Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Σε συμφωνία ΔΕΗ - ΛΑΡΚΟ με μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στα 4,1 εκατ. ευρώ από 5,5 σήμερα - Σε διακανονισμό τα υφιστάμενα χρέη

Η συμφωνία ΔΕΗ ΛΑΡΚΟ προβλέπει μείωση της κατανάλωσης ρεύματος της νικελοβιομηχανίας στα 4,1 εκατ ευρώ, έναντι 5,5 εκατ ευρώ σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών για να βρεθεί λύση στη μεταξύ τους διένεξη, συμφωνήθηκε το κείμενο που θα περιλαμβάνει τους νέους όρους προμήθειας ρεύματος από τη ΔΕΗ.
Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι τα δύο μέρη θα υπογράψουν
ένα μνημόνιο συνεργασίας και επομένως η ΔΕΗ δε θα χρειαστεί να εφαρμόσει τις επιπτώσεις της άρσης εκπροσώπησης της ΛΑΡΚΟ, στην οποία και είχε δοθεί χρονικό περιθώριο μέχρι την Παρασκευή.
Η συμφωνία αναμένεται να πάρει τη μορφή σύμβασης για να εγκριθεί από τις γενικές συνελεύσεις των δύο εταιρειών.
Αν και επισήμως δεν ανακοινώθηκε το περιεχόμενο της συμφωνίας, βάσει πληροφοριών η ΛΑΡΚΟ αποδέχθηκε να περιορίσει την παραγωγή της σε ποσοστό περίπου 20%, ώστε να μειωθεί αντιστοίχως το μηνιαίο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από 5,5 εκατ. ευρώ σήμερα στα 4,1 εκατ. ευρώ, ποσό που η βιομηχανία μπορεί να αποπληρώσει.
Εάν για τρίτους λόγους, όπως για παράδειγμα η εκτίναξη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο λογαριασμός υπερβεί τα 4,1 εκατ. ευρώ, τότε η συμφωνία προβλέπει την κατάθεση εγγυητικών επιστολών που θα ανανεώνονται σε μηνιαία βάση.
Αν πάλι η ΛΑΡΚΟ θελήσει να αυξήσει την κατανάλωσή της πάνω από τα επίπεδα που συμφωνήθηκαν τότε επίσης θα καταθέτει μηνιαίες εγγυητικές επιστολές. Τέλος η συμφωνία προβλέπει έναν πρώτο διακανονισμό για το υφιστάμενο χρέος.
Εχθές το energypress έγραφε:
Θέμα ωρών η τελική σύμβαση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού με την κρατική βιομηχανία νικελίου. Προβλέπεται μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας και ως εκ τούτου μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μπορεί η ΛΑΡΚΟ να αντεπεξέλθει στην πληρωμή των τρεχουσών καταναλώσεων ρεύματος.
Μετά από 3,5 ώρες διαβουλεύσεων ανάμεσα στις διοικήσεις της ΔΕΗ και της ΛΑΡΚΟ οι δύο εταιρίες φέρονται να βρίσκονται πια κοντά σε συμφωνία.
Αυτό αναφέρουν πηγές της οδού Χαλκοκονδύλη αναφορικά με τη συνάντηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και είχε ως αντικείμενο τη σύναψη νέας σύμβασης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της βιομηχανίας νικελίου, υπό την προειδοποίηση της δημόσιας εταιρίας ηλεκτρισμού για διακοπή του ρεύματος από τις 12 Ιανουαρίου.
Με τα χρέη της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ να πλησιάζουν τα 300 εκατ. ευρώ, οι λεπτομέρειες της σύμβασης δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αυτές κινούνται στους βασικούς άξονες της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα υπό τον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη.
Δηλαδή, η βιομηχανία της Λάρυμνας θα μειώσει την παραγωγή νικελίου και άρα και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες οφειλές της.
Ως προς το συσσωρευμένο χρέος των 300 εκατ. ευρώ, πηγές θέλουν κι εκεί η ΔΕΗ με τη ΛΑΡΚΟ να έχουν καταλήξει σε συμφωνία ως προς την μεθοδολογία κάλυψης μέρους αυτού.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου