Η απάντηση Παναγιωτάκη στις αιτιάσεις της ΝΔ για την εξαγορά
της EDS
Ο κ. Παναγιωτάκης έκανε αναφορά στις αιτιάσεις της Ν.Δ. για
την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας EDS από τη ΔΕΗ, λέγοντας αστειευόμενος:
Όπως ξέρετε, από την ιδιότητά μου ως Προέδρου της ΔΕΗ αποφεύγω να
αντιπαρατίθεμαι με κόμματα, με πολιτικές ή με διάφορες απόψεις. Όμως, απ’ ό,τι
φάνηκε, η ΔΕΗ έχει πολλές δυνατότητες που δεν τις ξέραμε. Έχει και… διπλωματικές
δυνατότητες. Βοηθήσαμε να λυθεί, αν δε λύσαμε εμείς, το Σκοπιανό!». Με σκωπτικό
πνεύμα, ο κ. Παναγιωτάκης συνέχισε λέγοντας: «Όπως επίσης, μεθαύριο, επειδή
παζαρεύουμε να πάρουμε κάποια υδροηλεκτρικά στην Αλβανία, μπορεί να είσαστε
έτοιμοι ότι θα… λυθεί το Τσάμικο. Και στην Τουρκία, όταν ησυχάσουν τα πράγματα,
ήδη έχουμε κάνει προσπάθειες, μπορεί να λυθεί και το θέμα της υφαλοκρηπίδας!».
Οι ενεργειακές επενδύσεις στο επίκεντρο της ΔΕΘ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η ημερίδα που
διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με θέμα «Η Ελλάδα
μπροστά στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης», στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.
Την εκδήλωση, χαιρέτησαν ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Mark W. Menezes και ο
επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
στην Ελλάδα, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης.
Στην εισαγωγική ομιλία του, ο Υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει προωθήσει η κυβέρνηση απέναντι στις μεγάλες ενεργειακές προκλήσεις, σημειώνοντας ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, δημιουργούν τρία δεδομένα:
1. τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος στην κατεύθυνση ενίσχυσης του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και μείωσης του λιγνίτη, με καύσιμο «γέφυρα» το φυσικό αέριο
2. την ενίσχυση των δράσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας
3. την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, με ενίσχυση του ανταγωνισμού και αυστηρούς ρυθμιστικούς κανόνες.
«Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα έχουν γίνει αρκετά πράγματα, μένουν να γίνουν ακόμη πιο πολλά», επισήμανε ο Υπουργός. Σε ό, τι αφορά τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος, αναφέρθηκε στα έργα κομβικής σημασίας (TAP, IGB, EastMed) που αφορούν στην προώθηση διαφοροποιημένων πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και εναλλακτικών οδών διέλευσης, τονίζοντας: «Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει μέρος μιας ενιαίας Βαλκανικής ενεργειακής αγοράς, με μεγάλες επενδύσεις και υποδομές που θα επιτρέπουν στα ενεργειακά μας συστήματα να αποκτήσουν μεγάλα πλεονεκτήματα προς όφελος, τελικά, των καταναλωτών». Προς την κατεύθυνση της ενιαίας αγοράς ενέργειας, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε δύο μεγάλες τομές:
o το νόμο για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου
Ενέργειας το 2019, υλοποιώντας το Μοντέλο Στόχος που έχει υιοθετήσει η
Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενιαία αγορά ενέργειας
o την υιοθέτηση συστήματος πράσινων πιστοποιητικών, που θα αγοράζουν οι επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για να ενισχύσουν την «πράσινη» εικόνα τους. Το κόστος της μετάβασης στις ΑΠΕ δεν θα πληρώνουν οι παραγωγοί ενέργειας (μέσω του ΠΧΕΦΕΛ, επιβαρύνοντας την τιμή του ρεύματος) αλλά οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να είναι «πράσινες».
o την υιοθέτηση συστήματος πράσινων πιστοποιητικών, που θα αγοράζουν οι επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για να ενισχύσουν την «πράσινη» εικόνα τους. Το κόστος της μετάβασης στις ΑΠΕ δεν θα πληρώνουν οι παραγωγοί ενέργειας (μέσω του ΠΧΕΦΕΛ, επιβαρύνοντας την τιμή του ρεύματος) αλλά οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να είναι «πράσινες».
Αναφερόμενος τέλος, στη στρατηγική για την εξοικονόμηση ενέργειας, ο κ. Σταθάκης στάθηκε στο μεγάλο πρόγραμμα της κυβέρνησης «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ» με χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ και δικαιούχους 50.000 νοικοκυριά, προσθέτοντας ότι θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, όπως σχολεία και νοσοκομεία.
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Mark W. Menezes ο οποίος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη συνεργασία των δύο χωρών στον κλάδο της ενέργειας τα τελευταία χρόνια και υπογράμμισε την αξία της διαφοροποίησης των πηγών τροφοδοσίας φυσικού αερίου.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει το σχέδιο Γιούνκερ σε ενεργειακά επενδυτικά σχέδια και εξήρε την αξιοποίηση του σχεδίου από την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας.
Στη συνέχεια, η συζήτηση διεξήχθη με δύο πάνελς ομιλητών. Το πρώτο, με συντονιστή τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών,Μιχάλη Βερροιόπουλο, είχε ως θέμα τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται, ύστερα από περισσότερα από 11 χρόνια, το εμβληματικό Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας το οποίο συνδυάζει δύο διαφορετικές μορφές ΑΠΕ, την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια. «Το έργο θα δώσει τη δυνατότητα προβολής της χώρας μας και αξιολόγησης αυτής της μορφής ενέργειας που είναι από τις πιο ολοκληρωμένες, καθώς προσφέρει και ενέργεια βάσης κι αυτό είναι το μέλλον», επισήμανε.
Η απάντηση Παναγιωτάκη στις αιτιάσεις της ΝΔ για την εξαγορά
της EDS
Ο κ. Παναγιωτάκης έκανε αναφορά στις αιτιάσεις της Ν.Δ. για
την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας EDS από τη ΔΕΗ, λέγοντας αστειευόμενος: <<Όπως
ξέρετε, από την ιδιότητά μου ως Προέδρου της ΔΕΗ αποφεύγω να αντιπαρατίθεμαι με
κόμματα, με πολιτικές ή με διάφορες απόψεις. Όμως, απ’ ό,τι φάνηκε, η ΔΕΗ έχει
πολλές δυνατότητες που δεν τις ξέραμε. Έχει και…
διπλωματικές δυνατότητες.
Βοηθήσαμε να λυθεί, αν δε λύσαμε εμείς, το Σκοπιανό!». Με σκωπτικό πνεύμα, ο κ.
Παναγιωτάκης συνέχισε λέγοντας: «Όπως επίσης, μεθαύριο, επειδή παζαρεύουμε να
πάρουμε κάποια υδροηλεκτρικά στην Αλβανία, μπορεί να είσαστε έτοιμοι ότι
θα… λυθεί το Τσάμικο. Και στην Τουρκία, όταν ησυχάσουν τα πράγματα, ήδη έχουμε
κάνει προσπάθειες, μπορεί να λυθεί και το θέμα της υφαλοκρηπίδας!».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, υπογράμμισε
ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει την, κρίσιμης σημασίας, διασύνδεση
της Κρήτης με την Αττική το 2022, νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα
χρονοδιαγράμματα, αντανακλώντας την σταθερή στόχευση για επιτάχυνση όλων των
έργων του. Ανακοίνωσε ότι η εταιρεία που θα «τρέξει» το project θα λέγεται
«Αριάδνη Interconnection», εκφράζοντας τη βεβαιότητα «πως θα ξετυλίξει
επιτέλους τον μίτο μιας διασύνδεσης υψηλών τεχνικών και οικονομικών
απαιτήσεων». Ο κ. Μανουσάκης ανακοίνωσε, επίσης, ότι χθες άνοιξαν οι φάκελοι
των οικονομικών προσφορών για τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης με την
Πελοπόννησο.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Θανάσης Μισδανίτης εξήρε την ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του για τον κίνδυνο αποδυνάμωσης προσωπικού και τεχνογνωσίας. «Εξασφαλίζουμε τη βελτίωση και αξιοπιστία των δεικτών ποιότητας ενέργειας, τη βελτίωση ποιότητας εργασίας και αποδοτικότητας προσωπικού, τη δυνατότητα έγκαιρης ενημέρωσης των καταναλωτών μας σε περιπτώσεις προγραμματισμένων και μη διακοπών, καθώς και τη δυνατότητα εντοπισμού των σφαλμάτων στο δίκτυο, μέσω των ειδοποιήσεων των καταναλωτών μας στο Call center», σημείωσε.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Αθανάσιος Σαββάκης επισήμανε ότι το νεοσυσταθέν Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για την αναδιοργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προς όφελος των συμμετεχόντων στην αγορά και των τελικών καταναλωτών, καθώς έχει τρεις στόχους:
- τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.
- την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας, με άμεσα οφέλη στη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη διασφάλιση καλύτερων τιμών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
- την εξασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, καθώς και την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας.
Oι διεθνείς επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις
Η Διευθύντρια της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, Sabina
Dziurman υπογράμμισε ότι οι δραστηριότητες της EBRD έχουν σκοπό να
συμβάλλουν στη δυναμική της ανάκαμψης και να ενισχύσουν τη διαδικασία
μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η κ.
Dziurman , οι δραστηριότητες της EBRD στην Ελλάδα μέχρι σήμερα αφορούν σε 40
projects, με χρηματοδότηση ύψους 2 δισ. ευρώ.
Προτεραιότητες της EBRD
αποτελούν, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη της αναδιάρθρωσης της ελληνικής αγοράς
ενέργειας, καθώς και η υποστήριξη της πράσινης οικονομίας με στόχο την ενίσχυση
της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας.
Το δεύτερο πάνελ ομιλητών, με συντονιστή τον ειδικό επί ρυθμιστικών θεμάτων στο ΔΕΣΦΑ, Γεράσιμο Αυλωνίτη, είχε ως θέμα τις προοπτικές που διανοίγονται με τις διασυνδέσεις του φυσικού αερίου στα Βαλκάνια.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Σωτήρης Νίκας,σημείωσε ότι συνδυάζοντας την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας με την ολοκλήρωση άλλων έργων από τον ΔΕΣΦΑ και τρίτους, η ικανότητα της Ελλάδας να προμηθεύει με φυσικό αέριο τους γείτονές της προς τον Βορρά, θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα 4 χρόνια. Όπως υπογράμμισε, σε αυτή την τετραετία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τρεις αγωγοί (TAP, IGB και η διασύνδεση με τη FYRoM), ένας σταθμός συμπίεσης στην Κεντρική Ελλάδα, καθώς και οι εγκαταστάσεις LNG μικρής κλίμακας στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Αυτό, πρόσθεσε, έχει ως αποτέλεσμα η εξαγωγική ικανότητα της Ελλάδας να αυξηθεί από 1,5 bcm σήμερα σε περίπου 10 bcm το 2022.
Το δεύτερο πάνελ ομιλητών, με συντονιστή τον ειδικό επί ρυθμιστικών θεμάτων στο ΔΕΣΦΑ, Γεράσιμο Αυλωνίτη, είχε ως θέμα τις προοπτικές που διανοίγονται με τις διασυνδέσεις του φυσικού αερίου στα Βαλκάνια.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Σωτήρης Νίκας,σημείωσε ότι συνδυάζοντας την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας με την ολοκλήρωση άλλων έργων από τον ΔΕΣΦΑ και τρίτους, η ικανότητα της Ελλάδας να προμηθεύει με φυσικό αέριο τους γείτονές της προς τον Βορρά, θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα 4 χρόνια. Όπως υπογράμμισε, σε αυτή την τετραετία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τρεις αγωγοί (TAP, IGB και η διασύνδεση με τη FYRoM), ένας σταθμός συμπίεσης στην Κεντρική Ελλάδα, καθώς και οι εγκαταστάσεις LNG μικρής κλίμακας στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Αυτό, πρόσθεσε, έχει ως αποτέλεσμα η εξαγωγική ικανότητα της Ελλάδας να αυξηθεί από 1,5 bcm σήμερα σε περίπου 10 bcm το 2022.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Albgaz. Sh.a., Arber Avrami παρουσίασε το πρόγραμμα διασυνδέσεων της Αλβανίας με όμορες χώρες και υπογράμμισε τη σημασία της καλής συνεργασίας με την Ελλάδα.
Ο επικεφαλής του ICGB, Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος παρουσίασε με λεπτομέρειες την πρόοδο κατασκευής του αγωγού IGB και εξήγγειλε την αρχή κατασκευής του την άνοιξη.
Η διευθύντρια του TAP στην Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρήπαρουσίασε την πρόοδο κατασκευής του ΤΑΡ, σημειώνοντας ότι έχει ολοκληρωθεί πάνω από τα ¾ του συνόλου του έργου και έχουν διαμορφωθεί 540 από τα 550 χιλιόμετρα της όδευσης.
Τέλος, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα, Τατιάνα Δερμάτη αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία για επενδύσεις στην ενέργεια, με έμφαση στις ΑΠΕ, τη βελτίωση των διασυνδέσεων και τις πρωτοβουλίες εξοικονόμησης ενέργειας.
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου