Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Η Ελλάδα «πιάνει» τους στόχους του 2020 για εξοικονόμηση, ρύπους και απανθρακοποίηση - Χρειάζεται επιτάχυνση στις ΑΠΕ



Ικανοποιημένη δηλώνει η Κομισιόν από την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική πλευρά όσον αφορά την εκπλήρωση των μακροπρόθεσμων στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί με χρονικό ορίζοντα το 2020, ενώ βρίσκεται σε θετική τροχιά ώστε να σημειώσει ακόμα πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα.


Όπως αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα έχει ήδη καταφέρει να πραγματοποιήσει τους ποσοτικούς στόχους που είχαν τεθεί όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αφού περιλαμβάνει νευραλγικούς τομείς όπως η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, οι μεταφορές, η θέρμανση (με χρήση κυρίως πετρελαίου ή φυσικού αερίου) κλπ.

Ακόμα, όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση της DG Energy της Κομισιόν για την ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα παρουσιάζει ελπιδοφόρα αποτελέσματα και σε άλλους τομείς, στους οποίους μπορεί μεν να μην επιτυγχάνει ακόμα τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020, τους προσεγγίζει ωστόσο σε ικανοποιητικό βαθμό. Συγκεκριμένα, στο ζήτημα των εκπομπών ρύπων CO2, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί, όπως επίσης και στο ζήτημα της εκπομπής ρύπων στον τομέα των μεταφορών και της αυτοκίνησης.

Αναφορικά με τις ΑΠΕ, η ελληνική πλευρά έχει επιτύχει, με στοιχεία 2016, διείσδυση της τάξεως του 15% της τελικής κατανάλωσης, τη στιγμή που έχει δεσμευθεί για μερίδιο 18% της κατανάλωσης μέχρι το 2020. Σύμφωνα, ωστόσο, με παράγοντες της αγοράς, η απόσταση του 3% "μεταφράζεται" σε περίπου 2.500 μεγαβάτ νέων ΑΠΕ που πρέπει να εγκατασταθούν. Συνεπώς, για να επιτευχθούν οι στόχοι πρέπει να επιταχυνθούν κατά πολύ οι ρυθμοί εγκατάστασης.

Κρίσιμο θεωρείται το ζήτημα της απανθρακοποίησης του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, αφού όπως αναφέρθηκε, η Ελλάδα ανήκει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρώπης γενικότερα, με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τον λιγνίτη.

Στον τομέα αυτό η ελληνική πλευρά έχει παρουσιάσει επίσης υπολογίσιμη πρόοδο, με τη Κομισιόν βέβαια να αναμένει την επίσημη ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως ανέφεραν πηγές των Βρυξελλών, μια πιθανή απόκλιση της Ελλάδας από τους στόχους δεν θα είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων, θα κινητοποιούσε ωστόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να έρθει σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και να απαιτήσει ενημέρωση σχετικά με το σχέδιο και την ενεργειακή στρατηγική της.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι τα παραπάνω συμπεράσματα βασίζονται κατά κύριο λόγο σε δεδομένα για το έτος 2016, αφού τα αντίστοιχα δεδομένα για το 2017 δεν είναι ακόμα πλήρως διαθέσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου