Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Μεσοβδόμαδα η πρώτη μεταμνημονιακή συνάντηση Σταθάκη- θεσμών- Στο επίκεντρο αποεπένδυση ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΝΟΜΕ, Target Model.

Από Δευτέρα ο πρώτος μεταμνημονιακός έλεγχος... προόδου - Στο επίκεντρο αποεπένδυση ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΝΟΜΕ, Target Model 

Στην πρόοδο της αποεπένδυσης της ΔΕΗ, των αποκρατικοποιήσεων ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, της τελικής μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ, των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, και του Target Model, αναμένεται να εστιάσει η πρώτη μετά το τέλος των μνημονίων, συνάντηση με τους θεσμούς, του υπ. Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.
Δίχως ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων του κάθε υπουργού με τους εκπροσώπους των
θεσμών, οι πληροφορίες τις τοποθετούν μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής, αφού το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη, τα τεχνικά κλιμάκια θα προετοιμάζουν το έδαφος.
Στο μέτωπο της ενέργειας είναι πολλοί οι τομείς όπου η μεταμνημοναική εποπτεία θα είναι συχνή, με δεσμεύσεις για εφαμογή εκρεμμών μεταρρυθμίσεων, όπως και ολοκλήρωσης αποκρατικοποιήσεων, των οποίων η μη τήρηση συνεπάγεται επιπτώσεις στη συμφωνία για το χρέος. Το πρώτο φυσικά κεφάλαιο αφορά την πρόοδο στο μέτωπο της ΔΕΗ.
ΔΕΗ
Αγνωστο σε ποιό βαθμό θα τους απασχολήσει, εντούτοις οι θεσμοί είναι σε γνώση του αιτήματος της κινεζικής CHN Energy που διεκδικεί τις μονάδες της ΔΕΗ (Μεγαλόπολη, Μελίτη) από κοινού με τον όμιλο Κοπελούζου, για παράταση στη προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών κατά 1-2 μήνες.
Αίτημα που έχει τεθεί υπόψιν της Κομισιόν, η οποία και εποπτεύει τη διαγωνιστική διαδικασία, και που εφόσον εγκριθεί, μεταθέτει για το Νοέμβριο-Δεκέμβριο την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, που αρχικά προγραμματίζονταν για τον Οκτώβριο. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ανακήρυξη των προτιμητέων επενδυτών μετατίθεται αντίστοιχα, και αντί για το τέλος του έτους, "μεταφέρεται" για το α’ τρίμηνο του 2019, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, εφόσον φυσικά δεν υπάρξουν απρόοπτα.
ΔΕΠΑ
Στο μέτωπο της ΔΕΠΑ, ο κ. Σταθάκης αναμένεται να ενημερώσει τους θεσμούς για το ακριβές πλάνο του σχεδίου διαχωρισμού της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρείας, ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας, έπειτα από την επίλυση τελικά μιας σειράς τεχνικών εμποδίων, όπως αποκάλυψε το "Energypress".
Αρκετές υποδομές συνδέονται άμεσα με εμπορικές δραστηριότητες, οπότε δεν ήταν αυτονόητη η ένταξή τους στη μία ή την άλλη εταιρεία, όπως για παράδειγμα η δέσμευση χωρητικότητας στον IGB εκ μέρους της ΔΕΠΑ. Διότι, ενώ το ποσοστό συμμετοχής της ΔΕΠΑ στην εταιρεία του IGB ανήκει βεβαίως στις Υποδομές, ταυτόχρονα η δέσμευση χωρητικότητας αφορά την εμπορική δραστηριότητα.
Από εκεί και πέρα, και εφόσον δοθεί εγκαίρως η σχετική έγκριση των αρχών ανταγωνισμού για την συναλλαγή ΔΕΠΑ- Shell, τότε το Νοέμβριο θα προκηρυχθεί, όπως έχει προγραμματιστεί, ο διαγωνισμός για τη πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
ΕΛΠΕ
Στο μέτωπο των ΕΛΠΕ, η παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υποχρεώνει την εταιρεία που θα εξαγοράσει το 50,1% - το διεκδικούν η ελβετική Glencore και η ολλανδική Vitol - να υποβάλει δημόσια προσφορά προς όλους τους υπόλοιπους μετόχους, για να αποκτήσει στην ίδια τιμή, και τις δικές τους μετοχές, εφόσον φυσικά εκείνοι το θελήσουν.
Κύκλοι πάντως των ΕΛΠΕ θεωρούν ότι τελικά, μόνο ένα μικρό ποσοστό των υπολοίπων μετόχων των ΕΛΠΕ, θα ενδιαφερθεί να πουλήσει τις μετοχές του. Αν εξαιρέσει κανείς τα ποσοστά των δύο βασικών μετόχων των ΕΛΠΕ, αθροίζεται ένα ποσοστό υπολοίπων μετοχών ίσου με το 19% των ΕΛΠΕ (για την ακρίβεια 58.233.522 μετοχές), εκ των οποίων το 7,7% ανήκει σε ιδιώτες επενδυτές, το 6,5% σε ξένους θεσμικούς και το 4,8% σε έλληνες θεσμικούς. Πηγές των ΕΛΠΕ, εκτιμούν ότι έλληνες και ξένοι θεσμικοί δεν θα ενδιαφερθούν να πωλήσουν, επομένως εκείνοι που θα προσφέρουν τις μετοχές τους θα είναι το 7,7% των μικρομετόχων.
ΔΕΣΦΑ
Στο μέτωπο του ΔΕΣΦΑ, εκρεμμεί ακόμη για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του 66% έναντι 530 εκατ ευρώ στη κοινοπραξία Snam-Fluxys Enagas, η έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.
Αυτή τοποθετείται μέσα στο Σεπτέμβριο, γεγονός που σημαίνει ότι κάπου μέσα στο δίμηνο  Δεκεμβρίου- Ιανουαρίου, θα έχει κλείσει και αυτή η μεταβίβαση στους νέους επενδυτές, όπως τουλάχιστον εκτίμησε κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των ΕΛΠΕ προς τους αναλυτές, ο αναπληρωτής διευθυνων σύμβουλος του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης.
Δημοπρασίες ΝΟΜΕ
Αναφορικά με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, αυτές αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και το τέλος του 2019 και το μέλλον τους θα εξεταστεί στα τέλη της επόμενης χρονιάς, αφού προηγουμένως αποτιμηθεί με ποιο τροπο "τρέχει" το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Target Model), μαζί με τις νέες επιμέρους αγορές που θεσμοθετούνται. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι στα τέλη του 2019, θα αξιολογηθεί η κατάσταση στη λιανική αγορά του ρεύματος και θα αναζητηθεί ένα συγκεκριμένο σχήμα προκειμένου να διατηρηθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού που δημιουργήθηκαν από τις δημοπρασίες προς όφελος των καταναλωτών. 
Target Model
Στο μέτωπο του Τarget Μodel, οι θεσμοί πιέζουν εδώ και καιρό να είναι πλήρως λειτουργικό μέσα στο α' 3μηνο του 2019. Τότε θα πρέπει να ξεκινήσει και η σύζευξη της ελληνικής με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας.

ΑΠΟ 
Energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου