Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Τσίπρας - Μέρκελ Στην ατζέντα ενέργεια - περιβάλλον

 
H ατζέντα της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ την Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου, στην Αθήνα μπορεί να μην περιλαμβάνει την απόσυρση των ανθρακικών (καθ΄ημάς λιγνιτικών) ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και το κλείσιμο των ορυχείων, όμως τόσο η Ελλάδα όσο και η
Γερμανία καλούνται να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα και να βρουν λύσεις για τις επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, καθώς και για τους χιλιάδες εργαζόμενους, που προβλέπεται ότι  θα χάσουν τις δουλειές τους ως το 2030- 35, στο πλαίσιο της ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής για την απο- ανθρακοποίηση.   
Οι δυσκολίες του εγχειρήματος αποτυπώθηκαν και στη, … σπάνια για τα γερμανικά δεδομένα, καθυστέρηση της παρουσίασης του συντεταγμένου προγράμματος εξόδου από τον άνθρακα που είχε αναλάβει να παρουσιάσει τον Νοέμβριο του 2018, ειδική επιτροπή που συνέστησε το Βερολίνο για τον σκοπό αυτό. Η επιτροπή ζήτησε παράταση και έλαβε νέα προθεσμία ως τον Φεβρουάριο του 2019 για να παρουσιάσει το πρόγραμμά της.
Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα, στις 15 Ιανουαρίου,  η καγκελάριος Μέρκελ έχει καλέσει σε συνάντηση τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, της Σαξονίας, του Βραδενβούργου και του Σάσεν-Ανχαλτ και τους τέσσερις συν επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρακα. Πρόκειται για τα τέσσερα ανθρακο -παραγωγά κρατίδια, που πλήττονται από τη μετάβαση στη μετα λιγνιτική περίοδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός της Ρηνανίας- Βεστφαλίας, τα  τρία άλλα κρατίδια, τα οποία   βρίσκονται στην ανατολική Γερμανία και οι λιγντικές τους μονάδες παρέχουν το 10% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, έχουν ζητήσει  ως και 60 δισ. ευρώ  σε επιδοτήσεις για να διαχειριστούν το κλείσιμο των μονάδων και των ορυχείων τις επόμενες δεκαετίες.
Το όλο εγχείρημα έχει και έντονο πολιτικό χρώμα, καθώς πέρα από τα προβλήματα στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας που αντιμετωπίζει η κα Μέρκελ, ανάλογες- ίσως και πιο έντονες- είναι οι επιπτώσεις στα πολιτικά πράγματα των κρατιδίων. Στη Σαξονία και το  Βραδεμβούργο γίνονται φέτος εκλογές και ο εκπρόσωποί τους στην Επιτροπή για τον ‘Ανθρακα ήταν πρώην πρωθυπουργοί.
Το μερίδιο του άνθρακα στην γερμανική ηλεκτροπαραγωγή το 2018 μειώθηκε στο 35% και μάλιστα πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά που ξεπεράστηκε ελαφρά από τις ΑΠΕ. Η εγκατεστημένη λιγνιτική ισχύς της χώρας είναι λίγο κάτω από τα 20 GW, τα οποία πέρυσι παρήγαγαν περί τις 130 TWh ηλεκτρικής ενέργειας.
Για να πετύχει τους στόχους του 2030 για  το Κλίμα, η Γερμανία θα πρέπει να κλείσει τουλάχιστον το 1/2 της ανθρακικής της παραγωγής, ενώ εκτιμάται ότι λίγο πριν το 2040 θα έχει ολοκληρώσει την πλήρη έξοδο από τον άνθρακα.
Όσο για το σχέδιο εξόδου που επεξεργάζεται η ειδική επιτροπή, αφορά κυρίως στον εντοπισμό των οικονομικών προοπτικών για τους εργαζόμενους και τις περιοχές που θα πληγούν, την περιγραφή μέτρων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τον προσδιορισμό του  έτους λήξης της ανθρακικής παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα.

www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου