Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Δικαιώματα ρύπων: Σημάδια σταθερότητας συνυπάρχουν με ενδεχόμενα απογείωσης των τιμών - Οι εκτιμήσεις για το 2019


Οι τιμές δικαιωμάτων ρύπων (EUA) αναμένεται γενικά να κινηθούν ανοδικά τον Ιανουάριο καθώς οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η υπερπροσφορά, ενώ την ίδια στιγμή συμμετέχοντες της αγοράς βλέπουν ορισμένες προκλήσεις, όπως αναφέρει σε
ανάλυσή του το Montel. 
Το νέο αποθεματικό για την σταθερότητα της αγοράς (MSR) θα μειώσει την προσφορά δικαιωμάτων που παρέχονται μέσω δημοπρασιών κατά 40% περίπου για το 2019.
Επιπλέον, αναλυτές επισημαίνουν ότι μια καθυστέρηση στις γερμανικές πωλήσεις, καθώς και η αναστολή των δημοπρασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο για το πρώτο τρίμηνο του έτους θα σφίξουν περαιτέρω τα περιθώρια προσφοράς στην αγορά.
«Οι πρώτες εβδομάδες του έτους θα είναι καθοριστικές για να διαπιστωθεί αν θα υπάρξει ακόμη ένα μεγάλο ράλυ στις τιμές των EUA», είπε ο Trevor Sikorski από το Energy Aspects. « Αυτό θα προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από κερδοσκοπικές μεθόδους».
Οι τιμές αναφοράς των δικαιωμάτων ρύπων τριπλασιάστηκαν πέρυσι, κλείνοντας την τελευταία μέρα συναλλαγών του 2018, λίγο πάνω από τα 25 ευρώ ο τόνος, γεγονός που οφειλόταν κυρίως στην κερδοσκοπική αγορά πριν την έναρξη του MSR, όπως σημειώνει το Montel.
Μερικοί συμμετέχοντες αναρωτιούνται τώρα πόση πρόσθετη κερδοσκοπική ζήτηση μπορεί να υπάρξει.
Από την πλευρά της η Sandrine Ferrand, Market Analyst της Engie αναφέρει πως «η μείωση της προσφοράς φέτος θα είναι σημαντική όμως θα πρέπει να προβλεφθεί, και γι αυτό είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι τιμές θα ανεβαίνουν επ’ αόριστον».
Πολλά, επίσης, θα εξαρτηθούν από τη στρατηγική που θα υιοθετήσουν οι βιομηχανικοί αγοραστές, όπως δήλωσε ο Lawson Steele της Berenberg Bank. Σημειωτέον, πως ο Steele έχει προβλέψει πως οι τιμές ίσως υπερβούν τα 45 ευρώ τον τόνο στη διάρκεια του έτους.
Ειδικότερα, ο ίδιος εκτιμά πως η εναλλαγή καυσίμων – κυρίως από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που απομακρύνονται από τον άνθρακα – θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση των εκπομπών κατά 180 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ενώ στη βιομηχανία είναι πιθανό ενδεχόμενο μια πρόσθετη μείωση της τάξης των 70 εκατ. τόνων.
Δεδομένου, λοιπόν ότι το MSR θα αποσύρει 400 εκατ. EUA το 2019, αυτό σημαίνει ότι η αγορά θα στενέψει ακόμη περισσότερο, επεξηγεί ο ίδιος.
Η κατά 22% αύξηση της τιμής τον Δεκέμβριο αντιπροσώπευε την ανοδική πορεία που είχαν πάρει για 19 συνεχόμενους μήνες στο διάστημα των τελευταίων 20 μηνών, φτάνοντας σε υψηλό δεκαετίας τον Σεπτέμβριο.
"Κανείς δεν αποκλείει να φυσήξει και κόντρα άνεμος"
Σε ότι αφορά τα «αγκάθια» του 2019, πρώτο στη λίστα ξεχωρίζει το Brexit, ζήτημα που θα συνεχίσει να επηρεάζει σημαντικά τις τιμές στο πρώτο μισό του Ιανουαρίου, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά συμμετέχοντες της αγοράς.
Αναλυτικότερα, οι περισσότεροι συμφωνούν πως ένα σενάριο μη συμφωνίας θα σημάνει πτωτικές τάσεις για τις τιμές άνθρακα, καθώς οι βρετανικές μονάδες αναμένεται είτε να πουλήσουν το πλεόνασμα δικαιωμάτων, είτε να τα μεταφέρουν σε θυγατρικές σε άλλες ηπείρους. Όμως, μέχρι να καταληχθεί η τελική απόφαση, οι μονάδες του Ηνωμένου Βασιλείου θα χρειαστούν να αγοράζουν δικαιώματα κανονικά, όπως επεσήμανε ένας trader.
Επιπλέον, σημειώνεται από παράγοντες της αγοράς πως η συνέχιση των δημοπρασιών στις 7 Ιανουαρίου θα φέρει νέα προσφορά σε μια αγορά που πρόσφατα σταθεροποιήθηκε στα 25 ευρώ/τόνο.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου