Το πιο ακριβό ρεύμα στην ευρύτερη γειτονιά της ΝΑ Ευρώπης συνεχίζει να έχει η Ελλάδα, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη αντικίνητρο για τη προσέλκυση επενδυτών, σύμφωνα με την έκθεση "Doing Business 2019" της Παγκόσμιας Τράπεζας για 190 χώρες.
Σαν μέση τιμή κιλοβατώρας στην Ελλάδα η έκθεση κάνει
λόγο για 19 σεντς δολαρίου, έναντι μόλις 5,9 σεντς στη Ρουμανία, 7,3 σεντς στη Σερβία, 8,7 σεντς στην Αλβανία, 10,1 σεντς στη Τουρκία, 12,4 σεντς στη Βουλγαρία, 12,8 σεντς στα Σκόπια, και 14,9 σεντς στη Κύπρο.
Σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, το ρεύμα κοστίζει 11,6 σεντς στη Σλοβακία, 12,1 σεντς στη Τσεχία, 14,6 σεντς στη Σλοβενία, καθώς επίσης 17,6 σεντες στη Κροατία και την Ουγγαρία.
Συνολικά η Ελλάδα έχασε φέτος τρεις θέσεις στη παγκόσμια κατάταξη σχετικά με την ευκολία ηλεκτροδότησης μιας επιχείρησης, έναν εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα για το επιχειρείν, που γι' αυτό ακριβώς το λόγο αποτελεί ένα από τα 10 βασικά κριτήρια που βαθμολογεί κάθε χρόνο η έκθεση "Doing Business" της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Από την 76η θέση που κατείχε πέρυσι, έπεσε φέτος στην 79η σύμφωνα με τη βαθμολογία που διαμορφώνεται από μια σειρά κριτηρίων τα οποία σχετίζονται με τις απαιτούμενες διαδικασίες, τις ημέρες που χρειάζονται, τα κόστη, την αξιοπιστία στη προμήθεια ρεύματος και στη διαφάνεια στις ταρίφες.
Σύμφωνα με την έκθεση, για την ηλεκτροδότηση μιας επιχείρησης, απαιτούνται στην Ελλάδα συνολικά 7 διαδικασίες (έναντι 4,5 που είναι ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ), 55 ημερολογιακές ημέρες (77,2 ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ), ενώ το κόστος είναι ίσο με το 69,9% του κατά κεφαλήν εισοδήματος, πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (64,2% του κατά κεφαλήν εισοδήματος).
Συγκρίνοντας τα παραπάνω με γειτονικές και ανταγωνιστικές προς εμάς χώρες, προκύπτει ότι οι διαδικασίες που χρειάζεται μια επιχείρηση στα Σκόπια για να πάρει ρεύμα περιορίζονται σε μόλις 3, στη Τουρκία είναι 4, στη Κύπρο 5, στη Βουλγαρία 7, και στη Ρουμανία 9.
Σε επίπεδο ταχύτητας, μια επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα από τη στιγμή που θα υποβάλει τα έγγραφά της στον ΔΕΔΔΗΕ, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να περιμένει γύρω στις 14 ημερολογιακές ημέρες.
Τα απαιτούμενα έγγραφα αφορούν ένα αντίγραφο της οικοδομικής άδειας που έχει πιστοποιηθεί από την υπηρεσία Πολεοδομίας με την ειδική σφραγίδα για σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας. Επειτα χρειάζεται εγγραφο απαλλαγής σχετικά με την εγκατάσταση εσωτερικού υποσταθμού που εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ και αφορά κτίρια άνω των 2.500 κυβικών μέτρων ενώ για μικρότερα κτίρια αρκεί μια νόμιμη δήλωση του ιδιοκτήτη του κτιρίου ή του μηχανικού. Εφόσον είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση ενός εσωτερικού υποσταθμού, τότε πρέπει να υπογραφεί μια σύμβαση παραχώρησης (σύμβαση αγοράς ή μίσθωσης) πριν από την τελική σύνδεση. Ετερο απαιτούμενο έγγραφο είναι η άδεια εγκατάστασης από τη Νομαρχία, και ακολουθεί η δήλωση από τον ηλεκτρολόγο εγκατάστασης σχετικά με τη μέγιστη δυνατότητα σύνδεσης. Επειτα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ο ΔΕΔΔΗΕ θα ενημερώσει τηλεφωνικά τον πελάτη σχετικά με την ημερομηνία επίσκεψης του ακινήτου από τεχνικό για εξωτερική επιθεώρηση, καθώς επίσης θα του αποστείλει επιστολή με τα κόστη της σύνδεσης, τον απαιτούμενο χρόνο και όλα τα έγγραφα που εκείνος πρέπει να υποβάλει πριν το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας σύνδεσης.
Το επόμενο βήμα αφορά σε επίσκεψη υπαλλήλου του ΔΕΔΔΗΕ που θα επιθεωρήσει την εγκατάσταση (1 ημέρα), εν συνεχεία θα υποβάλει τη σχετική έκθεση (1 ημέρα), και έπειτα από την πληρωμή των εξόδων σύνδεσης, τότε ο πελάτης υπογράφει το σχετικό συμβόλαιο (33 ημέρες). Επειτα από την ολοκλήρωση των εσωτερικών και εξωτερικών διασυνδέσεων, και προτού ο πελάτης πάρει ρεύμα, χρειάζεται να υποβληθεί στο σχετικό πάροχο μια βεβαίωση από τον οικέιο Δήμο που να αναφέρει την επιφάνεια της επιχείρησης, καθώς και ότι έχει πληρωθεί κάθε δημοτικό τέλος (1 ημέρα). Τέλος χρειάζονται ακόμη 4 ημέρες για την υπογραφή συμβολαίου με τον προμηθευτή, και άλλες 4 ημέρες για την λήψη του οριστικού συμβολαίου με τον ΔΕΔΔΗΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου