Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

Το μεγάλο κερδοσκοπικό παιχνίδι με τη ΔΕΗ


Ερωτηματικά και υποψίες "στημένου παιχνιδιού"  δημιουργεί η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, που καταποντίσθηκε αρχικά υπό το βάρος καραστορφολογικών σεναρίων για το μέλλον της εταιρείας και τώρα "απογειώνεται" συνοδεία αισιόδοξων εκτιμήσεων για τις
προοπτικές τους.
Σε περιβάλλον ακατάσχετης και ακραίας καταστροφολογίας με «προφητείες» χρεοκοπίας της επιχείρησης, κάποιοι επενδυτές φαίνεται ότι πέτυχαν το δικό τους… τζακπότ, αγοράζοντας "καραβιές" χαρτιών όταν η μετοχή κατέρρεε: Μέσα σε δύο εβδομάδες εξασφαλίζουν κέρδος της τάξεως του 65%(!), καθώς η μετοχή της ΔΕΗ «τρέχει» με ρυθμούς ράλι και από τα 1,20-1,15 ευρώ στα 1,26 ευρώ έχει υπερβεί τα 2 ευρώ.
Ποιοί αγόραζαν όταν αναλυτές και ΜΜΕ κινδυνολογούσαν, πολιτικοί "προφήτευαν" χρεοκοπία της εταιρείας και η μετοχή κατέρρεε; Συνδέεται αυτή η κινδυνολογία με κινήσεις κερδοσκοπίας και ποιοί επεωφελήθηκαν; Μήπως απλώς οι αγοραστές ότι ήταν αρκετά έμπειροι γνώστες του θέματος που μπορούσαν να αντιληφθούν ότι τα σενάρια χρεοκοπίας της ΔΕΗ απευθύνονται σε αφελείς;
 Απαντήσεις δεν υπάρχουν, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς "κοιμάται τον ύπνο του δικαίου". Σε οποιαδήποτε άλλο χρηματιστήριο, θα είχαν διενεργηθεί εξονυχιστικοί έλεγχοι- εδώ ούτε καν σκέψη δεν υπήρξε.
Το παιχνίδι των κερδοσκόπων, στήθηκε κυρίως σε δύο συνεδριάσεις, στις 23 και 24 Απριλίου, όπου οι συναλλαγές στη μετοχή της ΔΕΗ εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2017.
deh© Παρέχεται από: FREED Information Technology Networks S.A. deh
Σε αυτές  τις δύο συνεδριάσεις, οι αγοραστές συγκέντρωσαν συνολικά 5,442 εκατ. μετοχές της ΔΕΗ σε πολύ χαμηλή τιμή, κοντά στο χαμηλό των 1,22 ευρώ, το οποίο καταγράφηκε στις 30 Απριλίου. Μεγάλος αριθμός μετοχών, περίπου 1,8 εκατ. κομμάτια, αγοράσθηκαν στα χαμηλά και στις συνεδριάσεις στις 25 και 30 Απριλίου. Σε αυτές τις τέσσερις συνεδριάσεις, αγοράσθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές συνολικά πάνω από 7,2 εκατ. μετοχές της ΔΕΗ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 3% του συνολικού αριθμού μετοχών.
Όσοι είχαν την ψυχραιμία να αγοράσουν όταν η μετοχή κατέρρεε εγγράφουν ήδη τεράστια κέρδη. Το ράλι της μετοχής της ΔΕΗ άρχισε αμέσως μετά την προαναγγελία εκλογών και οδηγεί σήμερα τη μετοχή στα 2,06 ευρώ, δηλαδή σχεδόν κατά 64% υψηλότερα από το χαμηλότερο κλείσιμο στο 1,26 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κερδοσκοπικό παιχνίδι κατά της ΔΕΗ, με στοιχήματα για την κατάρρευσή της, έπαιξε πρώτο και απροκάλυπτα το γνωστό fund Lansdowne, που έχει ανοίξει μεγάλη θέση short (1,51% των μετοχών) και, τον περασμένο Οκτώβριο, διένειμε σε επενδυτές ανάλυση, όπου όχι μόνο προεξοφλούσε τη χρεοκοπία της ΔΕΗ, αλλά υπολόγιζε και πόσα θα έχαναν οι τράπεζες!
Προβλέψεις και προσδοκίες
Στη μετοχή της ΔΕΗ έχει συντελεσθεί μια θεαματική αλλαγή προσδοκιών, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικά στην κατάσταση της εταιρείας. Μετά τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων του 2018, όπου για πρώτη φορά ο ορκωτός ελεγκτής εγείρει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της επιχειρήσεις, προκλήθηκε η μεγάλη κατάρρευση της μετοχής, που έδωσε και την ευκαιρία αγορών στους ψύχραιμους.
Η αγορά δεν φαινόταν να λαμβάνει υπόψη σοβαρά όχι μόνο τις διαβεβαιώσεις της ίδιας της διοίκησης της ΔΕΗ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, αλλά ούτε ακόμη και τις διαβεβαιώσεις του οίκου S&P, που είχε τονίσει σε ανακοίνωσή του ότι η ΔΕΗ διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να καλύψει τις υποχρεώσεις του επόμενου 12μήνου, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος «ατυχήματος».
Από την πλευρά του πολιτικού κόσμου και ιδιαίτερα από την Νέα Δημοκρατία, η κινδυνολογία για την ΔΕΗ επιχειρήθηκε να συντηρηθεί με προφανή στόχο να αποκομίσει πολιτικά οφέλη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει εκλογών.
Σήμερα, αυτό που προεξοφλεί η αγορά είναι ότι μετά τις εκλογές μια νέα κυβέρνηση, πιθανόν της Νέας Δημοκρατίας, θα αλλάξει τη διοίκηση της ΔΕΗ και θα λάβει γρήγορα μέτρα για να βελτιωθεί η θέση της, όπως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.
Αυτές οι προσδοκίες ενθαρρύνουν την πρόβλεψη πολλών επενδυτών ότι η μετοχή της ΔΕΗ θα πάψει να αποτιμάται με τιμή που αντιστοιχεί σε ποσοστό χαμηλότερο του 10% της λογιστικής αξίας - άρα αποτελεί αγοραστική ευκαιρία, ως μια μετοχή κατ’ εξοχήν υποτιμημένη με πολλά υποσχόμενο turnaround story.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου