Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Κόντρα Σκουρλέτη-Χατζηδάκη για την κατάσταση στη ΔΕΗ

Τηλεοπτική κόντρα είχαν χθες ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης και ο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με τη ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, μιλώντας χθες στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της τηλεόρασης του ALPHA, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε τα
εξής:
«Και επειδή αναφέρθηκε στο θέμα της ΔΕΗ και το θεωρώ πολύ σημαντικό. Ο κ. Χατζηδάκης και η Νέα Δημοκρατία, όχι ο ίδιος προσωπικά,  κάνει σκόπιμα μία λάθος σύγκριση. Συγκρίνει την μετοχή της σημερινής ΔΕΗ, όταν η σημερινή ΔΕΗ δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν πριν, διότι ως γνωστόν έχει αποσχιστεί ο ΑΔΜΗΕ στη βάση μιας Ευρωπαϊκής οδηγίας που θέλει αυτός ο οποίος διαχειρίζεται την Υψηλή Τάση, τα Δίκτυα, να είναι χωριστά από την εμπορία και την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας. Έτσι, λοιπόν, ένα περιουσιακό στοιχείο της τάξης του ενός δισ. – τόσο αποτιμάται η περιουσία του ΑΔΜΗΕ – έχει φύγει. Άρα είναι σαν να συγκρίνεις διαφορετικές επιχειρήσεις. (…) Υπάρχει πρόβλημα, αλλά όχι αυτό το οποίο σκοπίμως εμφανίζεται με αυτή την ένταση από τη Νέα Δημοκρατία. Παραλάβαμε μία επιχείρηση η οποία ήταν με 5,5 δισ. χρέη, δανεισμό. Ό,τι έκαναν στην ελληνική οικονομία ακριβώς το ίδιο έκαναν κατ’ εικόνα και ομοίωση στη ΔΕΗ, όταν ήταν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία». […] «Κέρδη είχε σε μία αγορά εντελώς διαφορετική, όταν υπήρχαν εποχές όπου τα καύσιμα και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ήταν χαμηλές. Κέρδη, όμως, με το ακριβότερο οικιακό ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη; Με 60% αύξηση των τιμολογίων από το ’10 έως το ‘15 που τα πλήρωνε η ελληνική οικογένεια, με αποτέλεσμα – όταν μάλιστα οι λογαριασμοί της ΔΕΗ χρησιμοποιήθηκαν και ως εισπρακτικός μηχανισμός – να μην μπορεί να αποπληρώσει και να αρχίσουν τα σωρεύονται τα ληξιπρόθεσμα; Τι να τα κάνω αυτά τα κέρδη; Αυτά είναι αντιπαραγωγικά, αντιεπενδυτικά κέρδη». […] «Θεωρώ ότι σκόπιμα αυτή τη στιγμή απαξιώνουν τη ΔΕΗ, η οποία ως προς το σκέλος της παραγωγής και της εμπορίας έχει σημαντικά προβλήματα, αποτέλεσμα της έλλειψης μιας στρατηγικής από τα προηγούμενα χρόνια, διότι θέλουν να υλοποιήσουν ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Και μέσα εκεί βάζουν και τον μοναδικό διαχειριστή Υψηλής Τάσης, τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος είναι ένα φυσικό μονοπώλιο, δεν έχει ανταγωνιστή, έχει σίγουρα κέρδη και θέλουν να τα αφαιρέσουν αυτά τα κέρδη από τους Έλληνες πολίτες και από το Δημόσιο».
«Η κυβέρνηση Τσίπρα, υποτίθεται για να διασώσει το δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης, συμφώνησε με τους δανειστές να πέσει το μερίδιο της ΔΕΗ από το 90% στο 50% της αγοράς, μέσα σε πέντε χρόνια, έναντι μηδενικού ανταλλάγματος! Αυτό εξηγεί την κατάρρευση της ΔΕΗ», είπε από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου