Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Στις Επιτροπές της Βουλής την Παρασκευή το νέο ΕΣΕΚ – Στις Βρυξέλλες μέχρι τέλος του έτους το τελικό κείμενο



Στη Βουλή, ενώπιον των βουλευτών της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος θα παρουσιαστεί την Παρασκευή το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Η διαδικασία στις Επιτροπές της Βουλής είναι μέρος της
ευρείας διαβούλευσης που έκανε το ΥΠΕΝ, και η οποία περιλάμβανε επίσης την παρουσίαση που έγινε στους ενεργειακούς φορείς στην αίθουσα της Τραπέζης της Ελλάδος, και βέβαια την ανοιχτή δημόσια διαβούλευση που είναι ακόμα ανοιχτή και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 16 του μηνός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προγραμματισμός του ΥΠΕΝ προβλέπει πλέον την ενσωμάτωση των όποιων παρατηρήσεων κριθούν γόνιμες από εκείνες που έγιναν ή θα γίνουν κατά τη διαβούλευση (αρμόδιες πηγές βεβαιώνουν ότι υπήρξαν πράγματι παρατηρήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη), την εκπόνηση του τελικού κειμένου και στη συνέχεια την αποστολή του επσήμως στις Βρυξέλλες.
Η αποστολή στην Κομισιόν μπορεί να γίνει ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα, σε κάθε περίπτωση πάντως θα γίνει εντός του έτους.
Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Θωμάς παρουσίασε στους ομολόγους του στις Βρυξέλλες τους βασικούς στόχους του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι πολλοί από αυτούς, φιλοδοξούν να ξεπεράσουν ακόμη και τις προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα ανακοινωθούν επισήμως σήμερα.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα πρώτα σχόλια για τους στόχους του ελληνικού σχεδίου, τόσο σε επίπεδο Επιτροπής, όσο και από πλευράς επενδυτών, είναι ενθαρρυντικά, κυρίως για το γεγονός ότι σε πολλά επίπεδα, το κείμενο των 307 σελίδων, είναι αρκετά πιο τολμηρό απ’ ότι τα αντίστοιχα αρκετών ευρωπαϊκών χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου