Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Αποκρατικοποιήσεις Τα μάτια στραμμένα σε ΕΛΠΕ, λιγνίτες και ΔΕΠΑ

 
Για το τέλος του Ιανουαρίου, το ΤΑΙΠΕΔ, εκτός νέου απρόοπτου, έχει προγραμματίσει την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 50,1% των μετοχών των «Ελληνικών Πετρελαίων». Οι δύο υποψήφιοι επενδυτές, η ελβετικών συμφερόντων Glencore και η ολλανδική Vitol, θα διεκδικήσουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ελληνικού πετρελαϊκού ομίλου, έχοντας ταυτόχρονα χτίσει και συμμαχίες. 
Η πρώτη με τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Carlyle και η δεύτερη με την αλγερινή Sonatrach. Οι οικονομικές επιδόσεις των ΕΛ.ΠΕ ανεβάζουν ψηλά τον πήχη του τιμήματος καθώς εκτιμάται ότι για το 2018. τα EBΙΤDA θα έχουν κλείσει λίγο κάτω από το 1 δισ. ευρώ. 
Λιγνίτες 
Ο Ιανουάριος επίσης είναι ο καθοριστικός μήνας και για τις πωλούμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔEH στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη. Πρόκειται για μία σημαντική δοκιμασία που θα καθορίσει
εν πολλοίς και το μέλλον της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τα υποψήφια επενδυτικά σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - SevenEnergy (Τσεχία), Όμιλος Κοπελούζου - Shenhua, Μυτιληναίος, EPH (Τσεχία) και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΩΡ είναι εκείνα που καλούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών. Οι ημερομηνίες για την πώληση των λιγνιτικών, μετατίθενται συνεχώς, καθώς το οικονομικό περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για τις αποεπενδύσεις από τον άνθρακα. 
Οι υψηλές τιμές δικαιωμάτων CO2, η στροφή της ευρωπαϊκής αγοράς σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, τα άσχημα οικονομικά μεγέθη των ΑΗΣ Μελίτης και Μεγαλόπολης προκαλούν προβληματισμούς ως προς την επιτυχή έκβαση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης. Αν κι επισήμως η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών είναι η 7η Ιανουαρίου, εντούτοις προκειμένου να τρέξει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων των δύο σταθμών, δεν αποκλείεται τελικά ο διαγωνισμός να πάει για τις 25 Ιανουαρίου. Το ενδεχόμενο αποτυχίας πώλησης των μονάδων δεν αποκλείεται να ανοίξει το θέμα της πώλησης υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔEH. 
ΔΕΠΑ Μέσα στον Ιανουάριο, επίσης, αναμένεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καταθέσει το νομοσχέδιο και για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. 
Η κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα της για τη διατήρηση των δικτύων υπό δημόσιο έλεγχο, προχωρά στο σπάσιμο του ομίλου σε δύο εταιρείες. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα είναι και η πρώτη για την οποία το ΤΑΙΠΕΔ θα σημάνει την εκκίνηση του διαγωνισμού πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, θα περιλαμβάνει τις δραστηριότητες στη χονδρική, στην ΕΠΑ Αττικής καθώς και τις διεθνείς συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου. 
Η δεύτερη εταιρεία, που προκύπτει από το split, είναι η ΔΕΠΑ Υποδομών με τις συμμετοχές στα δίκτυα διανομής Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εκεί επίσης θα υπαχθούν και τα διεθνή επενδυτικά σχέδια των αγωγών. Στην εταιρία αυτή, το δημόσιο θα διατηρήσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν αναμένεται νωρίτερα από το πρώτο εξάμηνο του έτους.

www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου