Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Στα 32 ευρώ/τόνος οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων – Αύξηση 39% μέσα σε 45 ημέρες - Σε ανατιμητικό κλοιό και η προημερήσια αγορά ρεύματος


Σε νέο υψηλό βρίσκονται οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων οι οποίες κινούνται τις τελευταίες ημέρες πάνω από τα επίπεδα των 30 ευρώ.

Μάλιστα την περασμένη Τρίτη, καταγράφηκε νέο ρεκόρ στα 32,02 ευρώ/τόνος, όταν μόλις πριν λίγες εβδομάδες στα τέλη Οκτωβρίου

βρίσκονταν στα 23,05 ευρώ/τόνος. Δηλαδή μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα έχουν οι τιμές των δικαιωμάτων αυξηθεί κατά 39%. 

Το ράλι στις τιμές των ρύπων είναι ο ένας παράγοντας που ασκεί ανοδικές πιέσεις και στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται αυξημένες τιμές.

Συγκεκριμένα από την περασμένη Τετάρτη, η μέση τιμή στην προημερήσια αγορά ξεπέρασαν τα 80 ευρώ/MWh, ενώ χθες έφτασαν και τα 93 ευρώ/MWh. Μάλιστα κάποιες ώρες η τιμή κινήθηκε πάνω και από τα 100 ευρώ/MWh φτάνοντας κατ᾽ ανώτατο όριο στα 140,01 ευρώ/MWh. 

Εκτός όμως από την αύξηση στο χρηματιστήριο των ρύπων, η ελληνική προημερήσια αγορά ακολουθεί τις ανοδικές τιμές που καταγράφονται και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο συνδυασμός της αύξησης της ζήτησης με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου ενέργειας για την προημερήσια αγορά, η μέση τιμή θα διαμορφωθεί στα 82,31 ευρώ/MWh, με ανώτατη τιμή τα 114,1 ευρώ/MWh και κατώτατη τα 44,38 ευρώ/MWh. 

Σε ό,τι αφορά τέλος την τιμή των ρύπων, αξίζει να σημειωθεί ότι εάν παραμείνει στα επίπεδα άνω των 30 ευρώ/τόνος οδηγεί σε ενεργοποίηση της ρήτρας για τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

 

Χρήστος Στεφάνου 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου