Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Η αναβάθμιση του Αμυνταίου, λύση για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας


Ο μόνος τρόπος να συνεχίσουν να λειτουργούν οι λιγνιτικές μονάδες είναι η ΔΕΗ να προχωρήσει σε επενδύσεις αναβάθμισης περιορισμού των εκπομπών ρύπων
Ενώπιον του χειρότερου σεναρίου σε ότι αφορά στον σταθμό του ΑΗΣ Αμυνταίου βρίσκεται η ΔΕΗ. 
Ο χρόνος για τη λειτουργία του εργοστασίου άρχισε να μετράει αντίστροφα, καθώς οι 17.500 χιλιάδες ώρες λειτουργίας που είχε διασφαλίσει κατά παρέκκλιση της ευρωπαικής Οδηγίας για τους ρύπους από το 2016 και με ορίζοντα το 2023 εξαντλούνται σε 30 ημέρες από σήμερα. 

Τι θα σημάνει αυτό πρακτικά; 
Εάν μέχρι τότε δεν βρεθεί λύση, τότε οι δύο μονάδες του Αμυνταίου συνολικής ισχύος 600 MW θα σβήσουν. 
Οι κάτοικοι του Αμυνταίου και Φιλώτας θα βρεθούν μέσα στον χειμώνα χωρίς θέρμανση αφού οι ανάγκες καλύπτονται με τηλεθέρμανση από τον ΑΗΣ Αμυνταίου, 1.600 εργαζόμενοι θα βρεθούν μετέωροι, ενώ οι οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή όπου ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι συνδεδεμένος με τις δραστηριότητες της ΔΕΗ. 
Η χονδρική τιμή του ρεύματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΔΕΗ θα αυξηθεί αυτόματα κατά 12 ευρώ η μεγαβατώρα και στο δυσμενέστερο σενάριο θα φτάσει ακόμη και τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα, την ανώτατη διοικητικά οριζόμενη τιμή, εξέλιξη που θα επηρεάσει αντίστοιχα την λιανική τιμή του ρεύματος επιβαρύνοντας δυσβάσταχτα επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Και ενώ στη ΔΕΗ είναι απολύτως ξεκαθαρισμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο μόνος τρόπος να συνεχίσουν οι μονάδες να λειτουργούν είναι να προχωρήσει σε επενδύσεις αναβάθμισης περιορισμού των εκπομπών ρύπων και έχει απορρίψει το αίτημα παράτασης λειτουργίας από τις 17.500 ώρες στις 32.000 ώρες, η  διοίκηση του κ. Μανόλη Παναγιωτάκη μπροστά στο αδιέξοδο που έρχεται προετοιμάζεται να υποβάλλει ένα ακόμη αίτημα.  

Αναβάθμιση με ιδιωτικά κεφάλαια 

Την ίδια στιγμή έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την ενεργοβόρο βιομηχανία για τα τιμολόγια ρεύματος, ενώ στα συρτάρια της κρατάει αναξιοποίητο σχέδιο από τον Ιανουάριο που θα έδινε λύση και στο θέμα της συνέχισης της λειτουργίας του Αμυνταίου και των βιομηχανικών τιμολογίων.
Το σχέδιο που είχε καταθέσει η Μυτιληναίος ΑΕ προέβλεπε την ανάληψη του κόστους ύψους 110 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Αμυνταίου με αντάλλαγμα τη σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για την Αλουμίνιον της Ελλάδας. 
Η πρόταση άφηνε ανοιχτή την προοπτική συμμετοχής και άλλων βιομηχανιών αφού η φιλοσοφία της στηριζόταν ακριβώς στην διασφάλιση ανταγωνιστικής τιμής για την ενεργοβόρο βιομηχανία και είχε ανταποκριθεί ο όμιλος Βιοχάλκο αλλά και μια ακόμη εταιρία από τον κλάδο της χαλυβουργίας. 
Η πρόταση απαντούσε και στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που θα προέκυπταν από την παύση των μονάδων, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση και για την επίτευξη των μνημονιακών στόχων, δηλαδή να αφαιρεθεί το  μερίδιο της Υψηλής Τάσης (έως και 20%) από τους υποχρεωτικούς στόχους για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική αγορά.
Η πρόταση θα συνέβαλλε και στην ενίσχυση της αξίας της ΔΕΗ εν όψει της προοπτικής διάθεσης του 17% της εταιρίας, αφού στο χαρτοφυλάκιό της θα είχε ένα αναβαθμισμένο σταθμό.
Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν μπήκε στον κόπο να αξιολογήσει καν την πρόταση, με το επιχείρημα ότι έχει στη διάθεσή της δύο ακόμη προτάσεις από άλλους ομίλους (ΤΕΡΝΑ και όμιλο Κοπελούζου) και ότι δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να κάνει διαγωνισμό. 
Η πραγματικότητα είναι ότι καμία από τις άλλες δύο προτάσεις δεν απαντούσε στο πρόβλημα χαμηλό ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, αφού δεν προέβλεπαν διμερή συμβόλαια αλλά διάθεση της ενέργειας στην ημερήσια αγορά, παράμετρος που εκτός των άλλων δημιουργούσε και προβλήματα ανταγωνισμού. 
Ίσως η μη συμβατότητα των άλλων δύο προτάσεων με το ευρωπαϊκό πλαίσιο ανταγωνισμού να ερμηνεύει και το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν προχώρησε τελικά ούτε σε διαγωνισμό.
Και ενώ απομένει ένας μήνας μέχρι την παύση λειτουργίας του Αμυνταίου η διοίκηση της ΔΕΗ δείχνει αποφασισμένη να το παίξει κορώνα - γράμματα υποβάλλοντας ένα ακόμη αίτημα παράτασης στην Κομισιόν χωρίς να έχει αλλάξει κάτι από τον περασμένο Φεβρουάριο που η Κομισιόν απέρριψε για πρώτη φορά το σχετικό αίτημα. 
Αντιθέτως, μάλιστα, η κούρσα ανόδου της τιμής των CO2 έφτασε τα 23 ευρώ ο τόνος, καθιστούν την λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου χωρίς επενδύσεις αναβάθμισης απαγορευτική.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η δίοικηση της ΔΕΗ αλλά και το ΥΠΕΝ σε αυτήν την κατεύθυνση, όταν οι χρόνοι πιέζουν.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου