Τη "βοήθεια" της Κομισιόν αναμένουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών που δραστηριοποιούνται, ως βασική δραστηριότητα, με το διασυνοριακό εμπόριο ρεύματος, προκειμένου να μην υιοθετηθούν μέτρα περιορισμού, έστω και έμμεσα, των εξαγωγών ρεύματος προερχόμενου από τις δημοπρασίες NOME.
Η αντίδραση των traders κοινοποιήθηκε στην Κομισιόν μετά
την πρόταση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που βγήκε σε διαβούλευση από τη ΡΑΕ, σύμφωνα με την οποία οι ποσότητες από τα NOME που θα κατευθύνονται προς τις αγορές του εξωτερικού, θα εκκαθαρίζονται εν τέλει (με την εξαίρεση ενός μικρού ποσοστού) με την Οριακή Τιμή Συστήματος και όχι με την τιμή της εκάστοτε δημοπρασίας.
Οι αιτιάσεις των εμπόρων ρεύματος εστιάζουν στην καταστρατήγηση της ενιαίας αγοράς και αναμένεται με ενδιαφέρον το τι θα απαντήσει και με ποιό τρόπο θα παρέμβει η Κομισιόν.
Εν τω μεταξύ, την πλήρη αντίθεση του εκφράζει ο ΕΣΕΠΗΕ καταθέτοντας τις θέσεις του στη δημόσια διαβούλευση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου 41 του Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας, μετά από σχετική πρόταση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Εκτιμάει πως οι υπο διαμόρφωση αλλαγές στο καθεστώς εξαγωγών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που προκύπτουν από δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ δεν θα ωφελήσουν τους στόχους και την εξέλιξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δεν απαντούν στα καίρια και ουσιαστικά θέματα που υπάρχουν.
Ειδικότερα, ο Ελληνικός Συνδεσμός Εμπόρων & Πορμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας σημειώνει στην επιστολή του πως η πρόταση του ΕΧΕ δεν αφορά στη βελτίωση της ποιότητας και των τιμών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές, καθώς δεν τεκμαίρεται από κάπου ότι η εν τοις πράγμασι απαγόρευση των εξαγωγών, θα οδηγήσει σε βελτίωση των τιμών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές.
Σημειώνεται, δε πως το υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο όπως αυτό διαμορφώνεται από τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς καλύπτει τόσο την ισότιμη πρόσβαση των Πορμηθευτών στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα, όσο και την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμόυ μεταξύ των Προμηθευτών. Επιπλέον, οι ισχυρισμοί της πρότασης ΕΧΕ περί ενίσχυσης του ρυθμού διείσδυσης των εναλλακτικών προμηθευτών μέσω της αλλαγής στις πόσοτητες εξαγωγών κρίνονται ως αβάσιμοι, καθώς η πορεία αύξησης του μεριδίου για το 2017 και το 2018 έρχεται προς απόδειξη αυτού.
Όντας περίπου ο ίδιος ο ρυθμός αύξησης του μεριδίου των εναλλακτικών προμηθευτών στην Αγορά Λιανικής για τα δύο έτη (6.3% και 5.8% αντίστοιχα) συνεπάγεται πως “οι όποιες εξαγωγές ποσοτήτων (είτε άμεσα, είτε έμμεσα μέσω της μεταβίβασης στη Δευτερογενή Αγορά) δεν έχουν επηρεάσει τον ρυθμό διείσδυσης. Παρακάτω συμπληρώνει ακόμη, πως “ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψιν ότι το 2018 η αύξηση μεριδίων διενεργείται κυρίως στη Χαμηλή Τάση, όπου τόσο ο χρόνος όσο και το κόστος διείσδυσης είναι ιδαίτερα αυξημένα”.
Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει στο κείμενο που έστειλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πως εντέλει οι προωθούμενες ρυθμίσεις όπως προκύπτουν από την πρόταση που υποβλήθηκε σε δημόσια διαβούλευση, αντιβαίνουν στην κανονιστική εμβέλεια θεμελιακών ενωσιακών αρχών (Οδηγία 72/2009, Νόμος 4389/2016 κατ'εξουσιοδότηση του οποίου εκδόθηκε ο ΚΣΔΠΠΗΕ με την υπ'αριθμ. 329/2016 απόφαση της ΡΑΕ), που στόχο έχουν να κατοχυρώσουν την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, την ελευθερία παροχής υπηρεσιών και ελευθερία εγκατάστασης. Επιπλέον, επισημαίνεται, σε τελευταία ανάλυση, πως ούτε από την ΡΑΕ ούτε από το ΕΧΕ δεν τεκμηριώνονται οι λόγοι για τους οποίους κρίνεται ότι η προτεινόμενη τροποποίηση του ΚΔΣΠΠΗΕ είναι επιβεβλημένη ή έστω επιθυμητή.
Καταλήγοντας στην επιστολή ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει πως ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην άμεση μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας βάσει των απαιτήσεων του Ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου και κανονιστικού πλαισίου με στόχο τη δημιουργία μίας αγοράς όπου το σύνολο των Συμμετεχόντων θα μπορεί να ανταγωνίζεται απρόσκοπτα και με ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.
Με αυτό τον τρόπο, όπως τονίζεται, ο ανταγωνισμός θα μεταφερθεί από το επίπεδο της ονομαστικής προσφερόμενης τιμής στο επίπεδο των συνολικά παρεχόμενων υπηρεσιών και του συνολικού τελικού κόστους για τον καταναλωτή.
“Όταν ο ανταγωνισμός μεταξύ Προμηθευτών περιορίζεται κατά βάσει στην προσφερόμενη τιμή, τότε οι κίνδυνοι “ατυχήματος” είναι μεγάλοι. Ιδιαίτερα σε αγορές με κυκλικότητα και μεγάλη διακύμανση τιμών όπως η Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας”.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου