Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Σε ακρόαση καλεί η ΡΑΕ τη ΔΕΗ και άλλες 6 εταιρείες προμήθειας για οφειλές προς τους Διαχειριστές από ρυθμιζόμενες χρεώσεις


Το γνωστό και παλιό θέμα των οφειλών που έχουν αρκετοί προμηθευτές -με πρώτη τη ΔΕΗ- προς τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ από ρυθμιζόμενες χρεώσεις των πελατών τους, επαναφέρει η ΡΑΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Ρυθμιστική Αρχή, μετά από ένα πρώτο αίτημα για παροχή στοιχείων και εξηγήσεων, έχει

λάβει απόφαση να καλέσει σε ακρόαση τρείς εταιρείες προμήθειας (μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ) και σε συμπληρωματική ακρόαση τέσσερις ακόμα εταιρείες.

Ταυτόχρονα πρόκειται να καλέσει και τους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ, ΔΕΔΔΗΕ) προκειμένου να παράσχουν στοιχεία αναφορικά με τη διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών προμηθευτών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κλήσεις αφορούν σε οφειλές μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020 από είσπραξη ρυθμιζόμενων χρεώσεων, όπως τα τέλη δικτύου μεταφοράς, τα τέλη δικτύου διανομής, το ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ., τα οποία οι προμηθευτές πληρώνονται μαζί με το λογαριασμό ρεύματος και στη συνέχεια πρέπει εντός καθορισμένης προθεσμίας να καταβάλλουν στους αντίστοιχους διαχειριστές.

Η συγκυρία δεν είναι και η ευνοϊκότερη για τον κλάδο της προμήθειας, ο οποίος έχει δεχθεί πλήγματα λόγω, κυρίως, της μεγάλης αύξησης του χονδρεμπορικού κόστους του ρεύματος μετά την εφαρμογή του target model.

Η επιχειρηματολογία των προμηθευτών, ωστόσο, επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι την ίδια ώρα οι Διαχειριστές οφείλουν στις εταιρείες προμήθειας μεγαλύτερα ποσά από εκείνα που οφείλουν οι ίδιες, και ως εκ τούτου είναι θεμιτό να γίνεται ένας άτυπος συμψηφισμός.

Ωστόσο παγίως (διότι το θέμα έχει εγερθεί και παλαιότερα και μάλιστα έχουν επιβληθεί πρόστιμα) η ΡΑΕ δεν κάνει δεκτό τον συµψηφισµό απαιτήσεων, ιδίως αυτών που αφορούν σε διακριτούς λογαριασµούς, ακόµα και αν τηρούνται από τον ίδιο Διαχειριστή.

Η υπόθεση μάλιστα εκκρεμεί και δικαστικά, καθώς μεγάλος καθετοποιημένος προμηθευτής έχει προσφύγει εναντίον των σχετικών παλαιότερων αποφάσεων της ΡΑΕ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος προμηθευτής, αναμένοντας τις δικαστικές αποφάσεις, αναγκάστηκε να καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά προκειμένου να λάβει αδειοδοτήσεις που είχε αιτηθεί.

Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ, η υπόθεση έχει ιδιαιτερότητα που αναγνωρίζεται από τους παίκτες της αγοράς, καθώς τα ποσά που χρωστάει διαχρονικά η επιχείρηση στους Διαχειριστές είναι πολύ μεγάλα παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί τον τελευταίο χρόνο. Εάν λοιπόν κληθεί η ΔΕΗ να καταβάλλει άμεσα όλες τις οφειλές της θα καταρρεύσει, όχι μόνον η ίδια, αλλά όλη η ενεργειακή αλυσίδα.

Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι η καθυστέρηση στην πληρωμή των Διαχειριστών από τη ΔΕΗ δημιουργεί αντίστοιχες καθυστερήσεις στην καταβολή οφειλόμενων εκ μέρους των Διαχειριστών προς εταιρείες του ενεργειακού κλάδου. Παράδειγμα η αργοπορημένη καταβολή εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ των αποζημιώσεων προς τις θερμικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες ή προς τους προμηθευτές από εκκαθαρίσεις, η καθυστέρηση στην πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ από τον ΔΑΠΕΕΠ κ.λπ.

 

Θοδωρής Παναγούλης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου