Η χρονική μετάθεση του «πέναλτι» θεωρείται φυσιολογική απόρροια των παρατάσεων του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες
ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, που κανονικά θα πρέπει να εκχωρηθούν στις φετινές δημοπρασίες.
Έτσι, εξαιτίας των αλλεπάλληλων αναβολών στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον διαγωνισμό, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ το υπουργείο έχει στα σκαριά τροπολογία ώστε να μετατεθεί για τον Μάρτιο ο επιμερισμός αυτών των ποσοτήτων στις δημοπρασίες του 2019.
Ο λόγος είναι πως το «πέναλτι» εξαιτίας της απόκλισης στόχου είναι άμεσα συνυφασμένο με τον διαγωνισμό, αφού πρόκειται να καταργηθεί στην περίπτωση που η πώληση των μονάδων στεφθεί με επιτυχία και τελικά το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο εκχωρηθεί σε ιδιώτη.
Επομένως, με δεδομένο ότι οι δεσμευτικές προσφορές στον διαγωνισμό θα υποβληθούν στις 8 Φεβρουαρίου, έπειτα από την τελευταία αναβολή που δόθηκε, στόχος του ΥΠΕΝ είναι η απόφαση για τις έξτρα ποσότητες να μεταφερθεί ένα μήνα αργότερα, ώστε να έχει πρώτα ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την αποεπένδυση και επομένως το αν θα εξακολουθεί να ισχύει ή όχι ο συγκεκριμένος μηχανισμός.
Εξαιτίας της απόκλισης του ποσοστού της ΔΕΗ από το μερίδιο - στόχο στο τέλος του 2018, με την ενεργοποίηση του «πέναλτι» φέτος προβλεπόταν να δημοπρατηθούν επιπλέον 524 MWh/h περίπου.
Μάλιστα, αν δεν παρενέβαινε το ΥΠΕΝ με την εν λόγω τροπολογία, η ΡΑΕ θα έπρεπε κανονικά έως τις 31 Ιανουαρίου να κατανείμει τις 524 MWh/h στις δημοπρασίες που πρόκειται να διεξαχθούν φέτος, καθώς έως τότε δεν θα είχαν υπογραφεί οι συμβάσεις μεταβίβασης μετοχών των λιγνιτικών μονάδων.
Μπόνους για ΔΕΗ, αβεβαιότητα για εναλλακτικούς
Αν και σύμφωνα με το ΥΠΕΝ η μεταφορά του «πέναλτι» αποτελεί φυσιολογική απόρροια των παρατάσεων του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες, με δεδομένο πως οι δύο διαδικασίες είναι αλληλοεξαρτώμενες, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως το υπουργείο βλέπει την «απόσυρση» των 524 MWh/h ως ένα επιπλέον μπόνους για τη ΔΕΗ, στην περίπτωση που πετύχει η αποεπένδυση.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, η εξέλιξη αυτή προσθέτει μία σημαντική αβεβαιότητα στους εναλλακτικούς παρόχους, αναφορικά με τις ποσότητες που θα μπορούν να εξασφαλίσουν φέτος μέσω των δημοπρασιών, για να καλύψουν τις ανάγκες του πελατολογίου τους.
Κάτι που κάνει πιο δύσκολο να σχεδιάσουν τις επόμενες επιχειρηματικές τους κινήσεις.
Επίσης, θα πρέπει μάλλον να προεξοφληθεί πως αυτή η αβεβαιότητα θα αποτυπωθεί και στη δημοπρασία της 8ης Φεβρουαρίου, εκτινάσσοντας στα ύψη τις τιμές.
Μία εξέλιξη που είναι πιθανό να «αγγίξει» και τους καταναλωτές, στους οποίους οι εταιρείες θα «περάσουν» τα επιπλέον κόστη.
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου