Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

ΥΠΕΝ: Επιχείρηση «σκούπα» για την καθολική υπηρεσία – Διώχνει τους συστηματικούς κακοπληρωτές – Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο

 
Δραστικές λύσεις δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις στη λειτουργία της καθολικής υπηρεσίας ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ηγεσία του ΥΠΕΝ φέρεται αποφασισμένη στους επόμενους πέντε μήνες να δρομολογήσει ουσιαστικές παρεμβάσεις ώστε η παροχή της καθολικής υπηρεσίας να ανακτήσει τον πραγματικό της
σκοπό, όπως άλλωστε προβλέπεται και από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.
Υπενθυμίζεται, ότι σε αυτή μεταπίπτουν όσοι αδρανούν ή αδυνατούν να βρουν προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, σήμερα η συγκεκριμένη υπηρεσία, από την οποία ηλεκτροδοτούνται περί τους 150.000 μικροί καταναλωτές (νοικοκυριά χαμηλής τάσης), έχει μετατραπεί σε καταφύγιο στρατηγικών κακοπληρωτών.
Πηγές αναφέρουν ότι το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας ώστε να γίνουν πιο ασφυκτικά τα πλαίσια για εκείνους που δεν πληρώνουν το ρεύμα κι ενώ βρίσκονται στην καθολική υπηρεσία. Αναμένεται να τεθεί αυστηρό χρονικό περιθώριο για την αποκοπή φορτίων στους οφειλέτες, ενδεχομένως και στον ΔΕΔΔΗΕ για το χρόνο εκτέλεσης των εντολών διακοπής ηλεκτροδότησης.
Επίσης φραγμοί θα τεθούν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, και για την είσοδο στην καθολική υπηρεσία όσων έχουν οφειλές στους προμηθευτές τους ή δεν τηρούν τους διακανονισμούς χρεών.
Το υπουργείο ΠΕΝ, κατόπιν και των σχετικών προτάσεων του ΕΣΑΗ, εκτιμάται ότι θα δρομολογήσει τις προαναφερόμενες παρεμβάσεις, ενώ πληροφορίες λένε, πως στο νομοσχέδιο αναμένεται να ανεβάσει και τον αριθμό των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας που θα εναλλάσσονται εκ περιτροπής στην περίπτωση που ο διαγωνισμός για την ανάληψη της προμήθειας ρεύματος μέσα από την καθολική υπηρεσία καθίσταται άγονος.
Σημειώνεται ότι οι διατάξεις του συγκεκριμένου άρθρου 13 για την εναλλαγή των προμηθευτών πρότειναν την εκ περιτροπής εναλλαγής τριών προμηθευτών ρεύματος, στο ενδεχόμενο που ο διαγωνισμός δεν προσελκύει κανένα ενδιαφέρον.
Πάντως, εφόσον τρέξουν… τα νέα αυστηρά όρια τότε η καθολική υπηρεσία θα αποτελέσει μία νέα ελκυστική αγορά για τους προμηθευτές, όπως συμβαίνει άλλωστε και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά.   
 energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου