Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Mε εντολή ΡΑΕ ο ΑΔΜΗΕ ιδρύει SPV για τη διασύνδεση Αττικής με Κρήτη – Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με ΕuroΑsia, RTE, Elia και οι Κινέζοι


Το κομβικό ζήτημα για τον χαρακτηρισμό του έργου ως PCI σύμφωνα aμε τα κελεύσματα της Κομισιόν και τα εναλλακτικά σενάρια

Εντολή στον ΑΔΜΗΕ να συστήσει SPV με μετοχική συμμετοχή 100%, στην οποία στη συνέχεια θα δώσει τη δυνατότητα να εισέλθουν με ποσοστό 39% ο ΕuroAsia Interconnector και οι διαχειριστές της Γαλλίας και του Βελγίου (RTE και Elia ) έδωσε η ΡΑΕ με χθεσινή (4/9) απόφασή της προκειμένου να ξεμπλοκάρει η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. 


Η απόφαση αφήνει στα ενδιαφερόμενα μέρη περιθώρια τριών μηνών για διαπραγματεύσεις.
Στην περίπτωση που δεν τα βρούνε ο ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για να διαθέσει ένα μέρος του μετοχικού κεφαλαίου του SPV σε τρίτους επενδυτές.
Η ΡΑΕ υποστηρίζει ότι έχει διασφαλίσει την προφορική συναίνεση της Κομισιόν για τη λύση αυτή και ότι το έργο θα προχωρήσει κανονικά ως PCI (Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος).
Με τη χθεσινή της απόφαση ουσιαστικά η ΡΑΕ επιδιώκει να πιέσει τα εμπλεκόμενα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις και ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ανάθεση του έργου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. 
Η αρμόδια Αρχή δεν αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο προσφυγών από την πλευρά του EuroAsia. 

Kλειδί οι νεες διαπραγματεύσεις με τον Euroasia

H υπόθεση της διασύνδεσης της Κρήτης φέρεται να έχει διαφορετικές φωνές μέσα στην κυβέρνηση.
Πληροφορίες φέρουν υπουργούς της κυβέρνησης να διατηρούν επιφυλάξεις κοιτώντας προς την πλευρά του EuroAsia Interconnector, που δεν έχει συμφωνήσει σε κάτι συγκεκριμένο, ενώ στο θέμα φέρεται να έχει εμπλακεί και το γραφείο του πρωθυπουργού επιδιώκοντας να βρεθεί λύση στο πλαίσιο υλοποίησής της διασύνδεσης ως έργο  PCI (Κοινού Ενδιαφέροντος) όπως και έχει σχεδιαστεί και προταθεί από τη χώρα στην Κομισιόν.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι νέες τρίμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών μετά την απόφαση της ΡΑΕ και αυτό γιατί σημείο τριβής δεν ήταν ποτέ τα ποσοστά ή ο έλεγχος της κυριότητας της διασύνδεσης κι αυτό γιατί το ίδιο το ευρωπαϊκό πλαίσιο ορίζει ότι ανήκει στον Διαχειριστή του εθνικού συστήματος και εν προκειμένου στον ΑΔΜΗΕ.
Σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών είναι το δικαίωμα στην λήψη απόφασης για τον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών του έργου από τον EuroAsia που διεκδικεί συμμετοχή και τον ΑΔΜΗΕ να διατηρεί την αδιαπραγμάτευτη θέση, ότι το δικαίωμα αυτό είναι δικό του ως μετόχου του 51%.
Το κλειδί της διαμάχης είναι ο έλεγχος των αποφάσεων για τις τεχνικές προδιαγραφές και γύρω από αυτό θα κινηθούν και οι νέες διαπραγματεύσεις.

H διαμάχη Γερμανίας – Κίνας και το έργο ως PCI  

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΑΔΜΗΕ - EuroAsia είναι απότοκο της σύγκρουσης των γερμανικών συμφερόντων και κατ’ επέκταση των ευρωπαϊκών με την Κίνα για την κατασκευή και τον έλεγχο του σχεδιαζόμενου στρατηγικού ηλεκτρικού διαδρόμου Ισραήλ – Κύπρου - Ελλάδας.
Η Γερμανία μόλις προσφάτως έβαλε «φρένο» στα σχέδια της κινεζικής State Grid (στρατηγικού μετόχου του ΑΔΜΗΕ) για την είσοδό της στα ενεργειακά δίκτυα της χώρας, βάζοντας την κρατική τράπεζα KfW να εξαγοράσει το 20% της 50Hertz Transmission Gmb (Διαχειριστής Δικτύου της Γερμανίας), με το Γερμανό υπουργό Οικονομίας να δηλώνει ευθέως ότι πρέπει να περιοριστεί η επέκταση των κινεζικών εταιριών στις υποδομές της Ευρώπης. 
Με αυτή τη στρατηγική συνδέεται και το ενδιαφέρον του Elia για τη διασύνδεση της Κρήτης, αλλά και η στήριξη που παρέχει η Κομισιόν στην υλοποίηση του έργου ως PCI.
Η Κομισιόν, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από τη διασύνδεση της Κρήτης, έχει διαμηνύσει τόσο στον ΑΔΜΗΕ όσο και στη ΡΑΕ αλλά και στο γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει ως κομμάτι της διεθνούς διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης που έχει χαρακτηριστεί ως έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), επισημαίνοντας τα οφέλη ως προς την έγκαιρη υλοποίησή του αλλά και την διασφάλιση χρηματοδότησης. Κάτα συνέπεια, στόχο έχει όπως έχει ξεκινήσει να διαφαίνεται από τον περασμένο Ιούλιο, ότι δεν θέλει να αφήσει την πρωτοβουλία εκτέλεσης και χρηματοδότησης του έργου στην κινέζικη State Grid, που είναι μέτοχος του ΑΔΜΗΕ.Παράλληλα το έργο αυτό έχει μεγάη σημασία για ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα που επιζητούν να αναλάβουν μέρος στο εγχείρημα.
Το έργο έχει ενταχθεί στον κατάλογο των PCI μετά από πρόταση της Ελλάδα και για την απένταξή του θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη εισήγηση.
Μια τέτοια εξέλιξη, όπως τονίζουν παράγοντες της Κομισιόν, θα επηρεάσει αρνητικά και το έργο του East Med για την μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδα, εξέλιξη με αρνητικό αντίκτυπο στις διακρατικές σχέσεις της χώρας σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη για την περιοχή συγκυρία. 
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου