαρο δείγμα όπου πρόκειται για το σχέδιο της διασύνδεσης με σιδηρόδρομο, ηλεκτροκίνητο γρήγορης ταχείας κυκλοφορίας που θα συνδέει τα λιμάνια της βόρειας Ελλάδας με αυτά της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη. 

“Αλλά και μια σειρά από άλλα πρότζεκτς μπορούν πραγματικά να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη, αλλά κα τη βόρεια Ελλάδα στο σύνολό της, ένα κέντρο πάρα πολύ σημαντικό για τα Βαλκάνια. Αλλά θα έλεγα εγώ συνολικά γι αυτό το πολύ σημαντικά, γεωπολιτικά σημαντικό μέρος του χάρτη που είναι η νοτιοανατολική Μεσόγειος. Είμαι σίγουρος, λοιπόν, ότι είστε σε θέση να εκμεταλλευτείτε αυτές τις μεγάλες ευκαιρίες που σας παρουσιάζονται”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου