Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Σε εκτροχιασμό του χρονοδιαγράμματος ο διαγωνισμός των λιγνιτικών μονάδων – Γιατί δεν βιάζονται επενδυτές και κυβέρνηση


Εκτιμάται πως το κόστος τον ρύπων που έχει εκτιναχθεί πλέον κοντά στα 22 ευρώ ανά τόνο καθιστά εξαιρετικά προβληματική τη βιωσιμότητα των υπό πώληση μονάδων

Πυκνώνουν τα σύννεφα στον ορίζοντα του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι ενδιαφερόμενοι του πρώτου γύρου του διαγωνισμού θέτουν του όρους τους για να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. 

Τα πρώτα σύννεφα εμφανίστηκαν στη διάρκεια του Αυγούστου όταν η τσέχικη EPH δεν ήρθε στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα των επιτόπιων επισκέψεων και να συζητήσει με τους άλλους ενδιαφερόμενους για πιθανές συμπράξεις, ενώ δεν συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία λήψεις στοιχείων μέσω του data room προκειμένου να διαμορφώσει την προσφορά της.
Έτσι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η EPH δεν θα συμμετάσχει στην επόμενη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, όποτε και αν αυτή οριστεί.
Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 18 Οκτωβρίου προκειμένου να υπάρξει το περιθώριο αξιολόγησης και κατακύρωσης του διαγωνισμού έως το τέλος του χρόνου.
Ωστόσο ούτε αυτή η ημερομηνία είναι πλέον δεδομένη, αφού οι Κινέζοι της CHN Energy που «κατεβαίνουν» στο διαγωνισμό σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου, έχουν ζητήσει παράταση ενός ή δυο μηνών στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών, καθώς θεωρούν ότι τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέσω του data room δεν είναι επαρκή για να διαμορφώσουν την προσφορά τους.
Το αίτημα της παράτασης έχει υποβληθεί στη ΔΕΗ, η οποία ωστόσο παραπέμπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνοντας ότι οι υπηρεσίες της Κομισιόν είναι εκείνες που θα πρέπει να εγκρίνουν την παράταση δεδομένου ότι οι ημερομηνίες τις διαδικασίας αποτελούν μέρος της συμφωνίας των Θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Προτεραιότητα στα αυθαίρετα με το βλέμμα στις κάλπες 

Από την πλευρά του το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει πλέον στρέψει την προσοχή του στην υπόθεση των αυθαιρέτων και φαίνεται ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του.
Πέραν αυτών ο τρίτος από τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή η επίσης τσεχική Seven Energy που έχει συνάψει συνεργασία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, φέρεται να ζητεί μια σειρά από εξασφαλίσεις της βιωσιμότητας των μονάδων, κάτι το οποίο θα ήθελαν και όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες.
Όσο δε για τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ εμφανίζεται να έχει ατονήσει το ενδιαφέρον του, καθώς μέσω του συγκεκριμένου διαγωνισμού κύρια επιδίωξη του ήταν η εξασφάλιση φθηνού ρεύματος για τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες του, κάτι που δεν φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών του CO2.
Από την πλευρά του ο όμιλος Μυτιληναίου που επίσης συμμετείχε στην πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, εξαρχής ήταν επιφυλακτικός με την υπόθεση του διαγωνισμού εκτιμώντας ότι το κόστος τον ρύπων το οποίο έχει εκτιναχθεί πλέον κοντά στα 22 ευρώ ανά τόνο, καθιστά εξαιρετικά προβληματική τη βιωσιμότητα των υπό πώληση μονάδων.
Πάντως σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η εξέλιξη του διαγωνισμού συνδέεται άμεσα και με τις πολιτικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες εντός των επομένων μηνών.
Η καθυστέρηση του διαγωνισμού δεν φαίνεται να προβληματίζει την κυβέρνηση, η οποία θα προτιμούσε να μην οριστικοποιηθεί η πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ στη διάρκεια της παρούσας θητείας της και να αφήσει το ζήτημα ανοιχτό για την όποια επόμενη κυβέρνηση. 

www.worldenergynews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου