Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

ΥΠΕΝ: Στην τελική ευθεία και οι δύο τελευταίες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ

Φτάνει η ώρα και για τα δύο τελευταία πωλητήρια στις ενεργειακές δημόσιες επιχειρήσεις.
Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο περιθώριο των χθεσινών ανακοινώσεων για το επενδυτικό πρόγραμμα της 5ετίας της ΔΕΔΑ έκανε γνωστό στους δημοσιογράφους, για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και του
ΑΔΜΗΕ:
1.       Τον Σεπτέμβριο θα κλειδώσουν και επισήμως όλες οι λεπτομέρειες για την πώληση του 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ, του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, έχει γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά σίγουρα θα τρέξει πιο γρήγορα σε σχέση με μία αντίστοιχη ιδιωτικοποίηση που χειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ. Ανάμεσα στις προετοιμασίες είναι κι αυτή της καταγραφής, της αποτίμησης και της μεταβίβασης των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ στην προς πώληση εταιρία.
Τον Σεπτέμβριο εκτιμάται, ότι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προκαταρτικές διαδικασίες για να πάρει σειρά η προκήρυξη του διαγωνισμού.
2.       Για τον ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν, ακόμη, προχωρήσει σε επαρκή βαθμό οι επικοινωνίες και συνεννοήσεις με την κινεζική πλευρά.
Η State Grid που ελέγχει το 24% της εταιρίας, έχει δικαίωμα first offer σε περίπτωση περαιτέρω αποκρατικοποίησης, ενώ την ίδια στιγμή η ηγεσία του ΥΠΕΝ επιδιώκει να τηρήσει όλες τις λεπτές ισορροπίες λόγω των αυστηρών οδηγιών της Ε.Ε. για την είσοδο εταιριών Τρίτων Χωρών σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και υποδομές.  
Κωνσταντίνος Φιλίππου
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου