Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές ρεύματος προερχόμενου από τα ΝΟΜΕ έδωσαν αποτελέσματα – Θεαματική η μείωση στη ζήτηση

 
Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε προχθές η ΔΕΗ για το α’ τρίμηνο επιβεβαιώνουν μια από τις βασικές επισημάνσεις που δεν παρέλειπε να κάνει σε κάθε ευκαιρία τόσο η προηγούμενη όσο και η παρούσα διοίκηση. Ότι δηλαδή η επιλογή του μηχανισμού των ΝΟΜΕ, πέρα από αναποτελεσματική ως προς το στόχο της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, έπληττε και ευρύτερα τη λειτουργία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αφού
ευνοούσε υπέρμετρα τις εξαγωγές.
Όπως όλοι θα θυμούνται, πάμπολλες φορές η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ τόνιζε ότι οι εγχώριοι ανταγωνιστές της ΔΕΗ εκμεταλλεύονταν τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε –έστω και σχετικά- φτηνή ενέργεια. Αυτή, όμως, δεν διοχετεύονταν στην εγχώρια αγορά ώστε να διεκδικηθούν μεγαλύτερα μερίδια από τους ιδιώτες προμηθευτές, αλλά στις αγορές του εξωτερικού, μέσω των διασυνοριακών ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας, προκειμένου να προσκομίσουν μεγαλύτερο κέρδος μέσω των εξαγωγών.
Φυσικά, δεν επρόκειτο για κάτι που δεν μπορούσαν να διανοηθούν όσοι γνωρίζουν το χώρο της ενέργειας – μάλλον το αντίθετο ισχύει. Εξ ου και, έστω και μετά από αρκετό καιρό, παρενέβη η ΡΑΕ θέτοντας συγκεκριμένους περιορισμούς.
Οι περιορισμοί αυτοί αποδείχτηκαν μάλλον αποτελεσματικοί –τουλάχιστον ως ένα βαθμό- όπως τουλάχιστον προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το α’ τρίμηνο του 2020. Μάλιστα, την ίδια επισήμανση κάνει και η νυν διοίκηση της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, στην ανάλυση των λειτουργικών μεγεθών αποτυπώνεται μείωση της τάξης του 1,7 % για την εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2019. Όμως, σε επίπεδο συνολικής ζήτησης, δηλαδή αν συμπεριληφθεί και η ηλεκτρική ενέργεια για εξαγωγές και άντληση, τότε η μείωση φτάνει το 8,2%.
Από την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η σημαντική αυτή διαφορά οφείλεται στην εντεινόμενη μείωση των εξαγωγών τρίτων (δηλ. πλην ΔΕΗ) από το β’ τρίμηνο του 2019 και μετά, ως επακόλουθο της απόφασης της ΡΑΕ που έθεσε περιορισμούς ως προς την εξαγωγή προθεσμιακών προϊόντων ΝΟΜΕ, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των ποσοτήτων ΝΟΜΕ που απορροφήθηκαν.
Η μείωση των εξαγωγών το α’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2019 φτάνει τις 1.091 GWh!

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου